Velikost črk Kontrast

Ne zgodi se prav pogosto, da v zbirko uvrstimo kak star zemljevid, a tokrat lahko z veseljem sporočimo, da smo uspeli pridobiti redek primer Zemljevida Poknežene grofije Goriško-Gradiščanske s Trstom in okolico. Leta 1905 ga je priredil in založil Andrej Gabršček oz. njegova knjigarna Goriške tiskarne.

Izdelal ga je Enrico Bombig, Gabršček pa je stenski zemljevid, tako je zapisal v Goriških Slovencih, popravil in natisnil s slovensko nomenklaturo. Izšel naj bi bil v dveh različicah – z in brez oglasov. Časopis Soča je januarja objavil notico, da bo okrog zemljevida prostor za 48 oglasov in povabil podjetja k zakupu prostora za oglase. Avgusta je že objavljena reklama za nakup. Nalepljen na platno brez oglasov je bil na prodaj za 9 kron, z oglasi pa za 5 kron. Različica z oglasi je bila namenjena v javne lokale, gostilne, društva in pisarne.

Zemljevid je pri drugem založniku izšel tudi v italijanskem jeziku, in sicer z naslovom Carta della Contea principesca di Gorizia e Gradisca col Territorio di Trieste. Oba zemljevida imata imena krajev podčrtana: ena črta pomeni, da je v kraju samo poštna postaja, dve črti pa, da je poleg pošte tudi brzojavna postaja.

V katalogu Cobiss sta evidentirana dva izvoda, poleg nas ga hrani še Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani (povezava na zemljevid v katalogu: tukaj).

Naš primerek je dobro ohranjen in strokovno delno restavriran, ni pa lepljen in je torej v dveh delih oz. listih formata približno 64 x 90 cm. Za zaščito pred poškodbami smo naročili posebno zaščitno mapo, ki so nam jo po meri izdelali na Oddelku za zaščito in restavriranje v Narodni in univerzitetni knjižnici.

 

Viri:
Zemljevid poknežene grofije Goriško-Gradiščanske s Trstom in okolico, 1905
Goriški Slovenci 2, Ljubljana, 1934, str. 166
Soča (25. 01. 1905), številka 7. URN:NBN:SI:DOC-E9PD957F  dLib, dostop 30. 9. 2021
Soča (12. 08. 1905), številka 64. URN:NBN:SI:DOC-MRXVDGBD dLib, dostop 30. 9. 2021

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina