Velikost črk Kontrast

Kostanjevica: Predstavitev Bohoričeve slovnice

  • Začetek dogodka: četrtek, 13 oktober 2022
  • Konec dogodka: četrtek, 13 oktober 2022
  • Ura dogodka: 18:00, dvorana samostana
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: drugje

V četrtek, 13. oktobra 2022, ob 18. uri vabljeni na predstavitev Bohoričeve slovnice Pot Bohoričeve slovnice (1584) od Wittenberga do Kostanjevice v Frančiškanski samostan Kostanjevica.

Škrabčeva knjižnica hrani originalni izvod Bohoričeve slovnice. Usodo tega izvoda in njeno zanimivo pot bo predstavil dr. Luka Vidmar z Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU.
Kratko predstavitev knjige in standardizacijo knjižnega jezika bosta v uvodu podala študenta slovenistike Aleks Birsa Jogan in Benjamin Žbogar.
Dogodek, ki ga sooblikujejo Slavistično društvo Nova Gorica, Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici in Goriška knjižnica, je posvečen praznovanju obletnic Kostanjevice leta 2023.

LOKACIJA: Dogodek bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici.

O Bohoričevi slovnici
Prva slovenska slovnica je sad prevajanja Svetega pisma v slovenski jezik. Bohorič je slovnico uredil tako, da je za naslovno stranjo najprej uvrstil odtis grbov treh dežel, Koroške, Štajerske in Kranjske, v območju katerih so prebivali slovenski rojaki. Sledi daljši predgovor kot posvetilo, v katerem brani slovensko jezikovno samostojnost proti nemščini in opozarja na njeno povezavo s slovanskimi jeziki. Uvodu sledi v latinščini razložena slovnica slovenskega jezika. Sestavljata jo dva večja dela, od katerih prvo obsega pravopis, besedoslovje in oblikoslovje, drugi pa skladnjo. Knjigo zaključuje obsežno vsebinsko kazalo. (Vir besedila in slike: spletna stran Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici na dan 5. 10. 2022) 

Lepo vabljeni!

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina