Velikost črk Kontrast

GOzmanjšarija - program dogodkov

  • Začetek dogodka: petek, 15 december 2023
  • Konec dogodka: petek, 15 december 2023
  • Ura dogodka: 10:00-18:00
  • Ciljna skupina: Otroci, Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V petek, 15. decembra 2023, od 10. do 18. ure bo v prostorih Goriške knjižnice potekal dogodek, na katerem boste predmete lahko izmenjali, osvežili ali pa spremenili v nekaj novega.

Več o Gozmanjšariji lahko preberete tukaj.

10.00 - 12.00
Z otroki zbiramo spomine in ne stvari, pri klavirju

Kaj si otrok zapomni iz otroštva? Lep voziček ali krasen družinski izlet?
Na srečanju bomo govorili o pasteh potrošnje in o tem, kaj zares potrebujemo v času nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Spregovorili bomo o prednostih in slabostih novih in že uporabljenih pripomočkih v materinstvu ter pri negi matere in otroka (kje lahko najdemo kakovostne stvari, katere kemikalije vsebujejo nova oblačila, kupljena v trgovini ipd.), trajnosti (pripomočki za večkratno uporabo npr. pralne plenice, pralni vložki ipd.), o izposojevalnicah (kako delujejo v praksi, kaj si je smiselno izposoditi).

O izvajalki:
Urška P. Iršič, org. soc. mrež, doula, svetovalka za dojenje, svetovalka za nošenje otrok, poporodna doula, voditeljica ženskih in dekliških krogov, zeliščarka.
O sebi pravi, da je mamica štirih otrok in raziskovalka ženskih modrosti. Biti doula je njen klic. Porodi so njena strast. Kadar ne čaka na porod, njeno življenje polnijo otroci, družinsko življenje, narava, svetovanja mamicam o dojenju, nošenju otrok v nosilkah ter holističnem materinstvu. Vodi ženske in dekliške kroge, ki so hrana za njeno dušo in zdravilo za ta svet.
Najdete jo v Amali Centeu Celje.

14.00 - 18.00
Osveži svojo mašinco, med leposlovjem in izposojo

V Goriški knjižnici bo postavljen Kotiček s hišnim serviserjem, ki bo brezplačno izvajal diagnostiko pokvarjenih električnih aparatov.
Na dogodku bo družba ZEOS, d. o. o. v okviru njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno, poskrbela za marsikatero vsebino na področju krožnega ravnanja z električnimi aparati:
Predvajali se bodo čisto sveži videoposnetki serije »ITAK, DA SE DA!« o vzdrževanju in osnovnih popravilih električnih aparatov.

14.00 - 18.00
Izmenjevalnica, ob glavnem vhodu in stopnicami

Izmenjevalnica je namenjena vsem, ki bi radi obdarili in razveselili svoje najdražje z darilom in pri tem storili še nekaj koristnega za okolje.
Izmenjate lahko:
Zimske dodatke (kape, šale, rokavice), igrače (družabne igre, kocke …), skodelice, potaknjence rastlin in male gospodinjske aparate.
Zagotovo imamo vsi med svojimi predmeti tudi tako imenovane lovilce prahu, ki pa so lahko za nekoga čudovito darilo. 
Prinesete lahko do 5 predmetov. Izmenjevalnica deluje na konceptu izmenjave 1 predmet prinesi, 1 predmet odnesi.

17.00 - 19.00
Mladi ekologi - ustvarjalna delavnica, prostor med strokovnim in časopisnim oddelkom

Poletne obleke smo pospravili, omare pa napolnili z debelimi zimskimi puloverji. Toda kam s starimi, ponošenimi in premajhnimi oblekami?
Na ustvarjalni delavnici jih bomo spremenili v nove igrače in decembrske dekoracije! Iz odpadnega blaga bomo izdelovali božične vence in igrače za naše štirinožne prijatelje.
Otroci bodo imeli na voljo ves ustvarjalni material, zaželeno pa je, da prinesejo s seboj tudi svoje blago! Kam po blago? V omaro – pobrskaj za nogavicami z luknjami, ponošenimi majicami, starimi brisačami in vsemi cunjami, namenjenimi v smeti! Bodimo trajnostni tudi v modi!
Ustvarjalna delavnica je primerna za otroke od 5. leta starosti dalje, v spremstvu staršev.

17.00 – 19.00
Trajnostna moda in ponovna uporaba oblačil, pri klavirju

Delavnica se začne s krajšo predstavitvijo pomena trajnosti v modi ter z razpravo o vplivu modne industrije na okolje in pomenu ponovne uporabe (kako nakupovati modno in trajnostno, nasveti za premišljen nakup oblačil).
Naučili se bomo prepoznavati kakovostne in trajnostne materiale, govorili o »zero waste« modi in o kapsulni garderobi (koncept in ustvarjanje), spoznali bomo osnove in principe recikliranja in ponovne uporabe oblačil (kako oceniti, ali je oblačilo primerno za reciklažo, ponovno uporabo, ideje za preoblikovanje oblačil, predstavitev različnih načinov, kako lahko stara oblačila doživijo novo življenje.)
V praktičnem delu se bomo tudi sami preizkusili v preoblikovanju oblačil, ki jih bomo na koncu tudi pokazali.
Voditeljica delavnice, Teja Kodre, bo z veseljem odgovorila na vsa vaša vprašanja in vam pomagala z nasveti.

O voditeljici
Teja Kodre, modna oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke Karmina, je svojo kariero posvetila razvoju edinstvenega pristopa k trajnostni modi. Ima več kot 18 let izkušenj v šivanju in oblikovanju, kjer združuje tradicijo in sodobnost in ustvarja oblačila, ki niso samo vizualno privlačna, ampak tudi etično izdelana in okolju prijazna.
Karmina se osredotoča na kapsulno garderobo, ki ponuja časovno neomejena in po meri izdelana oblačila. Vsak kos je oblikovan s posebno pozornostjo do funkcionalnosti, udobja in trajnosti. Oblikovalka verjame, da moda ni zgolj sledenje trendom, ampak je tudi izraz osebnega stila in odgovornega odnosa do okolja.
Z blagovno znamko Karmina stremi k zagotavljanju kakovosti in individualnosti, kjer vsak kos oblačila nosi svojo zgodbo. S svojim delom v Karmini dokazuje, da je mogoče združiti ljubezen do mode z zavestnim in odgovornim pristopom k proizvodnji in potrošnji.

 

Ves čas dogodka bomo pekli krompirček v zameno za izpolnjeno anketo!

Lepo vabljeni.

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina