Velikost črk Kontrast

Za srednješolce smo pripravili pet različnih delavnic. V prispevku je opisano, kaj vse ponujamo.

1. Cobiss: Delavnica je lahko nadgradnja delavnice, ki jo pripravljamo za osnovne šole. Če so dijaki že seznanjeni z osnovnim iskanjem, priporočamo predstavitev zahtevnejšega iskanja po skupnem katalogu splošnih knjižnic. Na delavnici dijakom predstavimo iskanje virov s pomočjo ključnih besed ter drugih iskalnih pojmov. Pokažemo jim še, kako število dobljenih rezultatov omejiti oz. razširiti. Po potrebi lahko predstavimo tudi spletni servis Moja knjižnica ter aplikacijo mCobiss.

2. dLib ali Digitalna knjižnica Slovenije: Vsebuje digitalizirano starejše časopisje, knjige, fotografije, razglednice ter digitalizirane slovenske znanstvene revije. DLib je izjemen učni pripomoček, katerega uporabo še posebej priporočamo pri predmetih slovenskega jezika in zgodovine. Dijaki spoznajo ureditev, vsebino, uporabo ter iskanje po dLibu.

3. Kako pristopimo k izdelovanju zaključnih nalog z uporabo platforme EbscoHost: Ebsco host je kvaliteten in obsežen multidisciplinaren e-vir, ki ponuja članke iz strokovnega in znanstvenega svetovnega časopisja. Dijaki na delavnici spoznajo organizacijo in iskanje po tej obsežnem e-viru.  Poudarek je na primerni izbiri iskalnih izrazov, omejitvah iskanja in navajanju virov. Vsebine, ki jih bodo dijaki našli pri iskanju, bodo lahko uporabili pri svojih raziskovalnih in zaključnih nalogah.

4. Ali znaš poiskati pravi vir? Dijaki se za svoje šolske naloge vse bolj poslužujejo virov, ki so prosto dostopni na spletu. Splet pa ne ponuja smo verodostojnih virov, temveč tudi zavajajoče in pomanjkljive. Naša naloga je, da dijake pri iskanju po spletu usmerjamo in učimo prepoznavanja verodostojnih virov. In prav to je cilj delavnice. Dijaki prosto iščejo po spletu, skupaj prepoznavamo značilnosti verodostojnih spletnih strani in prispevkov ter poiščemo pravi vir.

5. BIBLOS: To je slovenska zbirka e-knjig, ki poleg slovenskega leposlovja in strokovnih knjig za odrasle ponuja posebno rubriko »DOMAČA BRANJA« z e-knjigami, ki jih dijaki berejo v okviru šolskega učnega načrta. Dijaki se seznanijo s portalom in vsemi postopki, ki pripeljejo do izposoje želene e-knjige.