Velikost črk Kontrast

Oddelek za leposlovje, jezikoslovje, umetnost in šport

Oddelek za leposlovje, jezikoslovje, umetnost in šport

Leposlovje za odrasle

Na oddelku so ločeno postavljena leposlovna dela slovenskih in tujih avtorjev – poezija, dramatika in romani (splošni, pustolovski, zgodovinski, kriminalni, znanstvenofantastični, biografski in satirični), kratka proza, eseji, pisma, humor, antologije, aforizmi ter spomini in potopisi. Veliko je leposlovja v tujih jezikih, predvsem v angleščini, italijanščini, srbščini in hrvaščini, nemščini, španščini in francoščini.

Na policah pod stopniščem so biografije domačih in tujih osebnosti. Zbrana in izbrana dela slovenskih avtorjev, nekatere dvojnike, stare tiske in dela, po katerih ni večjega povpraševanja, hranimo v skladišču, zato morajo uporabniki zanje vprašati informatorje. V jezikoslovnem kotičku so splošni priročniki o jeziku in jezikoslovju, priročniki, slovnice in slovarji za posamezne jezike ter gradivo o slovenski in tuji literarni zgodovini in kritiki.

Umetnost in šport

V pritličju so tudi dela o umetnosti in športu, ki so sicer del strokovne zbirke. Tu so monografije in splošni priročniki o umetnosti, prostorskem načrtovanju, arhitekturi, slikarstvu, kiparstvu, ročnih delih in ljubiteljskem ustvarjanju, fotografiji, grafiki, glasbi, filmu in gledališču. Tudi zbirka gradiva o športu je raznovrstna – obsega splošne priročnike, knjige o planinarjenju, alpinizmu, taborjenju, posameznih športnih disciplinah ter spomine spomine na plezalne odprave.

Priročno in zanimivo

Na vozičku pri informacijskem pultu so najbolj brane knjige tujih avtorjev, na knjižnih stojalih so predstavljena novejša leposlovna dela slovenskih avtorjev in novejše biografije. Na oddelku občasno pripravljamo manjše tematske razstave, samostojna polica je namenjena knjigam z večjimi črkami. Med trajanjem projekta Primorci beremo so tu zbrane knjige, ki so uvrščene na seznam bralne značke za odrasle, ter promocijski material projekta.

Gradivo na oddelku je v prostem pristopu.

 

  Kontakt
Oddelek za leposlovje, jezikoslovje, umetnost in šport
  05/ 330 91 24