Velikost črk Kontrast

Bilje

Knjižnica Bilje

Sanja Krpan

  041/ 734 105

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Krajevna skupnost Bilje
Bilje 105
5292 Renče

URNIK
sreda 15:00 - 18:00
petek 9:00 - 12:00

 

POLETNI URNIK
sreda 15:00 - 18:00

COBISS KATALOG

  Obiščite našo Facebook stran

OBVESTILO

Krajevna knjižnica Bilje je odprta po rednem letnem urniku.

Vsi uporabniki in obiskovalci knjižnice morajo za vstop izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), zato vas prosimo, da imate s seboj ustrezna dokazila in pripravite osebni dokument. Izjema so osebe, mlajše od 12 let. Člani, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, lahko na vratih knjižnice vrnejo gradivo in prevzamejo v naprej  naročeno gradivo.

Obvezno je razkuževanje rok, nošenje zaščitnih mask (kirurških ali FFP2; izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti) in vzdrževanje medosebne razdalje 1,5 m.

Mogoče je vstop v prostor in prosto izbiranje med policami. Gradivo lahko še vedno naročite v naprej (na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) in ga v knjižnici le prevzamete.

Prosimo vas, da prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Upoštevajte vse splošne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Hvala.

------------------------------------------------

Biljenska knjižnica deluje v prenovljenih prostorih hiše, v kateri delujeta še krajevna skupnost in banka. Knjižnica v prvem nadstropju razpolaga z dvema ločenima prostoroma in več kot 10.000 enotami gradiva. Leta 1963 je vodenje knjižnice prevzel Ivan Komel in zanjo skrbel kar pol stoletja.

 

Iz zgodovine

Bogata bralna dejavnost se je v Biljah pričela leta 1892 z ustanovitvijo Kmetskega bralnega društva – v pravilniku so navedeni poglavitni nameni bralnega društva, med drugim je zapisano tudi: »Čitanje časopisov i knjig, pogovori i predavanja o kmetijstvu, rokodelstvu, napeljevanje k lepemu in nravnemu vedenju z besedo in lepim izgledom, razveseljevanje v besedah in drugih pogovorih.« Med obema svetovnima vojnama so knjige shranili vaščani in jih tako zaščiti pred morebitnim uničenjem. V vaški kroniki je zabeleženo, da so takoj po drugi svetovni vojni člani Fiskulturnega društva v prostorih, kjer je prej potekal pouk, odprli knjižnico in čitalnico. Takrat se je v knjižnico »vrnilo« komaj 80 knjig – domačini so se namreč močno navezali nanje, saj so jih toliko let hranili in varovali.

  • bilje-0
  • bilje-desno-1
  • bilje-desno-2
  • bilje-desno-3
  • bilje-desno-4
  • bilje-levo-1
  • bilje-levo-2
  • bilje-levo-3

Napovednik

Napovednik dogodkov

Oglejte si program aktivnosti za januar 2022.