Velikost črk Kontrast

Solkan

Knjižnica Solkan

Anita Komel

  05/ 33 00 082

  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Krajevna skupnost Solkan
Trg Jožeta Srebrniča 7
5250 Solkan

LETNI URNIK
torek, sreda 13:00 - 18:00
petek 10:00 - 15:00
POLETNI URNIK
torek 13:00 - 18:00
petek 10:00 - 15:00

COBISS KATALOG

OBVESTILO 

Krajevna knjižnica Solkan odprta po rednem letnem urniku.

Vsi uporabniki in obiskovalci knjižnice morajo za vstop izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), zato vas prosimo, da imate s seboj ustrezna dokazila. Izjema so osebe, mlajše od 15 let. Več na tej povezavi. Člani, ki PCT pogoja ne izpolnjujejo, lahko na vratih knjižnice vrnejo gradivo in prevzamejo v naprej  naročeno gradivo.

Obvezno je razkuževanje rok, nošenje zaščitnih mask (izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti) in vzdrževanje medosebne razdalje 1,5 m.

Mogoče je vstop v prostor in prosto izbiranje med policami. Gradivo lahko še vedno naročite v naprej (na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) in ga v knjižnici le prevzamete. Vračate v škatle za vrnjeno gradivo. Po treh dneh bo vrnjeno z vaše članske izkaznice.

Prosimo vas, da prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Upoštevajte vse splošne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Hvala.

------------------------------------------------

Krajevna knjižnica Solkan, ki je svoja vrata v današnji obliki odprla v letu 1983, domuje  v stavbi Krajevne skupnosti v Solkanu. Sprva je imela na razpolago dva prostora: v prvem je bilo postavljeno gradivo za najmlajše obiskovalce ter knjige za pionirje (od 9. do 12. leta) in mladino (od 13. do 15. leta), v drugem so bile postavljene knjige, namenjene odraslim uporabnikom. V letu 2017 je pridobila še en prostor, dobrih 17 m2, kjer je zdaj ločeno od leposlovja postavljeno strokovno gradivo za odrasle.

V knjižnici je na voljo nekaj več kot 17.000 enot knjižničnega gradiva.

Iz zgodovine

14. julija 1867 je bila v Dročevi (Mozetičevi) gostilni ustanovljena solkanska čitalnica, 21. tovrstno društvo v slovenskem prostoru. Izjemno aktivnim članom društva je bila knjižnica stalna spremljevalka. Nastajala je spontano, iz potrebe po izobraževanju, in tako je tudi delovala – v svojih spominih mnogi omenjajo dr. Klementa Juga, ki je v času počitnic, ko je prihajal peš iz Ljubljane, v nahrbtniku prinašal zalogo knjig. Čitalnica je prenehala delovati leta 1926, takrat je imela okrog 1250 knjig. Maja leta 1945 so Solkanci ustanovili Ljudsko čitalnico, ki se je kmalu poimenovala v Prosvetno društvo Jože Srebrnič. Poleg drugih dejavnosti so omogočali tudi izposojo knjig. Knjižnica je začela zamirati leta 1965; takrat je imela malo manj kot 2800 knjig. Zanimanje za knjižnico se je ponovno pokazalo okrog leta 1981. Krajevna skupnost je preuredila prostore, del je namenila tudi knjižnični dejavnosti. Strokovno obdelavo knjig je prevzela Goriška knjižnica. Solkanska knjižnica je tako postala podružnica Goriške knjižnice Franceta Bevka, svoja vrata pa je odprla 10. septembra 1983.

  • KKSolkan2017_1
  • KKSolkan2017_2
  • KKSolkan2017_3
  • solkan-desno-1
  • solkan-desno-2
  • solkan-levo-2

Napovednik

Napovednik dogodkov

Oglejte si program aktivnosti za oktober 2021.