Velikost črk Kontrast

Predstavitev knjige Nova butalska čitanka

  • Začetek dogodka: četrtek, 11 februar 2021
  • Konec dogodka: četrtek, 11 februar 2021
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: na spletu

V četrtek, 11. februarja 2021,  ob 18. uri vabljeni k spremljanju predstavitve knjige Vinka Möderndorferja Nova butalska čitanka: poučne zgodbe iz Butal. Knjigo bosta predstavila avtor Vinko Möderndorfer in urednik Orlando Uršič. Dogodek sooblikujeta Založba Litera Maribor in Goriška knjižnica.

Povezava na dogodek preko platforme Zoom bo aktivna na dan predstavitve. Posnetek bo na Facebook profilu Goriške knjižnice na voljo še teden dni po dogodku.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Samo Rugelj o knjigi in avtorju:

»Butalci so zbirka humoresk pisatelja Frana Milčinskega (1867–1932), ki jih je objavljal v raznih časopisih, kot knjiga pa so izšli po njegovi smrti. V njih si je zamislil Butalce, ki se imajo za zelo pametne in pomembne, čeprav so v resnici precej omejeni, ves čas pa tudi tekmujejo s Tepanjčani, prebivalci sosednjega kraja. Zgodbe so ponarodele, izšle so v preštevilnih izdajah in ponatisih, pojem butalski v smislu omejenosti pa se je tako prijel v našem jeziku, da so ga sprejeli tudi v Slovar slovenskega knjižnega jezika. Vinko Möderndorfer (1958), pisatelj, dramatik, režiser in angažirani kritik odnosa do oblasti, ne glede na to, kdo nam vlada, je ugotovil, da Butalci potrebujejo osvežitev, zato jih je posodobil s kombinacijo šegavih zgodb, v katerih se nadalje zrcali ozkoglednost prebivalcev, stisnjenih v nekaj dolin, pa naj bo to odnos do kriminala, saj Cefizelj postane minister za policaje, njihova (ne)navdušenost za kulturo, za katero so obenem zelo za in strogo proti, njihov odnos do Laži, ki je obiskala Butale in tu spoznala, da še zdaleč ne ve vse o laži, saj je ugotovila, da se tu splačajo samo velike laži, male pa sploh ne itn. Knjigi je uvod presenetljivo napisal nihče drug kot Frane Milčinski, ki se čudi, kako so se Butale preobrnile od njegovega časa, zaključni del knjige, ki jo je ilustriral Marko Kociper pa predstavlja veseloigra Don Juan, v kateri svetovno znani zapeljivec obišče Butale. Nova butalska čitanka je smešno-resni Möderndorferjev pogled na slovensko družbo v 21. stoletju.« (Vir: Samo Rugelj: Bukla, št. 156, oktober 2020, str.5).

Knjiga v katalogu Goriške knjižnice: tiskana izdaja in e-knjiga.

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina