Velikost črk Kontrast

Intimni svetovi slovenske moderne, literarno srečanje

  • Začetek dogodka: četrtek, 19 maj 2022
  • Konec dogodka: četrtek, 19 maj 2022
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V četrtek, 19. maja 2022, ob 18. uri vabimo na literarno srečanje in pogovor z avtoricama Tanjo Tuma in Cvetko Bevc Intimni svetovi slovenske moderne.
V Goriški knjižnici nadaljujemo z Literarnimi četrtki. V mesecu maju 2022 bomo v sklopu Tednov vseživljenjskega učenja 2022 pobliže spoznali avtorici Tanjo Tuma in Cvetko Bevc, ki bosta v pogovoru z literarno zgodovinarko dr. Katjo Mihurko Poniž predstavili ženske in moške svetove slovenske moderne skozi pogled avtoric.

Prijazno vabljeni, dobimo se pri klavirju.

O avtoricah Tanji Tuma in Cvetki Bevc:
Tanja Tuma je urednica, založnica in pisateljica. Je ustanoviteljica Založbe Tuma, pri kateri so izšla pomembna dela kot Antologija slovenskih pesnic, Pozabljena polovica, Skriti knjižni zakladi pa tudi zbirki Beri globalno in Beri aktualno. V letu 2013 je v angleškem jeziku izšel njen prvenec Winds of Dalmatia, je tudi avtorica zgodovinskega romana Češnje, bele in rdeče, ki je izšel leta 2015.
Cvetka Bevc je avtorica, glasbenica in ustvarjalka. Kot ustvarjalka radijskih iger je sodelovala z Radijem Ljubljana, Maribor, Zagreb in Trst, napisala je nekaj filmskih scenarijev (Jaz sem pa muzikant, Kaj pa gospod Bach, Ta Rožina dolina) in glasbeno-gledaliških predstav (Sadna opera, Klavirski duhec Jošti, Izgubljena paličica Vile Apolonije), scenarij in besedilo za animirano televizijsko nanizanko Abecednik zaljubljene krastače ter številne glasbene podobe in izvirne glasbe radijskih iger, gledaliških predstav in filmov. V mladinskem delu Desetka je uporabila jezik esemesov. (Vir besedila: spletni strani Tanje Tuma in Založbe Morfem na dan 4. 5. 2022.)

O literarni zgodovinarki Katji Mihurko Poniž:
Prof. dr. Katja Mihurko Poniž je redna profesorica na Fakulteti za humanistiko in vodja Raziskovalnega centra za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Ukvarja se z ženskim literarnim avtorstvom, reprezentacijami ženskosti in moškosti na področju književnosti in literarne vede, objavlja članke o ženskem gibanju pred drugo svetovno vojno in v raziskovanje književnosti vnaša pristope digitalne humanistike. Je avtorica številnih znanstvenih člankov in knjig.

Dogodek sooblikujemo z Univerzo v Novi Gorici.

Dogodek je del dejavnosti raziskovalnega projekta TILDA - Transformacije intimnosti v literarnem diskurzu slovenske moderne (J6-3134), ki ga financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije in Češka znanstvena fundacija.

Naslovna fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Logo UNG       logo Ted vseziv ucenja

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina