Velikost črk Kontrast

Stoletnica mednarodnega PEN

  • Začetek dogodka: četrtek, 14 oktober 2021
  • Konec dogodka: četrtek, 14 oktober 2021
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V četrtek, 14. oktobra 2021, ob 18. uri vabljeni na okroglo mizo z naslovom Sto let mednarodnega PEN – 1921–2021. Ob veličastnem jubileju bodo spregovorili mag. Marija Mercina, književnica, dr. Boris A. Novak, pesnik in podpredsednik Mednarodnega PEN-a, dr. Ivan Vogrič, zgodovinar in poznavalec zgodovine Slovenskega PEN-a in Antonio Della Rocca, predsednik PEN centra v Trstu. Pogovor bo povezovala Tanja Tuma, predsednica Slovenskega PEN-a.

5. oktobra pred natanko sto leti so se na pobudo angleške pesnice Amy Catherine Dawson Scott v restavraciji Florence v londonskem Sohu zbrali književniki in književnice ter na slavnostni večerji ustanovili PEN klub. Izvolili so prvega predsedLOGO PENnika Johna Galsworthyja. Komaj pet let kasneje je bil v Ljubljani ustanovljen Slovenski PEN, njegov prvi predsednik je bil Oton Župančič.

V svoji zgodovini se je Slovenski PEN zavzel za mnoge književnike, ki so jih oblasti preganjale, spregovorili bomo tako o Francetu Bevku in Cirilu Kosmaču.

Slovenski PEN že več kot petdeset let prireja mednarodna srečanja pisateljev na Bledu, kjer domuje tudi eden od mednarodnih odborov Pisatelji za mir, ustanovljen leta 1984 na pobudo Miloša Mikelna. Boris A. Novak mu je predsedoval v času Bosanske vojne in sprožil veliko humanitarno akcijo za pomoč sarajevskim pisateljem. O stoletnici, sodelovanju v regiji, delovanju in izzivih PEN-a boste več izvedeli na dogodku, kjer bo v okviru združenja PEN mogoče kupiti tudi monografsko izdajo, ki jo je Mednarodni PEN pripravil ob svojem jubileju.

Dogodek bo v Goriški knjižnici pri klavirju. Organizirata ga Slovenski center PEN in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.

Prijazno vabljeni.

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo spremljali pogoje PCT ter upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni COVID-19.

Fotografija prispevka je simbolična, vir Pixabay.

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina