Velikost črk Kontrast

Kk Deskle: Predstavitev Trinkovega koledarja

  • Začetek dogodka: četrtek, 31 marec 2022
  • Konec dogodka: četrtek, 31 marec 2022
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Deskle

V četrtek, 31. marca 2022, ob 18. uri bo v prostorih Krajevne knjižnice Deskle potekala predstavitev Trinkovega koledarja, kjer bo Iole Namor, predsednica Kulturnega društva Ivan Trinko, spregovorila o Slovencih v Videmski pokrajini, saj kot pravi sama: »Živimo zelo blizu, a se malo poznamo!« Pogovor bo vodila Daša Medvešček.

Dogodek organizira Kulturno društvo Ivan Trinko v sodelovanju z Goriško knjižnico.

Prijazno vabljeni.

Iole Namor je upokojena novinarka. Več kot trideset let je bila odgovorna urednica tednika Novi Matajur, ki izhaja v Čedadu. Delovala je in še vedno deluje tudi v manjšinskih organizacijah tako na pokrajinski kot tudi na deželni ravni, predvsem v Zvezi slovenskih kulturnih društev in Slovenski kulturno-gospodarski zvezi.

Trinkov koledar je zelo častitljiva publikacija za naše razmere. Prvi je namreč izšel leta 1953 ob 90-letnici monsinjorja Ivana Trinka, njemu v čast. Izhajal je vseskozi, razen petletnega presledka v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja. Od leta 1991 ga izdaja Kulturno društvo Ivan Trinko, ki je prvo kulturno društvo Slovencev v Benečiji, ustanovljeno je bilo leta 1955. Opravljalo je funkcije prosvetnega društva in tudi političnega zastopstva Slovencev Videmske pokrajine. Danes se uveljavlja predvsem kot slovensko društvo v Čedadu, kjer skrbi za promocijo slovenskega jezika in kulture ter slovenske manjšine v Furlaniji. Vsebina Trinkovega koledarja je zelo raznolika – ustvarjajo jo avtorji z obeh strani obmejnega prostora in raziskujejo tisočletne čezmejne stike in povezave. Poleg tega predstavljajo sodobne pobude in projekte, ki nas danes povezujejo. Trinkov koledar ponuja sliko stanja naše manjšinske skupnosti danes, delovanje društev in sodobno literarno ustvarjanje v Benečiji, ki se izraža v krajevnih narečjih.  (Vir besedila: Daša Medvešček in Iole Namor)

Obvestilo
Pri organizaciji in izvedbi dogodka bomo upoštevali priporočila za preprečevanje širjenja bolezni covid-19.

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina