Velikost črk Kontrast

Predstavitev knjige Stati inu obstati (na Kapeli)

  • Začetek dogodka: četrtek, 15 december 2022
  • Konec dogodka: četrtek, 15 december 2022
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: drugje

V četrtek, 15. decembra 2022, ob 18. uri vabljeni v dvorano Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici na predstavitev bibliofilske izdaje knjige Stati inu obstati avtorja dr. Kozma Ahačiča.

Dr. Kozma Ahačič je predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU. Je ugleden jezikoslovec, literarni zgodovinar in avtor več knjig, učbenikov in slovnic.
Dogodek bo moderiral jezikoslovec dr. Matej Šekli z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU.
Večer bo s svojim glasbenim izborom popestril trio STIK, ki ga sestavljajo sopranistka Brina Šket, tenorist Franjo Dolinar in pianist ter skladatelj Milivoj Šurbek.

Dogodek, ki ga soorganizirajo Frančiškanski samostan Kostanjevica v Novi Gorici, Slavistično društvo Nova Gorica in Goriška knjižnica, poteka v sklopu jubilejev Kostanjevica 2023.

Prijazno vabljeni.

O Stati inu obstati
Knjiga je zakladnica temeljnih besedil slovenskega jezika - v njej je vseh prvih 50 knjig v slovenščini, od Katekizma in Abecednika, do prve slovenske slovnice in prevoda Biblije. Na vprašanje, zakaj je to delo tako pomembno, je urednik knjige, Aljoša Harlamov, odgovoril:
»Med drugim zato, ker ovrže splošno prepričanje, da so začetki slovenščine nekakšno otroštvo našega jezika, da sta bila, na primer, Katekizem in Abecednik napisana v preprostejši, otroški različici današnjega jezika, kar ne drži. Slovenščina, v kateri so pisali protestantski pisci 16. stoletja, je kompleksen in estetsko izdelan jezik. Med prvimi 50 slovenskimi knjigami, ki ju v Stati inu obstati predstavljamo, so namreč tudi izjemna teološka besedila, kot je Katekizem, in knjiga vseh knjig, Biblija. Biblije ne bi bilo mogoče prevesti v slovenščino, če bi bila slovenščina 16. stoletja jezik kmetov in hlapcev, kot so nas učili – v resnici je bila visoko izdelan jezik izobraženih meščanov in kultiviranih ljudi«. (Vir besedila: Mladinska knjiga na dan 30. 11. 2022 )

 

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina