Velikost črk Kontrast

Predstavitev zbornika Ko so ječali tečaji Evrope

  • Začetek dogodka: sreda, 12 april 2023
  • Konec dogodka: sreda, 12 april 2023
  • Ura dogodka: 18:00
  • Ciljna skupina: Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

V sredo, 12. aprila 2023, ob 18. uri lepo vabljeni na predstavitev zbornika Ko so ječali tečaji Evrope: o pesniku Dragu Bajcu in tigrovcih iz goriškega poduredništva časopisa Edinost, ki ga je leta 2022 izdalo in založilo Društvo TIGR Primorske. Predstavila ga bosta mag. Marija Mercina in Gorazd Humar, urednik knjige.

Dogodek bo pri klavirju. Lepo vabljeni.

O knjigi:
Knjiga je v prvi vrsti posvečena vipavskemu pesniku in tigrovcu Dragu Bajcu, ki je zaradi fašističnega terorja tragično in prerano umrl leta 1928, star komaj 24 let. Posvečena je tudi celemu krogu tigrovcev, ki so z njim skupaj delali v goriškem poduredništvu časopisa Edinost, ki je zaradi pritiska fašističnih oblasti prenehal izhajati septembra 1928. Knjiga je zbornik zapisov o njihovem delu. Večji del zapisov je povsem novih in do sedaj neobjavljenih, odstirajo pa nam marsikatere neznane plati njihovega delovanja. V knjigi so objavljeni številni in do sedaj še neobjavljeni zapisi in dokumenti iz obdobja protifašističnega boja goriških tigrovcev.
Avtorji posameznih zapisov so priznani primorski strokovnjaki tako na zgodovinskem, literarnem ali umetnostno zgodovinskem področju. Posebej velja poudariti, da so v knjigi podane dragocene ocene Bajčevega pesniškega in proznega opusa.

O društvu TIGR Primorske:
Društvo TIGR Primorske je od ustanovitve leta 1994 do sedaj izdalo že okoli 50 knjižnih del z zgodovinsko tematiko, povezano z junaškim časom tigrovskega boja proti italijanskemu fašizmu. Septembra 2022 je društvo ob 95. obletnici ustanovitve tajne protifašistične organizacije TIGR na Nanosu leta 1927 izdalo pričujočo knjigo. (Vir besedila: Gorazd Humar)

Dostopnost knjige v Goriški knjižnici lahko preverite tukaj.

logo TIGR drustvo

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina