Velikost črk Kontrast

Razstava Draga Štefaniča Moj trojček

  • Začetek dogodka: ponedeljek, 04 september 2017
  • Konec dogodka: sobota, 16 september 2017
  • Ciljna skupina: Otroci, Mladina, Odrasli
  • Kraj dogodka: Centralna knjižnica

Vabljeni k ogledu razstave izdelkov Draga Štefaniča. Predstavlja se z razstavo fotografij, intarzij in lesenih skulptur z naslovom Moj trojček. Ustvarjanje ga je veselilo že kot otroka, posvetil pa se mu je ob upokojitvi po letu 2005. Znanje pridobiva na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica in v Rezbarsko intarzijskem društvu Solkan.

V knjižnici si razstavo lahko ogledate od 4. do 16. septembra 2017 v osrednjem razstavnem prostoru knjižnice.

Vabljeni.

 

Rafael Podobnik, slovenski izrazni fotograf, mojster fotografije Fotografske zveze Slovenije, platinasti odličnik Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, je o njem zapisal:

Trojček Draga Štefaniča

Drago Štefanič, izrazni fotograf in rezbar, se nam predstavlja z razstavo fotografij, marketerij in reliefov.

V fotografiji je tematsko svoboden. Fotografira najrazličnejše motive, če le imajo izrazno sestavino. Obvlada kompozicijo in skrivnosti elektronske postprodukcije. Njegove fotografije so prave likovne mojstrovine. Napol potopljena klop nam govori o veličastnem in hkrati bednem človeškem življenju. Na smreki obešen ženski čevelj pušča domišljiji prosto pot. Noč ostane noč, čeprav so lampijoni razsvetljeni in arhitektura izrisana.

Idrijski akademski slikar Rafael Terpin je avtorju ljubeznivo dovolil, da dela marketerije po njegovih delih. Še več! Svetoval mu je pri izbiri furnirjev. Čeprav je razpon barv neprimerno manjši, so dela ohranila živahnost izvirnikov, globina pa je še izrazitejša. Nikakor ne gre za golo kopiranje. Štefanič je ustvaril svojski, pogosto dramatičen izraz. Ostre meje med ploskvami večajo likovno učinkovitost.

Pri reliefih je v ospredju dekorativnost. Preseneča brezhibna rezbarska izvedba. Upodobljeno je cvetje: vrtnica, planike in sončnice. Čuva jih Škrat, ki napoveduje, da lahko pričakujemo še druge skulpture.

Drago Štefanič nas je s svojimi stvaritvami prijetno iznenadil. Poleg mojstrskih izvedb nas čudi, kje je vzel toliko potrpežljivosti. Oboje navdušuje in obeta.

 

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina