Velikost črk Kontrast

Splošna obvestila (235)

torek, 26. maj 2020

Obvestilo o zamudnini

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Naj spomnimo, da je le še do petka, 29. maja 2020, mogoče vrniti gradivo brez zamudnine za obdobje, ko je bila knjižnica zaradi epidemije zaprta.

Izjema so člani knjižnice s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo gradivo brez zamudnine lahko vrnili, ko bodo meje ponovno odprte.

Knjižnica je za uporabnike odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure.

Več
ponedeljek, 18. maj 2020

Primorci beremo 2020

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Letos začenjamo naš bralni projekt Primorci beremo 1. junija, nekoliko kasneje kot po navadi. Seznam z več kot 70 naslovi je pripravljen in tudi knjige bodo kmalu dobile nalepke in kazalke. Verjamemo, da ga že vsi, tako kot mi, nestrpno pričakujete. Kmalu bo tu.

Več
četrtek, 14. maj 2020

Nova bralna nagradna igra 3x3

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Tako, prvi 3x3 je mimo, nagrajenci so obveščeni, mi pa nadaljujemo. Trije citati, tri knjige, trije nagrajenci!
Ste za? Začnimo!

Mi vam ponudimo tri citate iz treh različnih knjig s povezavo na predstavitev knjige na portalu Dobreknjige.si. Vi izmed treh ponujenih knjig izberete tisto, ki je najbližja vašemu bralnemu okusu. Med branjem knjige prežite na naše citate. Ko odkrijete, na kateri strani so izbrani stavki (ali verzi), nam to sporočite na naš e-naslov (pravila in navodila so zapisana na koncu tega prispevka). Med tistimi, ki nam boste poslali pravilne odgovore, bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo dobili darilce naše knjižnice.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Od ponedeljka, 18. maja 2020, bomo postopoma začeli z vračanjem in prevzemom naročenega gradiva tudi v krajevnih knjižnicah. Do nadaljnjega bodo delovale po spremenjenem urniku:

Podrobnejše informacije v zvezi z izposojo in vračilom se zapisane na spletni strani pri vsaki posamezni knjižnici.

Prosimo vas, da ste potrpežljivi in pripravljeni na daljše čakalne vrste. Upoštevajte vse splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. 

Se vidimo kmalu!

Več
sreda, 13. maj 2020

Prevzem naročenega gradiva

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ker samostojno izbiranje še ni mogoče, v knjižnici sprejemamo naročila in pripravljamo gradivo za člane, zato prosimo vse, ki so gradivo naročili, da ga pridejo v knjižnico prevzet.

Če ga slučajno ne potrebujete več, vas prosimo, da nam to sporočite – po telefonu ali e-pošti.

Pripravljeno gradivo čaka pet delovnih dni. Po tem roku za neprevzeto gradivo zaračunamo stroške po ceniku.

T: 05 /330 91 27 in E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Hvala.

Več
sreda, 06. maj 2020

Ustvarjamo v maju

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Nadaljujemo z ustvarjanjem preko spleta. Ta teden je naša sodelavka Manja spet pripravila dve zanimivi delavnici: eno za otroke, eno za odrasle. Vabljeni k ogledu in ustvarjanju.

Ustvarjalna delavnica za otroke

Spretni plezalciV torek, 12. maja 2020, vas ob 17. uri vabimo na našo Facebook stran. Pridružite se nam na novi ustvarjalni delavnici in s pomočjo naših napotkov izdelajte plezalca ali plezalko. Tri, štiri, zdaj! Naj se igra začne! Le čigav plezalec bo prvi osvojil vrh?

 

 Ustvarjalna delavnica za odrasle

Vencek pisanih metuljevDrage ustvarjalke. 
V sredo, 13. maja 2020, vas ponovno vabimo v našo virtualno družbo. Tokrat bomo izdelovali pisane metuljčke, ki bodo kasneje poleteli na venček, s katerim si boste lahko popestrile vhodna vrata. Naj bo vstop v vaš dom tako še bolj prijeten in domač.

 

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Dragi otroci,

vabimo vas, da sodelujete pri reševanju majske uganke, ki je namenjena učencem od prvega do petega razreda. 
Rešitve nam, z vašim imenom in starostjo, lahko do konca meseca pošiljate na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Sledilo bo žrebanje dveh nagrajencev. 
Uspešno reševanje!

Uganka v pdf.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Od ponedeljka, 11. maja 2020, bo spet možno naročanje in rezerviranje gradiva preko kataloga Cobiss oz. Moje knjižnice.

Še naprej pa bomo sprejemali naročila tudi na tel. 05 33 09 127 (nova številka) ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Ko bo gradivo pripravljeno na prevzem, vas bomo o tem obvestili. Naročite lahko do 5 enot gradiva.

Svoje želje nam lahko poveste tudi ob obisku knjižnice, pripravili jih bomo za naslednji delovni dan.

Foto: posnetek ekrana Cobiss+

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Bibliobus bo predvidoma spet obiskoval bralce od 1. junija dalje, vendar bomo vračanje gradiva omogočili že prej.

Veseli bomo, če boste lahko gradivo sami prinesli v osrednjo enoto v Novi Gorici – vračilo je možno od ponedeljka, 11. maja 2020 (knjižnica je odprta od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure).

Za vse, ki te možnosti nimate, se  bomo odpravili tudi na teren in gradivo prevzemali na postajališčih – kje in kdaj je razvidno iz razporeda, vendar pozor, dnevi in ure so spremenjeni in ne sovpadajo z običajnim letnim razporedom.

Zaenkrat zagotovo drži razpored za ponedeljek, 11. maja, za preostale dni pa lahko pride še do sprememb. Urnik bomo sproti objavljali za prihajajoče dni.

Naši potujočniki bodo šli na teren s službenim vozilom, zato ne pričakujte našega in vašega lepega rdečega avtobusa, ampak osebni avto. Parkiran bo tam, kjer je običajno parkiran bibliobus.

Pa še to: potekalo bo izključno vračanje gradiva, izposoja ne bo možna.

Hvala.

Razpored prevzema gradiva na terenu za 17. in 18. maj 2020.

Razpored prevzema gradiva na terenu: od 11. do 15. maja 2020. - popravek 14. 5. 2020

 

 

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Preverite našo e-polico s knjižnimi novostmi:  med njimi je tokrat nekaj naslovov tudi za maturante. E-knjige si lahko člani knjižnice izposodite v spletni knjižnici in knjigarni Biblos.

Več
četrtek, 07. maj 2020

Vrečke presenečenja

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Marsikdo pogreša prosto izbiranje knjig med policami, listanje in preskakovanje po straneh, ko išče knjigo zase. Žal to trenutno ni mogoče, smo pa pripravili vrečke presenečenja. Malo drugačne so kot poletne: v njih so tri knjige po našem izboru, vendar enakega literarnega žanra ali področja.. Vsaka vrečka ima oznako, da boste vsebino lahko prepoznali.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Od četrtka, 7. maja 2020, širimo ponudbo storitev. Omogočili bomo vstop v knjižnico, vendar delo ostaja prilagojeno.
Zaradi upoštevanja varnostne razdalje bo lahko poleg zaposlenih v knjižnici sočasno največ pet obiskovalcev. Prosimo vas, da v knjižnico prihajate zdravi in brez znakov okužbe dihal. Obvezna je nošnja mask in razkuževanje rok. Upoštevajte vse splošne ukrepe za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Nadaljujemo z ustvarjanjem in napovedujemo dve novi delavnici.

Hranilnik zelene želve, delavnica za otroke

Hranilnik zelenezelveDa bo varčevanje denarja še bolj zabavno, vas vabimo, da si v torek, 5. maja 2020, ob 17.uri ogledate video ustvarjalno delavnico in z nami izdelate hranilnik zelene želve. Pomagajte staršemi pri hišnih opravilih, prislužite si kakšen kovanček, ga skrbno shranite in si privoščite sladoled.

 

Punčka za bucike, delavnica za odrasle

Puncka za bucikeNa prvi majski ustvarjalni delavnici za odrasle, ki bo v sredo, 6. maja 2020, ob 17. uri na naši Facebook strani, vam razkrijemo, kako na kreativen način porabiti ostanke blaga. Izdelali bomo punčko, ki bo skrbela, da bodo bucike v našem ustvarjalnem kotičku vedno na istem mestu.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Od ponedeljka, 4. maja 2020, bomo začeli s postopnim sproščanjem izposoje in vračanja gradiva. Zaenkrat bo delno odprta le osrednja enota v Novi Gorici. Zaprte ostajajo krajevne knjižnice in bibliobus.

V ponedeljek, 4. maja, bo tako omogočeno vračanje gradiva v zato pripravljene zaboje na vhodu. Knjižnica bo za vračanje in prevzem gradiva dostopna od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure.

Prosimo vas, da ste potrpežljivi in pripravljeni na daljše čakalne vrste.

Več
torek, 28. april 2020

Obvestilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Spoštovani obiskovalci Goriške knjižnice.

Prejeli smo informacijo, da vlada RS dovoljuje odprtje knjižnic. V Goriški knjižnici se zelo trudimo za varnost naših obiskovalcev in zaposlenih, zato knjižnice v sredo, 29. aprila, še ne bomo odprli. O odprtju z upoštevanjem varnostnih ukrepov, ki jih priporoča stroka, bomo pravočasno obvestili. Hvala za razumevanje.

Več
četrtek, 23. april 2020

Novi ustvarjalni delavnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Prihajata dve novi ustvarjalni delavnici kot utečeno: ob torkih otroška, ob sredah za odrasle.

Izdelajmo unikatne štampiljke – ustvarjalna delavnica za otroke

Stampiljke

Dragi mali umetniki!
Na video ustvarjalni delavnici, ki bo objavljena v torek, 28. aprila 2020, ob 17. uri, vam bomo predstavili super idejo za izdelavo unikatnih štampiljk. Opremite se s plastičnimi zamaški, kuhinjskimi elastikami in lepilom, nato pa le pustite domišljiji prosto pot.
Z izdelanimi štampiljkami si lahko okrasite zvezke, voščilnice, čestitke in vabila, poleg tega pa se lahko z njimi nagradite ob koncu uspešno rešene domače naloge.

 

Izdelajmo okvirček „Ne pozabi“ - ustvarjalna delavnica za odrasle

Okvir

Sredina video delavnica bo namenjena prikazu izdelave okvirčka "NE POZABI", na katerem bomo imeli odslej pripeta vsa pomembna sporočila in datume.
Izgovora, da ste pozabili na ogled naše delavnice, tako ne bo več.
Se vidimo v sredo, 29. aprila 2020 ob 17. uri na naši Facebook strani.

Več
sreda, 22. april 2020

Bralna nagradna igra 3x3

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Bi se igrali z nami 3 x 3? Trije citati, tri knjige, trije nagrajenci? Vas mika preprosta igrica s knjigami z rahlo detektivskim navdihom?

Mi vam ponudimo tri citate iz treh različnih knjig s povezavo na predstavitev knjige na portalu Dobreknjige.si. Vi izmed treh ponujenih knjig izberete tisto, ki je najbližja vašemu bralnemu okusu. Med branjem knjige prežite na naše citate. Ko odkrijete, na kateri strani so izbrani stavki (ali verzi), nam to sporočite na naš e-naslov (pravila in navodila so zapisana na koncu tega prispevka). Lahko berete elektronske ali papirnate knjige. Med tistimi, ki nam boste poslali pravilne odgovore, bomo izžrebali tri srečneže, ki bodo dobili darilce naše knjižnice.

Več
sreda, 22. april 2020

Noč knjige 2020

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V četrtek, 23. aprila 2020, praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Družiti se resda ne moremo, lahko pa nas družijo knjige. In temu se bomo kar prepustili.

Noč knjige tudi letos bo, seveda prilagojeno. Mi se bomo obeleževanju priključili z bralno nagradno igro (več v četrtek), organizatorji pa pripravljajo še druge aktivnosti: spremljate lahko objave, združene pod #nocknjige 2020; če bi raje pisali kot brali, ne spreglejte povabila v Noč pisanja, kjer vabijo k pisanju na temo Ujeti med štirimi zidovi – zgodbe in pesmi iz samoizolacije, manjkal pa ne bo niti knjižni sejem, ki bo preseljen na splet.

Vse podrobnosti o Noči knjige so dostopne na uradni spletni strani Noč knjige 2020.

Več
četrtek, 12. marec 2020

Ustvarjamo in se igramo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Pripravljamo tri nove video vsebine, ki lahko popestrijo dneve od sobote do srede. Vabimo vas, da se nam pridružite. Če jih slučajno zamudite - posnetki ostanejo objavljeni na naši Facebook strani.

Video: izdelajmo si igro

igraSoboto bomo namenili igri. Pridružite se naši video delavnici in izdelajte igro: najprej bomo razmigali ustvarjalnost, potem pa še telo. Vas zanima? Dobimo se v soboto, 18. aprila 2020, bo 10. uri na našem Facebooku.

 

 

 Aligatorjev eko vrtiček, ustvarjalna delavnica za otroke

AligatorV torek, 21. aprila 2020, vas ob 17. uri vabimo na virtualni ogled nove ustvarjalne ideje, s katero si boste popestrili prosto popoldne.
Tokrat bomo ustvarjali iz materialov, ki jih ponavadi vržemo v smeti, z malo kreativnosti in domišljije pa lahko iz njih nastanejo simpatični izdelki. Iz tetrapaka, zamaškov, gumbkov in papirja bomo izdelali Aligatorjev eko vrtiček.
Zasadite ga s poljubnimi rastlinami, takoj, ko knjižnico spet odpremo, pa le pridite in pobrskajte med semeni, ki jih skriva naša Knjižnica semen.
Naj tudi vaš Aligatorjev eko vrtiček zacveti in zadiši.

 

Stenska dekoracija, ustvarjalna delavnica za odrasle

Stenska dekoracija mDrage ustvarjalke!
Izkoristite lepe sončne dni in se podajte v naravo. Ta vam namreč nudi vse, kar boste potrebovale za prihajajočo ustvarjalno delavnico. Iz storžev in lesenih vejic boste ob video napotkih lahko izdelale naravno stensko dekoracijo, ki bo vašemu bivalnemu prostoru dodala novo svežino. Pridružite se nam v sredo, 22. aprila 2020, ob 17. uri na naši Facebook strani, ustvarjajte z nami in vnesite naravo v svoj dom.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Spet vas vabimo, da se nam od doma pridružite pri ustvarjanju, torek in sreda, otroci in odrasli. Video ustvarjalne delavnice bodo potekale vsak teden na Facebooku - do preklica izrednih razmer. Spremljajte najave in vabljeni k ustvarjanju.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Goriška knjižnica je v času epidemije in posledičnih interventnih ukrepov ter v skladu z navodili Ministrstva za kulturo od petka, 13. marca 2020, do preklica zaprta. V tem času smo večino naših dejavnosti preselili na splet. Dogodke, ki jih zaenkrat ne moremo ponujati v knjižnici, virtualno objavljamo na naši spletni strani in Facebook profilu. Kljub izredno povečani uporabi virtualne knjižnice pa le ta ne zagotavlja vsega nujno potrebnega gradiva. Zaradi zaprtja knjižnice so prikrajšani zlasti mladi, ki ne morejo do študijskega gradiva, pa tudi starejši občani, ki niso vešči sodobne tehnologije. Da bi obojim olajšali okoliščine, uvajamo dve novi izredni storitvi.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

DOPOLNITEV: S še dvanajstimi naslovi dopolnjujemo seznam novosti e-knjig, ki na naše e-police prihajajo v tem tednu.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Tokrat, v predprazničnem času, napovedujemo kat tri video ustvarjalne delavnice, seveda na temo prihajajoče velike noči. Vabljeni k ustvarjanju.

Več
ponedeljek, 06. april 2020

Mesečna uganka malo drugače

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Dragi otroci, vabimo vas, da sodelujete pri reševanju aprilske uganke, ki je namenjena učencem od prvega do petega razreda.
Rešitve nam z vašim imenom in starostjo lahko do konca meseca pošiljate na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Izžrebali bomo dva nagrajenca.
Uspešno reševanje!

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Miren

Digitalna knjižnica Slovenije je v teh dneh lahko pomoč pri študiju, vir strokovne vsebine ali branja za osebna zanimanja; preverite, mogoče vam kaj od tega pride prav. Dodajamo tudi dve informaciji, ki smo jih prejeli od NUK.

Več
petek, 03. april 2020

Pozdravljeni, umetniki!

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Danski pravljičar Hans Christian Andersen bi 2. aprila 2020 praznoval 145 rojstni dan. Ta dan svet obeleži kot Mednarodni dan knjige za otroke. In ker je trenutno cel svet doma, bomo tudi mi, risarji, praznovali Hansov rojstni dan doma … z risanjem.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Resda na daljavo, pa vseeno, ta teden se vračajo otroški torki in ustvarjalne srede.

Pozor, mali ustvarjalci!
Loncek zajcek mZa vas imamo super novico. V torek, 31. marca 2020, bomo ob 17. uri na naši Facebook strani objavili video posnetek otroške ustvarjalne delavnice.
Izdelovali bomo Zajčka Hopsasajčka oziroma lonček za šolske potrebščine, s katerim si boste lahko popestrili domačo učilnico.
V komentarjih bomo veseli fotografij vaših izdelkov!

 

Drage ustvarjalke, to ni hec!

Zafrani mV sredo, 1. aprila 2020, vas ob 17. uri čisto zares pričakujemo na naši Facebook strani, kjer si boste lahko ogledali video posnetek ustvarjalne delavnice za odrasle.
Pridružite se delavnici na daljavo in z malo spretnosti izdelajte šopek žafranov iz krep papirja.
Veseli bomo fotografij vaših izdelkov!

Obe delavnici je pripravila naša sodelavka Manja. Obe delavnici ostajata objavljeni na našem Fb, tako da si ju lahko kadarkoli ponovno ogledate.

#ostanidoma   #ostanimozdravi

Več
sreda, 15. april 2020

Kaj ponujajo drugi  

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V teh dneh, ko se je naše življenje precej omejilo, so začasno postale marsikatere vsebine dostopne na drugačen način, od doma. Prepričani smo, da tudi vi na spletu naletite na to ali ono pobudo, jo posredujete prijateljem in znancem. Enako počnemo tudi mi.

Sestavili smo seznam vsebin, ki so se nam zdele zanimive in uporabne in so večinoma domače, torej slovenske. Pravljice za otroke, šolsko gradivo, leposlovje za odrasle, kulturni dogodki ... Preverite. Če naletimo na kaj novega, zanimivega, bomo povezavo dodali.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

DOPOLNITEV: Od ponedeljka, 5. maja 2020, ni več možen brezplačen vpis preko spleta. Seveda možnost vpisa preko spleta ostaja. (4. 5. 2020)

Od danes (27. 3.) naprej pa do prekinitve izrednih razmer knjižnica omogoča brezplačen vpis v knjižnico in s tem (brezplačen) dostop do e-virov za čas trajanja izrednih razmer in zaprtja knjižnice.

Če se želite vpisati, to storite preko spletnega obrazca. Pomembno je, da v oknu Izberi kategorijo izberete zadnjo možnost, torej Ostali (€0,00)(Opomba: Izredni dostop do e-virov). Po uspešnem vpisu boste na svoj e-naslov prejeli potrdilo o vpisu in že si lahko izposojate e-knjige Biblos in uporabljate e-vire z oddaljenim dostopom.

Kaj vse knjižnica nudi, lahko preverite tukaj.

Še obvestilo obstoječim članom: vsi, ki ste že člani knjižnice, imate zagotovljen dostop do e-virov in e-knjig (Biblos), četudi vam je poteklo članstvo ali imate na članski izkaznici zabeležene terjatve. Ta dva razloga nista več omejitev za uporabo e-virov z oddaljenim dostopom.

#ostanidoma   #ostanimozdravi

Objavljeno: 27. 3. 2020. Dopolnitev: 4. 5. 2020

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Spletna e-knjižnica in knjigarna Biblos v teh dneh beleži velik porast izposoje e-knjig. Ker se veliko bralcev prvič srečuje z uporabo e-knjig, so pripravili nazorna video navodila, kako si izposoditi e-knjigo.

Kratek vodič za izposojo e-knjig na mobilnih napravah Android je dostopen TUKAJ.

Kratek vodič za izposojo e-knjig na mobilnih napravah iOS (iPhone, iPad) je dostopen TUKAJ

Kratek vodič za uporabo Biblosa na osebnem računalniku je dostopen TUKAJ.

Vsak od teh vodičev je poleg z video vsebino predstavljen tudi po korakih s slikami, in sicer na spletni strani Biblos v zavihku KAKO DELUJE (kliknite na posamezno kategorijo in vsebina se bo odprla).

Na voljo sta še spletna pomoč (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) in telefonska številka 01 200 37 05 (od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure) - oboje Biblos.

V knjižnici smo na tel. 05 33 09 100 dosegljivi od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure. 

 

#ostanidoma   #ostanimozdravi

Fotografija: spletna stran Biblos.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Dostop do naročenih e-virov, ki jih ponuja knjižnica, je omogočen vsem članom knjižnice, ki jim je v teh dneh poteklo članstvo ali imajo na članski izkaznici zabeležene terjatve. Tudi pri spletnem vpisu v knjižnico poravnava članarine ni več pogoj za dostop do e-virov. Te omejitve so začasno odpravljene.

Še vedno velja, da lahko članstvo podaljšate po telefonu (T. 05 33 09 100, od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure), članarino in terjatve pa poravnate preko spleta, če to želite, vendar to ni več pogoj za izposojo e-knjig Biblos ali dostop do naročenih e-virov.

#ostanidoma #ostanimozdravi

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Projekt Igralci primorskih gledališč berejo pravljice, ki otrokom ponuja možnost, da se med poslušanjem pravljic pod vodstvom dramskih umetnikov primorskih gledališč spoznajo s pravimi igralci, smo z navdušenjem pozdravili tudi v Goriški knjižnici. Do sedaj smo tako pravljico v živo izpeljali le v Krajevni knjižnici Kanal, kjer je najmlajšim brala igralka Dušanka Ristić, potem pa se je javno življenje ustavilo in umaknilo med zidove domov.

Ampak igralci SNG Nova Gorica vseeno vabijo k poslušanju, projekt pa se je preselil na splet!

Na voljo so pravljice z Ano Facchini (5), Blažem Valičem, Patrizio Jurinčič Finžgar, Majo Poljanec Nemec (3), Juretom KopušarjemMarjuto Slamič, Andrejem Zalesjakom, Žigo Udirjem (2), Petrom Harlom (23), Arno Hadžialjević, Medeo Novak, Miho Nemcem in Matijo Ruplom. Prisluhnite jim.

Objavlja jih SNG Nova Gorica tukaj in na svojem Facebook profilu, Goriška knjižnicah pa jih z veseljem deli na svojem.

Pri projektu Igralci primorskih gledališč berejo pravljice sodelujejo tri primorska gledališča, Gledališče Koper, Slovensko stalno gledališče Trst, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, ter knjigarne in knjižnice iz Kopra, Trsta, Gorice in Nove Gorice.

 

Prva objava: 23. 3. 2020. Zadnjič dopolnjeno: 21. 5. 2020

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Naša ponudba e-knjig v Biblosu je od četrtka, 19. marca 2020, bogatejša za več kot 100 novih naslovov! Med njimi so priljubljena tuja leposlovna dela (O koncu žalosti, Ladjar z lepimi stopali, Crossova pravica), otroška in mladinska dela Primoža Suhodolčana, leposlovje slovenskih avtorjev in kar nekaj strokovne literature. Skupno je na voljo že več kot 2000 različnih e-knjig. Kot zanimivost zapišimo še to, da so bile nekatere e-knjige že tolikokrat prebrane, da so jim licence potekle in smo morali kupiti nove. Sicer pa je v naši knjižnici po e-izposoji na prvem mestu Golobovo Jezero, ki ste si ga v treh letih izposodili kar 157-krat.

Če se z izposojo e-knjig srečujete prvič ali imate s tem težave, so vam lahko v pomoč video navodila.

Preverite ponudbo na Biblosu, preberite kaj lepega, ostanite zdravi.

Če imate težave z geslom, nas lahko pokličete na 05 / 33 09 100 od ponedeljka do petka med 8. in 14. uro.
Predstavitev portala: tukaj
Uradna stran Biblos: tukaj.
Pogosta vprašanja o Biblosu: tukaj
Kako deluje: tukaj
Druge spletne storitve knjižnice: tukaj.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
petek, 13. marec 2020

Pogosto zastavljena vprašanja

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Pripravili smo odgovore na nekaj vprašanj, ki jih gotovo imate. Upamo, da boste izvedeli, kar vas zanima. Zapis bomo še dopolnjevali.

Ali je knjižnica zaprta?

Da. Knjižnica je v skladu z navodili Ministrstva za kulturo od petka, 13. marca 2020, do preklica zaprta. Zaprte so vse njene enote: osrednja knjižnica, krajevne knjižnice in potujoča knjižnica.

Do kdaj bo zaprta?

Ne vemo. Do preklica. Vsi si želimo, da ukrep ne bi trajal predolgo. Takoj ko bo znano, vas bomo o tem obvestili.

Mojemu gradivu je potekel rok izposoje. Kaj lahko naredim?

Ni treba, da karkoli storite. Za čas, ko je knjižnica zaprta, ne bomo zaračunavali zamudnine.

Če želite rok izposoje vseeno podaljšati, lahko to storite

 • v spletni aplikaciji Moja knjižnica,
 • mobilni aplikaciji mCobiss,
 • po telefonu 05 33 09 100 (pod ponedeljka do petka od 8. do 14. ure)
 • ali nam pošljete e-pošto na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Prejel se obvestilo o poteku roka izposoje. Kaj to pomeni?

Program obvestila pošilja samodejno. Teh obvestil ni treba upoštevati, zamudnine ne bomo zaračunavali. Če želite vseeno podaljšati rok izposoje, lahko to storite po enem od načinov, ki so opisani v vprašanju pred tem.

V knjižnici me čaka rezervirano gradivo. Kaj se bo zgodilo z njim?

Gradivo, ki je bilo naročeno ali rezervirano pred zaprtjem knjižnice, bo počakalo na bralce. Prevzeli ga boste lahko, ko bo knjižnica spet odprta.

V Moji knjižnici/mCobissu ne morem rezervirati ali naročiti gradiva. Zakaj ne?

Trenutno sta sistemsko onemogočena rezerviranje in naročanje gradiva.

 Z medknjižnično izposojo imam izposojeno gradivo iz druge knjižnice. Kaj zdaj?

Enako kot za gradivo Goriške knjižnice tudi za medknjižnično izposojo ne bomo zaračunavali zamudnine. Vrnili ga boste, ko bo knjižnica spet odprta.

Knjižnica je zaprta, jaz pa bi vseeno kaj bral, študiral, dostopal do gradiva.

Trenutno lahko ponudimo spletne storitve, ki pa jih ni malo. Več o tem lahko preberete tukaj.

Nimam gesla za Mojo knjižnico oz. sem ga pozabil. Kaj lahko naredim?

Pokličite nas v knjižnico. Dosegljivi smo od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure.

Sem član Goriške knjižnice, vendar mi je v teh dneh poteklo članstvo. Lahko uporabljam e-vire z oddaljenim dostopom?

Da. Kljub poteku članstva lahko dostopate do vseh naših naročenih e-virov. Ta dostop je začasno omogočen vsem članom knjižnice.

Na članski izkaznici ima zabeležene stare terjatve. Lahko uporabljam e-vire z oddaljenim dostopom?

Da. Kljub poteku neporavnanim terjatvam (npr. stara zamudnina ipd.) lahko dostopate do vseh naših naročenih e-virov. Ta dostop je začasno omogočen vsem članom knjižnice.

Nisem član Goriške knjižnice, rad pa bi uporabljal vire z oddaljenim dostopom. Kakšne so možnosti?

V knjižnico se lahko vpišete tudi preko spleta. Več informacij: tukaj.

Vseeno imam vprašanje, na katerega tu nisem našel odgovora.

Če bi želeli govoriti z nami, smo dosegljivi od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure. Lahko nam tudi pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Pogosto zastavljena vprašanja bomo dopolnjevali.

Objavljeno: 13. 3. 2020 Posodobljeno: 16. 3. 2020, 24. 3. 2020

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
torek, 28. april 2020

Obvestilo o zaprtju knjižnice

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V skladu z navodili Ministrstva za kulturo obveščamo, da je knjižnica od petka, 13. marca 2020, do preklica zaprta.

Zaprte so vse njene enote: osrednja knjižnica, krajevne knjižnice in potujoča knjižnica.

Za čas, ko je knjižnica zaprta, seveda ne bomo zaračunavali zamudnine.

Pripravili smo odgovore na nekaj vprašanj, ki jih gotovo imate. Dostopni so tukaj.

Če bi želeli govoriti z nami, smo dosegljivi od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure (tel. 05 33 09 100). Lahko nam tudi pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spremljajte na tu na spletni strani in na Facebooku, obvestila in novosti bomo sproti dopolnjevali.

Želimo vam vse dobro.

 

Objavljeno: 12. 3. 2020.
Dopolnjeno: 13. 3. 2020

Več
četrtek, 12. marec 2020

Spletne storitve knjižnice

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Aktivno članstvo v Goriški knjižnici odpira pot do storitev, ki jih knjižnica ponuja preko spleta. Potrebujete številko izkaznice in osebno geslo.

 

E-knjige

Zagato z izposojo knjig lahko rešite z izposojo e-knjig iz spletne knjižnice Biblos. Članom omogočamo dostop do več kot 2000 različnih naslovov knjig: otroških, mladinskih, leposlovja za odrasle, strokovne literature in domačega branja (eKlasje).

Izposodite si jih lahko na svoje računalnike ali mobilne naprave. Več o tem na tej povezavi. E-knjižnica Biblos dela noč in dan vse dni v tednu. Seveda je nujna povezava od spleta.

 

Gradivo za prosti čas in študij

Pressreader omogoča branje časopisov in revij z vsega sveta: dnevno časopisje, revije o hobijih, športu, umetnosti, fotografiji …  Med več kot 7000 naslovi boste gotovo našli kaj zanimivega zase.

Encyclopedia Britannica v treh zahtevnostnih stopnjah: za otroke/mladino, študente in odrasle. Splošna enciklopedija s preverjenimi informacijami in podatki z vseh področji človekovega znanja. Ponuja tudi aktualne novice, zanesljive povezave, slikovno in video gradivo. Za radovednost, novo znanje in šolske naloge.

EbscoHost omogoča dostop do obsežnega nabora strokovnih in znanstvenih revij in člankov s področij kulture, medicine, izobraževanja, managementa…

Sicer pa si o tem, kaj vse v e-obliki še ponuja, soustvarja ali priporoča knjižnica, lahko preberete v zavihku E-viri.

 

Podaljšanje izposojenega gradiva

Za čas, ko je knjižnica zaprta, zamudnine ne bomo zaračunali. Če pa vseeno želite, lahko izposojeno gradivo podaljšate v spletni aplikaciji Moja knjižnica, mobilni aplikaciji mCobiss, po telefonu 05 33 09 100 (od ponedeljka do petka od 8. do 14. ure) ali nam pošljete e-pošto na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Pa še to: ali veste, da omogočamo spletni vpis in poravnavo morebitnih dolgov preko spleta? Več tukaj.

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Pripravili smo nekaj odgovorov na vprašanja, ki jih gotovo imate. Dostopni so tukaj.

 

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Objavljeno: 12. 3. 2020, spremenjeno: 16. 3. 2020, 19. 3. 2020

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Obveščamo vas, da so zaradi trenutnih razmer odpovedani vsi dogodki, prireditve in vodeni ogledi po knjižnici. Odpoved velja od ponedeljka, 9. marca, do konca meseca.

Ukrep velja za vse enote knjižnice (osrednjo, krajevne in potujočo knjižnico) za vse dogodke. Napovedane razstave ostajajo na programu.

Goriška knjižnica in krajevne knjižnice so odprte po rednem urniku.

Potujoča knjižnica v mesecu marcu in aprilu ne bo obiskala postajališč v Italiji. Članom iz teh krajev bomo podaljšali rok izposoje. Ostala postajališča obiskuje po napovedanem urniku; spremembe bodo usklajene z ustanovami, ki jih obiskuje.

O vseh spremembah bomo obveščali sproti. Za razumevanje se vam zahvaljujemo.

Prosimo vas, da v primeru slabega počutja in obolelosti ne prihajate v knjižnico in da upoštevate priporočila NIJZ in navodila vlade RS v zvezi s koronavirusom.

Izposojeno gradivo lahko podaljšate v spletni aplikaciji Moja knjižnica, po telefonu 05 33 09 100 ali nam pošljete e-pošto na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica
Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Zaradi uresničevanja priporočil za preprečitev širjenja koronavirusa odpovedujemo glasbeno-literarni večer in predstavitev pesniške zbirke Sabine Vostner Preraščanje pomladi, ki smo ga napovedali za ponedeljek, 16. marca 2020.

V ponedeljek, 16. marca 2020, ob 18. uri vabljeni na glasbeno-literarni večer in predstavitev pesniške zbirke Sabine Vostner Preraščanje pomladi.
Sabina Vostner je pesnica, kantavtorica in pisateljica. Piše v slovenščini, ruščini in angleščini. Do sedaj je izdala eno pesniško zbirko (Potovanja duše, 2012) in kar nekaj glasbenih albumov (To the Sun, 2011; Words from the Higher Worlds, 2014; Following the birds, 2015). Trenutno pripravlja nov album v treh jezikih.
Pesniška zbirka Preraščanje pomladi je cikel pesmi, ki potujejo med letnimi časi skozi opazovanje sebe in sveta s pretežno bivanjsko, včasih filozofsko in mistično tematiko. Nekatere med njimi so tudi uglasbljene - kot je tudi pesem z istoimenskim naslovom, ki je izšla konec lanskega leta.
Preraščanje pomladi kot doseganje naslednje stopnje. (Vir besedila: Sabina Vostner, avtorica)
Dogodek bo pri klavirju. Pripravljamo ga v sklopu svetovnega dneva poezije 2020. Prijazno vabljeni!
Dostopnost pesniške zbirke v knjižnici lahko preverite tukaj.

 

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ustvarjalna delavnica za odrasle, ki je bila v februarskem napovedniku dogodkov napovedana za sredo, 26. februarja 2020, ne bo izvedena. Hvala za razumevanje.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Srečanja v okviru Delavnice kreativnega pisanja so odpovedane do preklica. Hvala za razumevanje.

V marcu in aprilu bo v knjižnici potekala Delavnica kreativnega pisanja, ki jo organizirata JSKD OI Nova Gorica in Goriška knjižnica. Delavnico bo vodila Tamara Babić, diplomantka dramaturgije in scenskih umetnosti ter magistrica scenaristike (AGRFT). Sodelujejo lahko vsi, ki so stari nad 15 let, ne glede na literarno predznanje.

Srečanja bodo v Goriški knjižnici ob torkih, in sicer: 10. in 24. marca ter 7. in 14. aprila 2020 z začetkom ob 16.30. Več informacij in predstavitev delavnice je dostopnih na vabilu.

Cena delavnice je 30 evrov/osebo. Prijave so možne do srede, 4. marca 2020. Prijavnica je dostopna tukaj. Pošljete jo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Organizirata: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Nova Gorica in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica.

Foto: Pixabay

Več
petek, 20. december 2019

Praznično voščilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

01 voščilnica GKFB 2020

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Konec februarja 2020 bo v Goriški knjižnici zaživela še ena manjša knjižnica – Knjižnica semen! Če se želite pridružiti krogotoku pridelave, vzgoje in izmenjave semen, se prijavite na naš e-poštni naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

V prijavi nam tudi sporočite, če že imate izkušnje s pridelovanjem semen in ali lahko kakšna semena na dan odprtja Knjižnice semen tudi podarite. Prijave zbiramo od 20. decembra 2019 do 20. februarja 2020.

Več
ponedeljek, 16. december 2019

Urnik Mojstrovalnice v prazničnem času

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Med prazniki bo Mojstrovalnica na svoje običajne delovne dneve odprta po spremenjenem in podaljšanem urniku, in sicer:


ponedeljek, 23. decembra 2019, od 13. do 19.ure,
petek, 27. decembra, od 13. do 19.ure,
ponedeljek, 30. decembra, od 13. do 19.ure,
in petek, 3. januarja 2020, od 13. do 19.ure.

Vabljeni na praznično ustvarjanje!

Več
petek, 20. december 2019

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem času bodo imele knjižnica in njene enote nekoliko spremenjen urnik, in sicer v torek, 24. decembra 2019, in v torek, 31. decembra 2019.

Centralna enota v Novi Gorici bo ta dva dneva odprta od 8. do 13. ure.

Krajevna knjižnica Deskle bo odprta od 9:30 do 12:00.

Krajevna knjižnica Kanal bo odprta od 9. do 13. ure.

Krajevna knjižnica Miren bo odprta od. 9. do 13. ure.

Krajevna knjižnica Solkan bo ta dva dneva zaprta.

Krajevna knjižnica Šempeter bo odprta od 9. do 13. ure.

Vse ostale dni bodo enote knjižnice odprte po rednem urniku.

Urnik Mojstrovalnice bo v prazničnem času nekoliko spremenjen in daljši:
ponedeljek, 23. decembra 2019, od 13. do 19.ure,
petek, 27. decembra, od 13. do 19.ure,
ponedeljek, 30. decembra, od 13. do 19.ure,
in petek, 3. januarja 2020, od 13. do 19.ure.
Vabljeni mali in veliki na praznično ustvarjanje!

Želimo vam lepe praznike in veliko dobrega v novem letu.

Več
torek, 10. december 2019

Zbiramo hrano in opremo za mucke

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem decembru bomo pomagali muckom. V sodelovanju z Zavetiščem Oskar Vitovlje bomo v knjižnici zbirali mokro hrano in brikete, priboljške, igrače, pripomočke, praskalnike, transporterje (seveda lahko rabljene) in vse, kar bi mucke lahko potrebovale.

Prostor za darove je v Kotičku za mlade na oddelku za mladino. Tisti, ki obiskujete naše podružnice in bi želeli pomagati, lahko svoj dar pustite tudi tam. Hvala.

Več
petek, 29. november 2019

December v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Upajmo, da bo december res 'veseli' – zaradi druženja, lepih doživetij, časa za stvari, ki nas veselijo. V knjižnici smo pripravili bogat mesečni program ­– vabljeni v našo družbo, morda se uresniči katera od naštetih želja.

Za otroke pripravljamo predstavitev nove slikanice Tanje Badalič, uro pravljic in ustvarjalno delavnico; za odrasle literarne večere s Pavlom Medveščkom, Milojko Krez, Miranom Rustjo in dve ustvarjalni delavnici. Vsi, ki radi prisluhnete zanimivim temam na radovednih ponedeljkih, vabljeni na potopisno predavanje po Gruziji z Nino Kopčavar in predavanje o orgelski umetnosti z Jurijem Dobravcem. V sodelovanju z Zavetiščem Oskar iz Vitovlj bomo zbirali hrano in opremo za mucke. Prisluhnili bomo učencem Šole glasbe in umetnosti Ozlinka, novo bralno etapo bo začela tudi mini nagradna bralna značka za mlade. Na ogled bosta dve razstavi: Pot knjige, od avtorja do bralca in Skrito – odkrito – razstavljeno – dostopno.

Vse dogodke bomo pravočasno napovedali, dostopen pa je tudi že mesečni napovednik za december. Dobite ga na tej povezavi, sicer pa kadarkoli s klikom na gumb Mesečni napovedniki, kjer ostajajo objavljeni tudi vsi pretekli napovedniki.

Vabljeni v knjižnico.

 Gkfb naslovna spletna

Več
četrtek, 14. november 2019

Program Tedna splošnih knjižnic

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Slovenske splošne knjižnice svoj dan praznujemo vsako leto 20. novembra, dogodki pa se že nekaj let vrstijo kar cel teden. In letos ni nič drugače. Dogodki bodo potekali v tednu od 18. do 22. novembra 2019 v knjižnici. Vabljeni v našo družbo.


ponedeljek, 18. november 2019 — Zelena knjižnica ali Eko dan

V osrednjem razstavnem prostoru smo pripravili prav poseben kotiček – Zeleno knjižnico. V njej najdete knjige, revije, časnike, ki govorijo o naravi; bodisi je to roman o živalih, priročnik za vrtnarjenje ali knjiga o okoljski problematiki. Če bi raje pogledali dokumentarni film, bo na voljo tudi izbor DVD-jev. Da bodo police zaživele v zeleni barvi in zelenju, nam bo na pomoč priskočila Vrtnarija Koršič. Zeleno knjižnico smo prostorsko ločili z lepenko, ki jo bodo na ta dan v dopoldanskem času poslikali dijaki Umetniške gimnazije likovne smeri Nova Gorica pod vodstvom Bogdana Vrčona.

torek, 19. november 2019, ob 18. uri pri klavirju  — Rastemo s Primorci beremo

Na zaključni prireditvi bralne sezone Primorci beremo bomo gostili pisatelja Marka Sosiča. Z njim se bo pogovarjal Jani Kuštrin. Večer bomo za konec popestrili s toplim kostanjem in dišečim kuhanim vinom.
Več o dogodku: tukaj.

sreda, 20. november 2019 — Dan slovenskih splošnih knjižnic: dan brezplačnega vpisa

20. novembra praznujemo vse slovenske splošne knjižnice. Na ta dan vam zato poklanjamo brezplačni vpis, jabolka s sporočilom in do pet odpisanih knjig.

četrtek, 21. november 2019

Ob 11. uri v dvorani: Pravica vedeti - Mladi sprašujejo, župan odgovarja

V knjižnici se zavedamo, da so podnebne spremembe velik problem današnjega časa, ter si želimo, da bi živeli v čisti in ekološko osveščeni občini. Zato bomo v Goriški "zeleni" knjižnici gostili župana Mestne občine Nova Gorica dr. Klemna Miklaviča, ki bo mladim odgovarjal na vprašanja o ekološki problematiki v našem okolju in jim predstavil, kako se občina spopada z njimi. Dogodek je odprtega tipa. Vabljeni, da prisluhnete mladim in županu pri pogovoru.

Ob 16. uri v Mojstrovalnici: Borov gozdiček v malem: ustvarjalna delavnica s 3-D svinčniki

Tokrat bomo v Mojstrovalnici s 3-D svinčniki ustvarili priljubljeno sprehajališče in igrišče za knjižnico -  Borov gozdiček. Ustvarjali bomo z materialom PLA (polilaktična kislina), ki je narejen na osnovi obnovljivih virov, kot sta koruzni škrob in sladkorni trs, je razgradljiv in se ga lahko tudi reciklira.
Prijave na delavnico sprejemamo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali na telefon 05 33 09 131 (ko je Mojstrovalnica odprta; ponedeljek, sreda in petek, od 12. do 16. ure). 

petek, 22. november 2019  

Na zadnji dan praznovanja boste v Zeleni knjižnici lahko izbirali med nekaj posebnimi odpisanimi knjigami, ki niso našle prostora na naših policah, a imajo gotovo zanimivo vsebino za izbrane okuse. Čeprav se Teden splošnih knjižnic zaključuje, vam bo Zelena knjižnica v osrednjem razstavnem prostoru zatočišče nudila do 30. novembra 2019.

 

Teden splošnih knjižnic poteka v sodelovanju z:

TSK2019 logo

 

 

 

 

 

Pridržujemo si pravico do spremembe programa.

 

 

 

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Miren

V Krajevni knjižnici v Mirnu bo v novembru potekal tečaj Osnove uporabe pametnih telefonov.

Srečanja bodo ob četrtkih od 14:00 do 16:15 v Krajevni knjižnici Miren. Prijave so obvezne, zbiramo jih do 7. novembra 2019 na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 05 / 335 31 00.

Tečaj je za udeležence brezplačen. Nastaja v sodelovanju med Ljudsko univerzo Nova Gorica, Občino Miren Kostanjevica, ki ga sofinancira, in Goriško knjižnico.

Vabljeni.

Več
sreda, 30. oktober 2019

Sporočamo žalostno vest

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo žalostno vest, da je umrl dolgoletni sodelavec Goriške knjižnice in njen prvi strokovni delavec g. Marijan Brecelj.

Več kot trideset let je bil zaposlen v Goriški knjižnici kot vodja študijskega oddelka. Oblikoval je knjižnično zbirko, zbiral domoznansko gradivo in gradivo posebnih zbirk; vse je še danes urejeno tako, kot si je zamislil. Objavil je številne strokovne ocene, poročila, bibliografije, prevode, biografije in slovarje, bil je pobudnik mednarodnih sodelovanj in razstav, sodelavec in član več uredništev. Dolga desetletja je skrbel tudi za Škrabčevo knjižnico na Kostanjevici v Novi Gorici. Od leta 1978 do upokojitve leta 1990 je bil zaposlen v knjižnici Goriškega muzeja. Njegovo delo je bilo večkrat prepoznano in nagrajeno: bil je prejemnik Čopove diplome (1967), Bevkove nagrade (1978) in Goropevškove listine (2018).

Dragi Marijan, tvoje sledi so vidne povsod v našem delu, ohranili te bomo v toplem spominu. Njegovi družini izrekamo iskreno sožalje.

kolektiv Goriške knjižnice

Več
četrtek, 24. oktober 2019

November v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Snujemo, pripravljamo, tudi v novembru, in vabimo v našo družbo na številne dogodke. Najprej na potepe, popeljali nas bodo po Poti Alpe Adria z Nino Kopčavar, kasneje pa v Skandinavijo z Mojco Pajk. Potem v sproščujoči svet ustvarjanja in pravljic, kot običajno, za otroke in odrasle. V svetu črk, besed in knjig se bomo srečali z Aljo Furlan in njeno novo slikanico Pletilke ter z urednikom, prevajalcem, kritikom, pisateljem Alešem Bergerjem. Spoznali bomo evropske pisateljice na Slovenskem v 19. stoletju, za kar bo poskrbela dr. Tanja Badalič. Prostor bosta poleg obstoječih razstav popestrili tudi dve novi: eno pripravljamo mi (naj tema ostane še skrita), drugo Branko Morenčič o prvi svetovni vojni in Goriških brdih.

Predvsem pa bomo praznovali! 20. novembra obeležujemo dan slovenskih splošnih knjižnic, program bo bogat in zanimiv, aktivnosti bodo potekale med 18. in 22. novembrom 2019.

Več
sreda, 23. oktober 2019

Obvestilo o spremenjenem urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obiskovalcem knjižnice sporočamo, da bo knjižnica v soboto, 2. novembra 2019, zaprta.

Več
petek, 04. oktober 2019

Nagrada za film Rastem z e-viri

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Veselimo se zmage - na tekmovanje 1. Knjižničarski filmski festival smo prijavili kratek film Rastem z e-viri in med dvajsetimi prijavljenimi zmagali! Festival je potekal v okviru 12. Posveta za splošne knjižnice na Hrvaškem.

Scenarij, glasba in glas: Peter Harl
Snemalca: Jaka Čurlič in David Verlič
Montaža: Jaka Čurlič
Hvala dijakom, ki so sodelovali pri snemanju!

Plitvička jezera, 2.-4. oktober 2019

Če ga še niste videli, se ga lahko ogledate na kanalu Youtube na tej povezavi.

 

Več
torek, 24. september 2019

Barvito jesensko branje

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Narava nam bo vsak hip ponudila neskončno toplih barvnih odtenkov, mi pa začenjamo nov cikel mini nagradne bralne značke za mlade od 9 do 18 let, Barvito jesensko branje.

Sodeluješ lahko od 23. septembra do 21. decembra 2019: preberi 4 dobre knjige in izpolni zgibanko, oddaj jo na mladinskem oddelku v Kotičku za mlade. Sledi nagrada.

Še namig za lažjo izbiro: pomagaš si lahko s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberi zavihek žanri in se pomakni na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Pripravljamo še nekaj novosti, ki jih bomo sproti predstavili v Kotičku za mlade. Recimo zmaje. No, ne zmajev, leposlovje na temo zmajev.

Foto: Rajko Gorjan

 

Več
torek, 24. september 2019

Oktober v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Krajši dnevi so pred vrati in oktober je kot nalašč za obisk knjižnice. Čakamo vas z zanimivim programom.

Vračajo se ustvarjalne srede in otroški torki: ponovno bomo ustvarjali, otroci bodo lahko prisluhnili tudi pravljicam. Ustvarjalnico za otroke napovedujemo še v Krajevni knjižnici Šempeter. Mini nagradna bralna značka za mlade začenja nov cikel, seveda jesenski. Za vse ljubitelje zmajev – ja, zmajev – bo v Kotičku za mlade izpostavljeno mladinsko leposlovje na to ognjeno temo. Literarna četrtka bosta zasedla osrednji del meseca. Gostili bomo dolgoletnega učitelja slovenščine in univerzitetnega profesorja ter prešernoslovca doc. dr. Zorana Božiča ter pisatelja in pesnika Ferija Lainščka. Prisluhnili bomo potopisnemu predavanju o Trinidadu in Tobagu. Vabimo še na sprehod med dvema razstavama. Na ogled bodo grafike in risbe Vena Pilona iz zbirke Franja Pavšiča ter fotografije članov Društva upokojencev Ajdovščina Primorski škljoc.

Vse dogodke bomo pravočasno najavili predstavili. Vabljeni v našo družbo.

Več
ponedeljek, 23. september 2019

Radi prisluhnemo, radi ustvarjamo

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Čutite, kako je zrak hladnejši in dnevi krajši? Svetloba je bolj redka in mehka, prve jesenske dežne kaplje močijo okna. Ravno prav za malo bolj umirjene dejavnosti. Otrokom vseh starosti z veseljem sporočamo, da se z oktobrom vračajo ustvarjalne delavnice in ure pravljic.

Male duše so vabljene na otroške torke. V oktobru bosta dve pravljični uri in dve ustvarjalni delavnici. Izmenično si bodo sledile ob torkih, začenjamo pa že 1. oktobra 2019 ob 17. uri s pravljico. Uganete, kje se dobimo?

Ustvarjalni delavnici za odrasle bosta dve, tako kot do zdaj ob sredah. Začnemo drugo sredo v mesecu, torej 9. oktobra 2019 ob 17. uri. Ustvarjali bomo z Anko Krpan Skomina. Naslednjič bo z nami Ana Đorđević, to bo sreda, 23. oktobra 2019. Pri klavirju.

Vabljeni.

Več
torek, 17. september 2019

Evropska noč raziskovalcev

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici se pridružujemo Evropski noči raziskovalcev pod skupnim imenom Noč ima svojo moč. Organizacije, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, na ta dan odprejo svoja vrata, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenika, so zapisali na spletni strani, kjer je dostopen tudi program drugih prireditev po Sloveniji.

V petek, 27. septembra 2019, v knjižnici gostimo dva dogodka:

ob 17. uri prof. dr. Aleš Vaupotič: Literarne pešpoti in literatura na stičišču v projektu EDUKA2, predavanje, pri klavirju,
ob 18. uri Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik, predvajanje dokumentarnega filma, v dvorani.

Prijazno vabljeni.

Projekt pripravljajo Ustanova Hiša Eksperimentov Ljubljana, Institut Jožef Stefan Ljubljana, Slovenija, Tehniški muzej Slovenije ter Kemijski inštitut Ljubljana.


OBVESTILO
Prišlo je do spremembe programa: namesto predavanju dr. Ane Toroš bomo prisluhnili predavanju prof. dr. Aleša Vaupotiča.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V Nacionalnem mesecu skupnega branja 2019 so na portalu Dobreknjige.si odprli posebno poličko za dobre knjižne citate. Vabljeni k objavljanju ali prebiranju misli, ki so nagovorile druge bralce!

Več
ponedeljek, 09. september 2019

ODPOVED DOGODKA: Potopisno predavanje

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da odpade potopisno predavanje Trinidad in Tobago, ki smo ga napovedali za danes, ponedeljek, 9. septembra 2019. Hvala za razumevanje.

Fotografija je simbolična, vir: Pixabay.

Več
 • Ciljna skupina Otroci

V mesecu septembru bomo vsakemu prvošolcu, ki se bo vpisal v našo knjižnico, podarili slikanico Pravljica za račko. Prvošolke in prvošolci zato vabljeni, da nas s starši obiščete v knjižnicah v Novi Gorici, Biljah, Braniku, Desklah, Kanalu, Prvačini, Renčah, Solkanu, Šempetru ali na potujoči knjižnici. Velja torej v vseh enotah Goriške knjižnice v septembru ob začetku šolskega leta 2019/20.

Več
sreda, 28. avgust 2019

September v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Septembra pripravljamo zanimive dogodke in srečanja. Podali se bomo na potopisno predavanje v Trinidad in Tobago, prisluhnili Glasbenim izvirom s Sabino Vostner, v okviru vseslovenskega projekta Noč ima svojo moč bomo gostili dr. Ano Toroš s predavanjem in si ogledali dokumentaren film Kuharska knjiga dr. Angele Piskernik.

Na ogled bodo zanimive razstave: razstava ročnih del Bože Brosche, priložnostna razstava o Bevkovih zapisih ljudskega izročila, razstava udeležencev likovne šole v Mestni galeriji Nova Gorica ter razstava anastatične kopije prvega tiska »editio princeps« Božanske komedije iz leta 1472.

Vsem, ki že pogrešate pravljične in ustvarjalne svetove, sporočamo, da nanje nismo pozabili - začenjamo oktobra.

Napovednik za september 2019 si lahko ogledate tukaj, vse dogodke pa bomo pravočasno tudi najavili in predstavili.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V poletnem času bomo predvajali otroške in mladinske filme - v sodelovanju z naročniškim videom na zahtevo Voyo. Brezplačni ogledi bodo vsak dan od ponedeljka do petka ob 16. uri pri klavirju. Začnemo v sredo, 10. julija 2019. Vabljeni.

Več
 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Ste že slišali, da je Mojstrovalnica v juliju in avgustu odprta od ponedeljka do petka med 10. in 17. uro?

Vabljeni – pridite in preizkusite ustvarjanje s 3D svinčniki, 3D tiskalnikom, 3D skenerjem ali skiciranjem predmetov ter Tihi glasbeni studio OLLO!

 

Več
sobota, 29. junij 2019

Vrečke presenečenja

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi letos lahko za poletno branje izberete vrečko presenečenja. V praktičnem paketku čaka pet knjig: štiri so leposlovne, ena pa poljudno strokovna.
Vrečke z izborom za odrasle dobite na glavnem izposojevalnem pultu. Vrečke z izborom za mladino čakajo na mladinskem oddelku. Ločene so v dve starostni stopnji, prepoznate jih po nalepkah (modra od 9 do 12 let, zelena od 13 let naprej).
Na voljo bodo v juliju in avgustu 2019.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni v počitnice z mini »poletno bralno značko« za otroke. Med poletnimi knjigami, ki smo jih pripravili na oddelku za cicibane, izberite dve pravljici in uživajte v branju. Potem izpolnite in oddajte zgibanko. Vsak mesec bomo dvakrat žrebali nagrade. Poteka v juliju in avgustu. Vabljeni k branju in sodelovanju.
Vir ilustracije: Pixabay

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V juliju in avgustu vabimo otroke, da se nam pridružijo in prisluhnejo pravljici ali z nami ustvarjajo. Dobimo se vsak dan od ponedeljka do petka ob 10.30 na oddelku za cicibane. Dogodki so brezplačni.
Delavnice so animacija in ne varstvo otrok. Namenjene so otrokom, starejšim od 4. let, oziroma otrokom, ki lahko sami sedijo pri mizi in sledijo navodilom.

Več
petek, 28. junij 2019

Knjižnica na bazenu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Knjižnica na bazenu že vrsto let spremlja živžav in počitnice na bazenu Mestnega kopališča Nova Gorica in letos ni nič drugače. Knjige za družbo ali napeto branje, za bralce vseh starosti čakajo v prvem nadstropju na terasi. Knjižna polička je postala prava stojnica, ki z več prostora prinaša tudi več izbire. Lepo se imejte.

Več
 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Končno poletje, končno počitnice. Končno več časa za tisto, kar nas veseli. Tudi branje. Mini nagradna bralna značka je namenjena mladim med 9. in 18. letom in bo trajala od 23. junija do 21. septembra 2019.

Preberi 4 dobre knjige in izpolni zgibanko, ki jo dobiš in izpolnjeno oddaš na mladinskem oddelku v kotičku za mlade. Sledi nagrada.

Ne veš, kaj izbrati? Pomagaš si lahko s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberi zavihek žanri in se pomakni na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Vir fotografije: Pixabay

Več
četrtek, 01. avgust 2019

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Od 1. julija do 31. avgusta 2019 bo knjižnica odprta od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, v soboto bo zaprta.

urnik centralne enote
ponedeljek – petek 7.00 – 19.00
sobota zaprto

Mojstrovalnica
ponedeljek – petek 10.00 – 17.00

domoznanski oddelek
ponedeljek – sreda 11.00 – 19.00
četrtek – petek 7.00- 15.00
sobota zaprto

Potujoča knjižnica julija in avgusta miruje.

Krajevna knjižnica Bilje
sreda 15.00 – 18.00

Krajevna knjižnica Solkan
torek 13.00 – 18.00

Krajevna knjižnica Šempeter
ponedeljek 9.00 – 14.00
četrtek 13.30 – 18.30

Krajevna knjižnica Kanal
sreda 14.00 - 18.00

Krajevni knjižnici Prvačina in Branik - ponedeljki po razporedu:

ponedeljek

Branik

Prvačina

1. julij

11.00 – 14.00  

15.00 – 18.00  

8. julij

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

15. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

22. julij

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

29. julij

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

5. avgust

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

12. avgust

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

19. avgust

15.00 – 18.00

11.00 – 14.00

26. avgust

11.00 – 14.00

15.00 – 18.00

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Res so se zaključili: dogodki, nagradna žrebanja, anketa, številne ugodnosti. Več kot 40 sodelujočih je soustvarjalo 23 dogodkov 13. Goriških dnevov knjige. Mi si jih bomo zapomnili po lepo preživetem času, po izbranih sogovornikih in njihovih zanimivih mislih, po svežem pomladnem zraku atrija, po povezovanju med ljudmi in ustanovami, po glasbi, ki je začela in končala naše druženje.

Hvala vsem, ki ste nas obiskali in nam s tem izrazili podporo in naklonjenost, hvala vsem našim gostom in vsem sodelujočim, ki so se odzvali na povabilo k sooblikovanju programa. Hvala sponzorjem, brez katerih Goriški dnevi knjigi ne bi bili tako lepi.

Da še malo podaljšamo doživetje, da spomin ne prehitro obledi, vabimo k ogledu fotogalerije 13. GDK, ki smo jo po dnevih sproti ustvarjali na Facebook profilu Goriške knjižnice.

Ob letu osorej pa …

ponedeljek, 15. april 2019
torek, 16. april 2019
sreda, 17. april 2019
četrtek, 18. april 2019
petek, 19. april 2019

 

Več
ponedeljek, 15. april 2019

Program v petek, 19. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Program ob zaključku 13. Goriških dnevov knjige in Noč knjige 2019 v Goriški knjižnici.

Predstavitev slikanice Pravljica za račko z Nevenko Vrančič        
ob 17. uri
77 GDK dekonstrukt 2019 09Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju oz. v atriju knjižnice

Več o dogodku: tukaj.

 

Odprtje 13. bralne sezone Primorci beremo z Miho Mazzinijem in Carmen L. Oven             
ob 18.30
Mazzini002Lokacija: Goriška knjižnica, v atriju knjižnice

Več o dogodku: tukaj.

 

 

Moya v Goriški knjižnici
ob 20. uri
MoyaDo zvezd in nazaj, glasbeni nastop ob zaključku 13. GDK in v Noči knjige 2019            
Lokacija: Goriška knjižnica, v atriju knjižnice            

Več o dogodku: tukaj.

Ob koncu večera bo potekalo nagradno žrebanje. Pokrovitelj nagrade je Ošterija Žogica v Solkanu, ki izžrebancu podarja štiri darilne bone za slastno pico.

Še namig: prinesite si seboj kakšno toplejše oblačilo, ogrinjalo ali odejico, da vas v večernih urah v atriju ne bo zazeblo.

 

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program prireditev v Noči knjige v Goriški knjižnici in 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Pokrovitelji Noči knjižnice v Goriški knjižnici:

logoti Nocknjige

 

 

 

 

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
sobota, 13. april 2019

Program v četrtek, 18. aprila

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Delavnica risanja stripa za srednješolce z Ivanom Mitrevskim
ob 17. uri
MitrevskiLokacija: Goriška knjižnica, dvorana

Več o dogodku: tukaj.
Ilustracija: I. Mitrevski

 

Predstavitev zbornika Literarnega kroga Kulturnega društva Slavec Solkan Pisano
ob 18. uri
lit prepletanjaZKD Nova Gorica in Goriška knjižnica v sodelovanju z JSKD Nova Gorica in Kulturnim društvom Slavec Solkan  
V okviru VII. Goriških literarnih prepletanj 2019.
Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju

Več o dogodku: tukaj.

 

Dogodki ostalih sodelujočih

Odprtje dopolnjene gostujoče razstave O živalih in ljudeh Etnografskega muzeja iz Zagreba
ob 19. uri
Lokacija: Goriški muzej, Grad Kromberk
Več o dogodku: tukaj.

Primož Turk: Descartesovo razumevanje človeka, predavanje
ob 19. 30
Društvo humanistov Goriške          
Lokacija: Carinarnica
Več o dogodku: tukaj.

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
petek, 12. april 2019

Program v sredo, 17. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obisk avtorice Ljube Krušič v Krajevni knjižnici Kanal
ob 10:15
Krusic NadininaOtrokom iz Vrtca Kanal bo pripovedovala zgodbico Od zrna do kruha: Nadinina pekarna.
Ljuba Krušič v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico
Lokacija: Krajevna knjižnica Kanal

Več o dogodku: tukaj.           

Knjižne POPslastice z Raiven
ob 13. uri
Raiven fotoUrsaPremikPogovor bo vodila Tina Podgornik.              
Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju oziroma v dvorani knjižnice

Več o dogodku: tukaj.
foto: Urša Premik

 

Predstavitev knjige Krpanke
ob 18. uri
KrpankeSodelujejo avtorica, dr. Megi Rožič, Cirila Pregelj, Domen Kozinc in Mirjam Furlan.
Darinka Kozinc v sodelovanju z Goriško knjižnico    
Lokacija: Goriška knjižnica, pri klavirju

Več o dogodku: tukaj.

 

 

Dogodki ostalih sodelujočih

Barbara Borčić: Samoorganiziranje v umetnosti ali Kjer se srečata umetniška in teoretska praksa, predavanje
ob 19. uri
Kulturni dom Nova Gorica in Mestna Galerija Nova Gorica v okviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo.
Lokacija: Mestna galerija Nova Gorica
Več o dogodku: tukaj.

Nekaj ljudi išče srečo in crkne od smeha, gledališka predstava
ob 19. uri
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica              
Člani Goriške knjižnice imajo ob predložitvi članske izkaznice popust pri nakupu vstopnice za to predstavo.
Lokacija: SNG Nova Gorica, mali oder

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
sreda, 10. april 2019

Program v torek, 16. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obisk avtorice Ljube Krušič v Krajevni knjižnici Šempeter
ob 10. uri
Krusic NadininaOtrokom iz Vrtca Šempeter, Enota Žarek, bo pripovedovala zgodbico Od zrna do kruha: Nadinina pekarna.
Ljuba Krušič v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico           
Lokacija: Krajevna knjižnica Šempeter.

Več o dogodku: tukaj. 

Pravljično srečanje ODPRI OČI!
ob 17. uri
pravljica GDKDijaki slovenskega licejskega pola Gregorčič-Trubar in Klasičnega liceja Dante Alighieri iz Gorice pripovedujejo pravljice.
V sodelovanju Goriška knjižnica, NŠK – Feiglova knjižnica, Centro Studium Gorizia. V sklopu Tedna otroške literature Librilliamo
Lokacija: pravljična soba v knjižnici

Več o dogodku: tukaj.

Mojstrovalnica
od 12. do 19. ure
06 mojstrovalnica logo M miniVse ljubitelje sodobne tehnologije vabimo v Mojstrovalnico. Na dan, ko je običajno zaprta, odpira svoja vrata in ima podaljšan urnik.
Lokacija: Goriška knjižnica, Mojstrovalnica

 

Dogodki ostalih sodelujočih

Obisk avtorice Darinke Kozinc v Otroškem vrtcu Pikapolonica v Štandrežu
ob 10.30
Otrokom bo pripovedovala Zgodbico o stolu in druge pravljice
Darinka Kozinc v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico
Dogodek je namenjen vrtčevskim otrokom in je zaprtega tipa.

Knjižna čajanka z Romeom in Julijo
ob 12:45
Pogovor in branje dramskega dela ter ogled šolske knjižnice in čitalnice.         
Knjižničarski krožek Osnovne šole Šempas in Literarni krožek Gimnazije Nova Gorica
Lokacija: Knjižnica Gimnazije Nova Gorica

Pogovor o slovničarstvu in jezikovnem svetovanju ob izidu zbornika Škrabčevi dnevi 10
ob 18. uri
Univerza v Novi Gorici
Lokacija: Galerija Frnaža Nova Gorica
Več o dogodku: tukaj.

Živali v umetnosti srednjega veka na Slovenskem, predavanje
ob 19. uri
Predava dr. Ana Krevelj, ZVKDS OE Novo mesto.
iz cikla večerov ob razstavi O živalih in ljudeh           
Lokacija: Goriški muzej, Grad Kromberk

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
ponedeljek, 08. april 2019

Program v ponedeljek, 15. aprila

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Odprtje XIII. Goriških dnevov knjige
ob 12. uri

IMG 2191Nastop otrok iz Vrtca Nova Gorica, enota Julka Pavletič Solkan
Twirling-mažoretno društvo Nova Gorica    
Uvodna nagovora župana MONG in direktorice knjižnice
Glasbeni nastop Matija Bolčina in Mara Rogelja
Lokacija: na ploščadi med knjižnico in arhivom (v primeru dežja v knjižnici pri klavirju)

Več o dogodku: tukaj.

 

(R)evolucija Goriške knjižnice
ob 18. uri

revolucijaOgled kratkega filma Knjižnica na travniku, ki mu sledi pogovor o tem, kako smo s knjige prešli na bralnike in kako smo iz glasbene sobe ustvarili makerspace. Je knjižnica mračna skladovnica knjig ali odprta/svetla/ustvarjalna častilka znanja? Z nami bodo zanimivi nekdanji in sedanji akterji pri razvoju naše knjižnice.
Lokacija: dvorana Goriške knjižnice

Več o dogodku: tukaj.

 

Otrok z avtizmom v svetu pravljic, razstava
OSKozara razstavaOsnovna šola Kozara Nova Gorica 
Lokacija: razstavni prostor na mladinskem oddelku, od 8. do 19. aprila 2019

Več o razstavi: tukaj.

 

Pravljični svinčniki, razstava ilustracij Ivana Mitrevskega in Michele Occhi     
Occhi MitrevskiGoriška knjižnica, NŠK – Feiglova knjižnica, Centro Studium Gorizia in Kulturni dom Gorica      
Lokacija: osrednji razstavni prostor, od 15. do 30. aprila 2019

Več o dogodku: tukaj. 
Foto: NŠK - Feiglova knjižnica

Obisk avtorice Ljube Krušič v Krajevni knjižnici Šempeter
ob 10. uri
Krusic Nadinina
Otrokom iz Vrtca Šempeter, Enota Mavrica, bo pripovedovala zgodbico Od zrna do kruha: Nadinina pekarna.
Ljuba Krušič v okviru Goriškega Literarnega kluba GOVORICA v sodelovanju z Goriško knjižnico           
Lokacija: Krajevna knjižnica Šempeter

Več o dogodku: tukaj. 

 

13. Goriški dnevi knjige potekajo do 15. do 19. aprila 2019. Predstavljeni dogodki se odvijajo v prostorih Goriške knjižnice, razen če ni drugače navedeno.
Program vseh prireditev 13. GDK si lahko ogledate v zgibanki. Tiskane zgibanke so na voljo v Goriški knjižnici, pri vseh sodelujočih in na različnih lokacijah v Novi Gorici. Tiskana zgibanka prinaša tudi štiri kupončke za štiri ugodnosti in nagradno anketo.

Zahvala
Izvedbo so nam omogočili Mestna občina Nova Gorica, Automatic servis in medijski sponzor Radio Robin. Vsem hvala.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

logoti vsi GDK

Več
torek, 02. april 2019

Dehteče pomladno branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pomlad je tu, prav zares, z njo pa novo četrtletje zanimivega branja. Mini nagradna bralna značka za mlade od 9 do 14 let bo trajala do 21. junija 2019. Preberi 4 dobre knjige, izpolni zgibanko (dobiš jo na mladinskem oddelku v kotičku za mlade) in počakaj na nagrado.

Kaj izbrati? Pomagaš si lahko s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberite zavihek žanri in se pomaknite na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Foto: Rajko Gorjan

 

 

Več
sreda, 20. marec 2019

Podarjamo odpisane revije

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi letos smo pripravili teden brezplačnih revij. Od 25. do 30. marca 2019 nas lahko obiščete na časopisnem oddelku in si izmed odpisanih naslovov brezplačno vzamete, kar vas zanima.

Vabljeni.

Več
ponedeljek, 18. februar 2019

Pust v Goriški knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na pustni torek, 5. marca 2019, bomo vsem pustnim maskam, ki nas bodo obiskale, omogočili vračilo gradiva brez zamudnine. Ugodnost velja samo za pustne maske in le na pustni torek. Ugodnost velja za vse enote Goriške knjižnice, tudi za potujočo knjižnico in za krajevne knjižnice.

Za vsakega se bo našlo tudi kaj pustno sladkega.

Foto: Pixabay

 

Več
sreda, 30. januar 2019

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da bo knjižnica v soboto, 9. februarja 2019, zaprta.

 

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V petek, 18. januarja 2019, bo knjižnica zaradi organizacijskih priprav na slavnostno prireditev ob 70-letnici zaprta do 17. ure. Vrata bo odprla ob 17. uri, da bomo lahko skupaj praznovali. Izposoja in vračanje gradiva ta dan ne bosta mogoča.

Ta dan bosta zaprti tudi Krajevna knjižnica Bilje in Krajevna knjižnica Solkan. Potujoča knjižnica bo obiskala kraje po razporedu.

 

Več
četrtek, 10. januar 2019

Zasneženo zimsko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Zima, mraz in dolgi popoldnevi: pravi čas za knjigo. Zato začenjamo nov krog mini bralne značke za mlade, ki bo trajal vse do pomladi, do 21. marca 2019.

Enako kot v drugih letnih časih mlade med 9. in 18. letom vabimo, da preberejo štiri poljubne knjige, izpolnjeno zgibanko oddajo v Kotičku za mlade in počakajo nagrado.

Avtor fotografije: Uroš Brezavšček 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Goriška knjižnica je v začetku decembra prejela Priznanje v letošnji turistično-ocenjevalni akciji 32. Ogledalo mojega okolja 2018. Zmagala je v kategoriji F - objekti prijazni invalidom in starejšim.

Nagrado podeljujejo TD Nova Gorica, TD občine Šempeter-Vrtojba, KS Solkan in TD Most na Soči. Podelitev je bila v Šempetru pri Gorici v četrtek, 6. decembra 2018.

Ogledalo2018

 

Več
ponedeljek, 31. december 2018

Obvestilo o urniku

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V prazničnem času bo imela knjižnica nekoliko spremenjen urnik. V ponedeljek, 24. decembra 2018, bo odprta od 8. do 13. ure. Mojstrovalnica bo ta dan zaprta. V ponedeljek, 31. decembra 2018, bo knjižnica zaprta.

Krajevni knjižnici v Braniku in Prvačini bosta v ponedeljek, 24. decembra, in v ponedeljek, 31. decembra 2018, zaprti.

Vse ostale dni bo knjižnica odprta po rednem urniku.

Želimo vam lepe praznike in veliko dobrega v novem letu.

Več
ponedeljek, 26. november 2018

December v knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pred nami je že najlepši mesec v letu, praznični december. Da bo decembrsko doživetje še bolj prijetno, v Goriški knjižnici pripravljamo bogat program, ki bo popestril zimske dneve in popoldneve.

Obiskala nas bo Dajana Čataković s potopisnim predavanjem o Indoneziji, mag. Violeta Irgl ter Jana Debeljak bosta na delavnici predstavili knjigo Konec molka: kako naj otroka, ki doživi travmatično izgubo matere ali očeta, podpremo in mu pomagamo. O avtizmu bo spregovorila prof. def. Patricija Lovišček, ustanoviteljica zasebnega zavoda Modri december, Zavod za spodbujanje zavedanja avtizma in Aspergerjevega sindroma Koper. Dogodek sooblikuje Društvo OKO, Kojsko.

Za mlade nadaljujemo z mini nagradno bralno značko, za otroke pripravljamo ustvarjalno delavnico, uro pravljic in gledališko predstavo Škratka Sladka v izvedbi Gledališča KU-KUC. V decembru ne zamudite ustvarjalnih delavnic za odrasle, pripravljamo pa tudi Miklavževe Knjižne POPslastice, naš gost bo Marko Soršak – Soki.

V sklopu literarnih četrtkov bomo predstavili knjigo Eveline Umek Odtisi v času ter Silva Vremca Ujeti veter. Na ogled bodo štiri razstave; Elda Piščanec, slike in grafike, likovna razstava Milene Isakoski, razstava Črtice občutkov, ki jo pripravljata Polona Novak in Rok Sevšek ter razstava izdelkov VDC Nova Gorica.

V sodelovanju z Medobčinskim društvom prijateljev mladine za Goriško v Krajevni knjižnici Branik pripravljamo božično-novoletno ustvarjalnico za otroke.

Želimo vam lepe, čarobne in praznične decembrske dni. Veseli bomo, če jih boste delili z nami.

Lepo vabljeni.

Več
četrtek, 08. november 2018

Odpade predavanje Slovenija drugače …

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo vas, da odpade potopisno predavanje Dejana Ogrinca Slovenija drugače, po športno!, ki smo ga napovedali za ponedeljek, 12. novembra 2018. Predavanje bo izvedeno v januarju 2019. Hvala za razumevanje.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

 

Več
ponedeljek, 05. november 2018

Prihaja dan splošnih knjižnic

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Splošne knjižnice v Sloveniji vsako leto 20. novembra obeležujemo svoj dan, ki ga bomo z vami praznovali kar cel teden. Pod skupnim sloganom Moja knjižnica praznuje in s skupnimi tematskimi sklopi, vendar vsaka knjižnica s svojim programom, pripravljamo dogajanja in vas vabimo v našo družbo med 19. in 23. novembrom.

Kaj vse pripravljamo v Goriški knjižnici, bomo objavili prihodnji teden.

Osrednji dogodek bo letos v Knjižnici Antona Tomaža Linharta v Radovljici v torek, 20. novembra 2018 ob 11. uri.

Več
sobota, 20. oktober 2018

Nove zvočne knjige

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V preteklih dneh smo iz Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne v dar prejeli 23 različnih naslovov zvočnih knjig. Postale so del naše zbirke in so na voljo za izposojo. Po vsebini so različne, od leposlovja za odrasle, mladinskih del do strokovnih knjig. Njihovo dostopnost in lokacijo v knjižnici lahko preverite na spodnjih povezavah.

Poleg navedenih naslovov v knjižnici tudi sicer hranimo manjšo zbirko zvočnih knjig.

Več
petek, 19. oktober 2018

Goropevškove nagrade 2018

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V Ljubljani so v petek, 19. oktobra 2018, podelili prve Goropevškove nagrade, ki so namenjene posameznikom za izjemne uspehe na področju domoznanstva in kulturne dediščine. Nagrado podeljuje Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Prvi nagrajenec, prejemnik Goropevškove listine, je Marijan Brecelj, ki je bil dolgoletni vodja študijskega oddelka Goriške knjižnice, skrbnik Škrabčeve knjižnice na Kostanjevici in sodelavec Goriškega muzeja.

V Goriški knjižnici je njegovo delo zlasti vidno v zbranem domoznanskem gradivu in sploh oblikovanju domoznanske zbirke ter v ureditvi posebnih zbirk. Nagrado je v njegovem imenu sprejela hči Sara Pegan. V knjižnici smo ponosni, da smo del izjemnega življenja in dela domoznanca, knjižničarja, bibliografa, publicista in prevajalca Marijana Breclja.

Iskreno čestitamo!

 

Več
torek, 16. oktober 2018

Napovedujemo v novembru

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Dnevi se krajšajo in drevesa so si že nadela pisano paleto toplih jesenskih barv. Zunaj diši po kostanju in kakiju, narava se umirja, mi pa kljub temu pripravljamo program, ki bo v vsej svoji pestrosti še dodatno poživil jesenske barve in tudi vaše popoldneve.

V novembru 2018 se k nam vrača novinar Dejan Ogrinec z zanimivim potopisnim predavanjem Slovenija drugače, po športno! V otroških torkih nas bo obiskala Alja Furlan, v sklopu ustvarjalnih sred bomo znova odkrivali svojo domišljijo, nadaljevali bomo z mini nagradno bralno značko v Kotičku za mlade. Gostili bomo dr. Marjetko Golež Kaučič, avtorico znanstvene monografije Slovenska ljudska balada; svojo knjigo z naslovom Trst, Ljubjana, Dunaj in širni svet bo pri nas predstavil Bojan Grobovšek. V sklopu aktivnosti ob Dnevu splošnih knjižnic 2018 ter zaključne prireditve Primorci beremo 2018 pa nas bo obiskal dr. Mirt Komel s knjigo Medsočje. Na ogled bodo tudi tri zanimive razstave; Franjo Pavšič bo pripravil razstavo grafik Elde Piščanec, Milena Isakoski pa bo svoja likovna dela razstavila konec novembra. Ob vhodu v knjižnico bo na ogled razstava fotografij Jerneja Skrta, ki je skozi fotografski aparat portretiral literarno-likovne pare, ki so se izoblikovali na delavnici pod mentorstvom vizualnega umetnika Gregorja Maverja v sklopu natečaja Literars.

V času med 19. in 23. novembrom 2018 pripravljamo aktivnosti v sklopu Dneva splošnih knjižnic, ki bodo znane v začetku novembra. Naša knjižnica praznuje – pridite še vi!

Celoten program je dostopen tukaj.

Lepo vabljeni.

 

Več
ponedeljek, 24. september 2018

VIII. Gregorčičevi dnevi

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

Vabljeni na dogodke v okviru VIII. Gregorčičevih dnevov, ki bodo potekali 5. in 13. oktobra 2018.

petek, 5. oktober 2018
ob 16. uri: Polaganje cvetja na Gregorčičev grob v Libušnjah
ob 17. uri: Kulturni program v Gregorčičevi rojstni hiši na Vrsnem

sobota, 13. oktober 2018
ob 9. uri: Pohod po Gregorčičevi poti

Podroben program prireditev v pdf. 

VIII. Gregorčičeve dneve organizira Goriški literarni klub GOvoRICA v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka, OŠ Kobarid, podružnica Smast in Društvom za kulturo, turizem in razvoj Renče.

 

Več
sobota, 22. september 2018

Prijetno jesensko branje

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Nova mladinska mini bralna značka je tu. Kako deluje, je že znano: med 23. septembrom in 21. decembrom 2018 preberi 4 dobre knjige, izpolni zgibanko in počakaj na nagrado. Za mlade med 9. in 18. letom, zgibanke dobite na mladinskem oddelku.

Če ne veste, kaj izbrati, si lahko pomagate tudi s portalom Dobreknjige.si, kjer so predstavljeni številni mladinski romani. Na strani izberite zavihek žanri in se pomaknite na konec strani, kjer so povezave do mladinskih romanov po žanrih. Bližnjica je tukaj.

Prijetno branje!

Foto: Rajko Gorjan

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Konec meseca, natančneje v petek, 28. septembra 2018, bomo v naši knjižnici gostili dva dogodka v sklopu projekta Noč ima svojo moč.

Ob 17.uri: dr. Iztok Arčon (UNG): Kako lahko z različnimi vrstami svetlobe opazujemo očem nevidni svet okoli nas? Predavanje bo pri klavirju.

Ob 18. uri: projekcija dokumentarnega filma Pisma iz Egipta. Ogled bo v dvorani, film traja 80 minut. Več o filmu na spletni strani Slovenskega filmskega centra.

Noč ima svojo moč pripravljajo organizatorji projekta Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. Obsega aktivnosti, ki jih organizatorji pripravljajo v sklopu Evropske noči raziskovalcev v letih 2018 in 2019. Akcija je vseevropska ter opredeljuje program raziskovanja in tehnološkega razvoja Obzorje 2020 (Horizon 2020). Več o projektu lahko preberete na spletni strani Noč ima svojo moč.

Vabljeni!

OGLASonline

Več
petek, 14. september 2018

Oktober v Goriški knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Čisto tiho in skoraj neopazno prihaja jesen, saj še vedno uživamo v poletnih temperaturah in soncu. Narava se bo prav kmalu odela v tople jesenske barve, mi pa za ta čas, ko se dnevi krajšajo, pripravljamo program, ki bo pogrel in popestril vaš vsakdanjik.

V oktobru 2018 bomo gostili novinarja Dejana Ogrinca in njegovo potopisno predavanje Aljaska – dežela tisočerih obrazov, ponovno začenjamo z otroškimi torki in ustvarjalnimi sredami, nadaljujemo z mini nagradno bralno značko v Kotičku za mlade, obiskala nas bo Milena Miklavčič, avtorica knjige Ogenj rit in kače niso za igrače, 2. del: Babice, hčere in vnukinje ter dr. Barbara Kerkoč-Rudolf, ki bo pri nas predstavila priročnik Materinska šola malo drugače ali Kaj morate vedeti o sebi in svojem materinskem poslanstvu. JSKD Nova Gorica ter ZKD Nova Gorica v sodelovanju s knjižnico pripravljata predstavitev kataloga Literars, v sklopu katerega bo na ogled tudi priložnostna razstava. V Knjižnih POPslasticah nas bo obiskala Katarina Venturini, Univerza v Novi Gorici pa v sklopu Tedna Univerze v Novi Gorici pri nas pripravlja pogovorni večer ob 100-letnici smrti Ivana Cankarja in 140. obletnici rojstva Zofke Kveder.

Na ogled bodo tudi tri zanimive razstave; v osrednjem razstavnem prostoru izdelki programa Likovne šole v Mestni galeriji Nova Gorica, v razstavnem prostoru na mladinskem oddelku pa se bosta v oktobru zvrstili kar dve razstavi; Dea Volarič in njena likovna dela o reki Soči ter Sanja Žgur z likovno razstavo ter izdelki iz umetnega usnja.

Pregled dogodkov je objavljen tukaj.

Prijazno vabljeni v našo družbo.

Več
ponedeljek, 03. september 2018

Bodite – ostanite obveščeni

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na vhodu v knjižnico smo med drsnimi vrati postavili novo informacijsko točko, namenjeno predstavitvi dogodkov, ki jih organiziramo v knjižnici. Na plakatnem mestu so napovedani prihajajoči dogodki, na mizici pa natisnjeni dodatni izvodi vabil, predstavitev in mesečnega napovednika, ki jih lahko vzamete.

V želji, da bi bili dogodki čim bolj po vaši meri, uvajamo še eno novost. Ob informacijski točki čaka tudi zvezek, kamor lahko zapišete svoje predloge: koga bi želeli spoznati v knjižnici, katere teme so tiste, o katerih bi želeli prisluhniti predavateljem, kaj pogrešate pri dodatnih vsebinah. Vse bomo skrbno pregledali in pri načrtovanju v okviru naših možnosti skušali ugoditi čim več željam.

Spreminjamo tudi način obveščanja. Ukinjamo namreč tiskana vabila, ki smo jih pošiljali po pošti, še naprej pa bomo pošiljali e-novice. Če nanje niste naročeni, vas vabimo, da to storite. Prijavite se lahko na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali preko modula na spletni strani knjižnice (izpolnite okna; na  e-naslov boste prejeli obvestilo, ki ga morate potrditi, da boste na e-novice tudi res naročeni).

Veseli bomo vašega odziva in vaših predlogov. Dobre ideje in stvari vedno nastanejo v sodelovanju.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Spoštovani uporabniki, bralci in obiskovalci prireditev Goriške knjižnice!

Poletni premor prireditev in dogodkov v Goriški knjižnici se počasi izteka. Z veseljem pričakujemo september in dogodke, s katerimi začenjamo drugo polovico letošnjega leta. Gostili bomo ultramaratonca Boruta Kerežija, igralko Mileno Zupančič in avtorja njene biografije Tadeja Goloba, svoji knjigi bosta predstavila tudi Primož Sturman: Gorica je naša in Eva Erpič: Kako te imeti rad?, Društvo za razvoj človeških vrednot Sathya Sai Baba pa bo predstavilo knjigo Tok božanske ljubezni. Na ogled bodo tri zanimive razstave: Moje prvo berilo, Pater Stanislav Škrabec tako in drugače in Iz zapuščine Franceta Bevka – knjižnica tudi letos sodeluje v Bevkovih dnevih 2018. In nazadnje: konec septembra 2018 bomo v sklopu projekta Noč ima svojo moč gostili dogodke in aktivnosti, ki jih organizatorji pripravljajo v okviru Evropske noči raziskovalcev. Celoten program si lahko preberete tukaj.

Obeta se torej barvit, pisan in zanimiv jesenski čas, ki bo poleg pestrosti prinesel obilo zvedavosti in topline v hladnih jesenskih večerih. Mi že odštevamo ter Vas nestrpno in z veseljem pričakujemo. To bo res ena lepa jesen!

 

Več
petek, 10. avgust 2018

Jaz in knjižnica, povabilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V letu 2019 bo knjižnica praznovala 70 let, mi pa se že pripravljamo, da obletnico primerno obeležimo, tudi v sodelovanju z vami.

Kako smo si to zamislili, smo zapisali v Vabilu k sodelovanju, ki je dostopno tukaj in v knjižnici na dveh izpostavljenih mestih (na začetku in na vrhu glavnega stopnišča).

Veseli bomo vaših misli in zapisov. Časa je dovolj, do konca oktobra, vmes pa vam želimo sproščeno poletje.

Več
ponedeljek, 16. julij 2018

Knjižnica na bazenu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Če se v teh poletnih dneh hladite ali rekreirate na bazenu Mestnega kopališča Nova Gorica, za družbo knjig nikar ne skrbite – smo poskrbeli že mi. V prvem nadstropju na terasi smo tudi letos postavili knjižnico na bazenu: tu na bralce čakajo leposlovne knjige za vse starosti, nekaj poljudnih strokovnih knjig, različne revije in tudi leposlovje v angleškem in italijanskem jeziku.

Vir fotografije: Pixabay

Več
četrtek, 12. julij 2018

Toliko knjig, kaj naj izberem?

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Pri branju leposlovja vam skušamo pot do dobre knjige malo olajšati. Pripravili smo izbor in knjige opremili s kratkim opisom, odlomkom iz knjige in jih ocenili s kriteriji vesela, humorna, nenasilna, domišljijska …

Pomagali smo si s spletnim portalom Dobreknjige.si, kamor slovenske splošne knjižnice prispevamo vsebine o kakovostnih leposlovnih knjigah.

Postojanko z dobrimi knjigami dobite v pritličju na začetku oddelka za leposlovje. Priloženi letak je lahko tudi priročna kazalka.

Več o projektu oz. portalu Dobreknjige.si, ki sta ga pripravili Knjižnica Koper in Goriška knjižnica in je s priključitvijo ostalih slovenskih splošnih knjižnic kmalu prerasel v vseslovenski projekt, lahko preberete tukaj.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Naše vrečke presenečenja gotovo že dobro poznate, zato smo letos izbiro popestrili in pripravili še tematske vrečke.

Če vas bolj vleče k branju romantike ali vojnih vsebin, vampirskih ali zgodovinskih zgodb … lahko izberete tematsko vrečko. Viktorijanski pripetljaji, odprave in pustolovščine, nobelovci, družinska navzkrižja, na valovih, bivši kresniki, vohunska ali romantična vrečka in drugi je samo nekaj naslovov, ki nakazujejo, kaj je skupna nit knjigam, ki se skrivajo v papirnatem paketu. Tema je zapisana na nalepki vsake tematske vrečke presenečenja.

Občajne in tematske vrečke presenečenja, v vsaki je pet knjig, dobite na glavnem izposojevalnem pultu.

Tako kot lani smo pripravili tudi vrečke presenečenja za mladino. Čakajo na mladinskem oddelku, pripravljene so za dve starostni stopnji, kar prepoznate po nalepkah (modra od 9 do 12 let, zelena od 13 let naprej).

Vrečke presenečenja bodo na voljo vse do konca avgusta 2018.

Več
četrtek, 14. junij 2018

Sončno poletno branje

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obrat letnega časa je prinesel novo mini nagradno bralno značko za mlade. Namenjena otrokom in mladini med 9. in 18. letom: preberite štiri poljubne knjige, izpolnite zgibanko in jo oddajte v Kotičku za mlade na mladinskem oddelku. Čas je do 21. septembra 2018. Nagrade čakajo.

Fotografija: Dominik Budal

Več
stran 1 od 3

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina