Velikost črk Kontrast

Splošna obvestila (454)

petek, 22. september 2023

Novi naslovi Audibook in Biblos

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Jesen je prinesla nove e-knjige, tiste za branje in tiste za poslušanje. Med novimi e-knjigami na Biblosu lahko izpostavimo izvrstno Eleganco ježa, z Desetnico nagrajeno Romeo in Julija iz sosednje ulice, Murakamijevo Južno od meje, zahodno od sonca, Lipitscha Ane Marwan … Med strokovnimi deli izstopajo Vzgoja z logiko in ljubeznijo, MOHOpedija in (P)ostati zdrav. Za mlade je na razpolago nadaljevanje Karlovškove trilogije Na sledi in Karelčkove zgodbice.

Med novimi zvočnimi e-knjigami na Audibooku lahko opozorimo na Zajčevo Abecedarijo za najmlajše, na Zmajevo deklico in na Lainščkovo Lučko. Koristen bo tudi priročnik Učim se lepega vedenja. Starejši lahko prisluhnejo Afsharinemu Zakladu rubinov, Gradišnikovemu Kraljestvu za šotor in Bevčevim Izpovedim črnega mačka. Ne glede na dolgo vrsto rezervacij za fizično knjigo lahko takoj prisluhnete Martinu Golobu Na spletni prižnici. V podjetniške vode popelje zvočna e-knjiga Podjetniški mehurček.

Člani Goriške knjižnice lahko na Audibooku trenutno izbirate med 585 različnim naslovi zvočnih e-knjig, na Biblosu pa med skoraj 3.200 e-knjigami. Seznam novosti na obeh portalih je dostopen na tej povezavi.

Slika je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
sreda, 23. avgust 2023

Odpoved dogodka

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Avtorica Irena Svetek zaradi nepredvidljivih dogodkov/obveznosti odpoveduje srečanje v okviru Beletrininih trubadurjev 2023 v Goriški knjižnici v četrtek, 24. 8. 2023, ob 19. uri.

Srečanje z avtorico bo v oktobru, natančneje v torek, 3. 10. 2023, ob 18. uri, v prireditvenem prostoru pri klavirju.

Fotografija: promocijski material založbe Beletrina za Beletrinine trubadurje 2023.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so vsi termini za Tačke v septembru zasedeni.

Objavljamo razpored srečanj za tačke pomagačke v septembru 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

 

Več
ponedeljek, 24. julij 2023

KK Prvačina ponovno odprta

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Prvačina

Obveščamo vas, da bo Krajevna knjižnica Prvačina od vključno ponedeljka, 7. avgusta 2023, dalje ponovno odprta

Več
četrtek, 27. julij 2023

Ideje za branje v mesecu avgustu

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V poletnih mesecih so naše police sicer precej izpraznijo, še vedno pa na njih ostane veliko zanimivih knjig. Kar nekaj idej za poletno branje lahko najdete v akcijah za spodbujanje branja Oddelka za leposlovje.

12je12

avgustu praznujemo svetovni dan mladih, zato bodo v bralni akciji 12 mesecev = 12 priložnosti rdeča nit zgodbe o življenju in izkušnjah mladih generacij. Če vas bo pritegnilo, se pridružite bralni akciji, ki je tudi nagradna. Več informacij je na voljo tukaj.

 

fountain pen gc3cc40345 640

Na Oddelku za leposlovje smo pogled izostrili na dela nedavno preminulega pisatelja Marjana Tomšiča. Razstavljene knjige so na voljo za izposojo. Za avtorjem v fokusu vsak mesec na Oddelku za leposlovje izpostavimo slovenskega avtorja in njegova dela.

 

Primorci beremo

Še vedno se lahko pridružite akciji Primorci beremo, ki poteka že sedemnajsto sezono. Na letošnjem seznamu je 77 proznih del in 13 pesniških zbirk. Številni naslovi so hkrati na voljo kot e-knjiga ali kot zvočna e-knjiga, kar je v  zgibanki posebej označeno. Knjige, ki so označene z letošnjo nalepko, najdete na Oddelku za leposlovje. Vse knjige s seznama so predstavljene v brošuri, ki je na voljo tukaj. Več informacij o PB je na voljo tukaj.
In še namig: e-knjige so dostopne tudi na dopustu. 

crossword g258004326 640Še do konca avgusta vabljeni k reševanju nagradne poletne križanke za odrasle, ki je posvečena kresnikovim nagrajencem. Križanko dobite na leposlovnem oddelku. Pa srečno pri žrebu!

 

     Sicer pa seveda vabljeni v knjižnico, da sami izberete knjige, ki vas kličejo. Če ne morete ponje v času odprtosti, si jih lahko naročite v paketnik in jih prevzamete, ko imate čas. Zunanji knjigomat za vračanje omogoča vračanje gradiva tudi v času zaprtosti knjižnice.

 

Na isti straniNapovedujemo
Septembra bomo nadaljevali s srečanji bralnega kluba Na isti strani, pogovarjali se bomo o knjigi Pokrpajmo žive avtorice Maylis de Kerangal. Knjigo si lahko izposodite na Oddelku za leposlovje, na voljo je tudi kot e-knjiga. Vabljeni k branju in udeležbi na septembrskem srečanju.

Želimo vam lepo poletje!

Foto: Pixabay (križanka, pero) in arhiv knjižnice.

 

Več
sobota, 08. julij 2023

Vabljeni k izpolnjevanju ankete

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Lepo vas vabimo, da izpolnite anketo na temo aktivnega državljanstva in knjižnic. Zbrani podatki bodo uporabljeni za analizo v pisni nalogi za bibliotekarski izpit naše sodelavke. Anketa je seveda anonimna, namenjena je uporabnikom od 12. leta dalje.

Povezava do ankete v spletnem orodju 1ka: https://1ka.arnes.si/a/54cc31b8 

Hvala za sodelovanje!

Slika je simbolična, vir Pixabay

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V naši zbirki je na voljo novih 22 zvočnih e-knjig na platformi Audibook. Trenutno ponujamo 568 naslovov.

Morda vas pritegnejo k poslušanju zgodbe v Partljičevih Strniščih ali Cornwellovo Poslednje kraljestvo. Lahko se seznanite s Plečnikom v Sivčevem Mojstru nebeške lepote ali pa se podate Na (Asfharino) polje milosti. Za kriminalno vzdušje poskrbita tako Demšar z Obsedenostmi v času krize kot McCall Smithov Nadarjeni gospod Varg. Mlajši bi z veseljem prisluhnili klasikam, kot so Grimmove Rdeča kapica, Mizica, pogrni se in Špicparkeljc.

Vse zvočne e-knjige je najlažje poiskati v Cobiss+ s ključno besedo Audibook, seznam novosti pa dobite tukaj. Več o Audibooku in izposoji je zapisano na tej povezavi.

Morda je poletje pravi čas, da se seznanite z zvočnimi e-knjigami in izkoristite priložnost poslušanja zanimivih vsebin.

 

Več
petek, 07. julij 2023

Otroška poletna uganka

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Tokrat v uganki iščemo razlike na slikah in rešitev uganke, seveda sta temi poletni.

Rešitve lahko do konca avgusta 2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na tej povezavi),
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška uganka.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
ponedeljek, 14. avgust 2023

Obvestilo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Obveščamo, da bodo Goriška knjižnica in njene enote v ponedeljek, 14. avgusta 2023, zaprte.

Več
četrtek, 06. julij 2023

Biblos novosti v juliju

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V tokratnem paketu novosti v Biblosu vas bodo zagotovo zamikale življenjske zgodbe in spomini znanih Slovenk in Slovenca v Hiši sozvočja, Tanki črti, 100 km. Na potovanje ali v kraje, ki dišijo po morju, se lahko podate z e-knjigami Pika pri Piki, Sam prek oceana, Piran – zgodbe in legende. Premagovanje raznovrstnih težav in travm lahko spremljate v e-knjigah Še sem živa, Deklice brez gnezda, Bežen trenutek bajnosti, Raj izgubljeni, Cesar Portugalije, Ozka vrata … Zveste knjigoljube bosta pritegnili s knjižnim svetom navdahnjeni Tisoč in ena zgodba A. J. Fikryja ter Povest o knjigah. Ponovno sta na voljo Zlagano življenje odraslih in Normalni ljudje.

In še namig: e-knjige so dostopne tudi na dopustu.

Celoten seznam tokratnih novosti je dostopen na tej povezavi.
Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu.

Prijetno poletno branje želimo vsem bralcem in e-bralcem.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
sreda, 05. julij 2023

Poletno branje v juliju

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Poletje radi povezujemo z brezskrbnostjo in počitkom, pa tudi z branjem. Ker izbira ni vedno lahka, v knjižnici ponujamo nekaj izborov in predlogov dobrih knjig.

12je12Celoletna bralna akcija 12 mesecev = 12 priložnosti se nadaljuje v poletnih mesecih. V juliju ponujamo izbor literarnih del avtorjev in avtoric iz Azije, največje in najbolj poseljene celine na svetu, saj 5. julija obeležujemo svetovni dan prebivalstva. Če vas bo pritegnilo, se pridružite bralni akciji, ki je tudi nagradna. Več informacij je na voljo tukaj.

 

fountain pen gc3cc40345 640Na Oddelku za leposlovje vsak mesec izpostavimo slovenskega avtorja in njegova dela. V juliju je avtor v fokusu Tomaž Šalamun. Razstavljene knjige so na voljo za izposojo.

 

crossword g258004326 640Kak vroč poletni popoldan si lahko krajšate z reševanjem nagradne poletne križanke za odrasle, ki je posvečena kresnikovim nagrajencem. Do konca avgusta vabljeni k reševanju, križanko dobite na leposlovnem oddelku. Pa srečno pri žrebu!

 

Primorci beremoProjekt Primorci beremo že sedemnajsto sezono ponuja v branje kakovostna dela slovenskih avtorjev. Na letošnjem seznamu je 77 proznih del in 13 pesniških zbirk. Številni naslovi so hkrati na voljo kot e-knjiga ali kot zvočna e-knjiga, kar je v zgibanki posebej označeno. Knjige, ki so označene z letošnjo nalepko, najdete na Oddelku za leposlovje. Več informacij o PB je na voljo tukaj. Vse knjige s seznama so predstavljene v brošuri, ki je na voljo tukaj.
In še namig: e-knjige so dostopne tudi na dopustu.

      Sicer pa seveda vabljeni v knjižnico, da sami izberete knjige, ki vas kličejo. Če ne morete ponje v času odprtosti, si jih lahko naročite v paketnik in jih prevzamete, ko imate čas. Zunanji knjigomat za vračanje omogoča vračanje gradiva tudi v času zaprtosti knjižnice.

 

Želimo vam lepo poletje!

 

Foto: Pixabay (križanka, pero) in arhiv knjižnice.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Eden od naših delovnih vozičkov, s katerimi vozimo knjige do oddelkov, se je preoblekel v mali avtobus. Še vedno prevaža knjige, le da so tokrat to otroške in mladinske knjige, povezane s Slovenijo. V letošnjem šolskem letu so namreč otroci iz enot Vrtca Nova Gorica spoznavali našo prelepo deželo na temo "Potujemo po Sloveniji".

Voziček je vesela popestritev oddelka, predvsem pa tematska polička, s katere si lahko izberete knjige za izposojo. Slovenijo in njene zanimivosti lahko spoznavate skozi pravljične pripovedi, morda pa med gradivom dobite idejo, kam bi se lahko odpravili na izlet.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V okviru Dnevov Goriške knjižnice smo izbirali najbolj ustvarjalen glasbeni posnetek, jingle, "Če znaš – pokaž'!"
Avtorji izbranega jingla so Valentina Reberšak, Gaja Krapež, Domen Judnič in Borko Lopatec. Posnetek je nastal na delavnici, ki jo je vodil Nejc Podobnik iz Glasbene hiše Čonce. Zmagovalci za nagrado prejmejo bon za pico po izbiri, ki ga kot donacijo poklanja MagmaX oziroma Debra d.o.o.

Nagrajenemu jinglu lahko prisluhnete na YouTube kanalu Goriške knjižnice: tukaj.

Učence OŠ Šempas, ki so se uvrstili na drugo mesto, pa bomo še posebej pohvalili za izvirnost, kreativnost in trud ter jim za nagrado podarili slušalke z logotipom DGK.

Hvala vsem, ki ste s svojo kreativnostjo sodelovali v Dnevih Goriške knjižnice 2023, v akciji »Če znaš – pokaž!« Ustvarjate in bodite kreativni še naprej, ponosni smo na vas, saj s tem pripomorete k širjenju svojih obzorij.

O izboru
V četrtek, 8. junija 2023, se je sestala komisija za izbiro jingla Goriške knjižnice v sestavi: Irena Škvarč, v. d. direktorice Goriške knjižnice, Martina Kocina, bibliotekarka Goriške knjižnice, glasbenica in muzikologinja in Marko Bratuš, umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica ter Smaal Tokk. Izmed prispelih jinglov je komisija na koncu izbirala med dvema. Odločili so, da zmaga jingle Glasbene hiše Čonce.

 

Več
sobota, 10. junij 2023

Biblos novosti v juniju

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Na voljo so nove e-knjige na platformi Biblos. Posebej bi želeli izpostaviti Pričakovanja Anje Mugerli, Klaro in sonce Kazua Ishigura, Čas lepih žensk Jurija Hudolina, Tujintuj Romana Rozine, Vojni dnevnik Boštjana Videmška in Pazi, katerega volka hraniš Kenana Crnkića.
Ponovno so na voljo Pogodba Mojce Širok, RAC Petre Pogorevc, Moč hrepenenja Nore Roberts in Najljubši osvajalec Maye Banks.
Preberete lahko vseh deset naslovov, ki so bili nominirani za letošnjo nagrado kresnik. V naši zbirki so tudi vsi tisti naslovi z letošnjega seznama Primorci beremo, ki so dostopni kot e-knjiga.

Seznam vseh junijskih novosti je dostopen na tej povezavi.
Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu.
Če še niste, vabljeni, da postanete tudi e-bralci.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
sobota, 10. junij 2023

Otroška uganka meseca junija

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Junijska uganka je povezana z glasbo in plesom, tako kot naši Dnevi Goriške knjižnice.

Rešitve lahko do konca junija  2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na tej povezavi),
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška uganka.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
četrtek, 18. maj 2023

Nove mange kmalu na voljo

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Nekaj mang že imamo, te dni pa smo prejeli nove, ki bodo zbirko samo še obogatile. Izbirali boste lahko med različnimi žanri (od pustolovščin do znanstvene fantastike), ki vas bodo popeljali v svetove, polne čudovitih ilustracij in zanimivih likov.

Novi naslovi so trenutno v pripravi. Njihovo dostopnost in dostopnost drugih mang v naši zbirki lahko preverite tukaj.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so termini za tačke v juniju zasedeni.

Objavljamo razpored srečanj za tačke pomagačke v juniju 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

V juliju in avgustu ne bo srečanj v sklopu Tačk pomagačk, vračajo se septembra.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

 

Več
ponedeljek, 15. maj 2023

Teden krajevnih knjižnic

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

V Tednu krajevnih knjižnic od 22. do 26. maja 2023 pripravljamo različne vsebine in dejavnosti in podarjamo enoletno brezplačno članarino. Urnike in naslove knjižnic lahko preverite tukaj.

Lepo vabljeni v naše krajevne knjižnice in na dogodke, ki jih pripravljamo v tem tednu!

Krajevna knjižnica Miren
- ponedeljek, 22. maj 2023, ob 16.30 pravljična urica z Nedo Mikuž
- četrtek, 25. maj 2023, ob 17. uri delavnica izdelovanja voščilnic z Natašo Susič

Krajevna knjižnica Solkan
- sreda, 24. maj 2023, ob 17. uri pravljična urica za otroke in ustvarjalna delavnica s pravljičarko Dolores Komjanc in mentorico Aneja Batagelj

Krajevna knjižnica Šempeter
- četrtek, 25. maj 2023, ob 17. uri pravljična urica z ustvarjalnico s pravljičarko Nedo Mikuž
- petek, 26. maj 2023, ob 17. uri srečanje bralne skupine Bralci na placu, pogovarjali se bomo o knjigi Berenikini kodri, avtorice Aksinje Kermauner

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Otroke vabimo na ure pravljic v krajevne knjižnice.

Krajevna knjižnica Miren
V ponedeljek, 22. maja 2023, ob 16.30
vabljeni v Krajevno knjižnico Miren na pravljično urico z Nedo Mikuž.

Krajevna knjižnica Solkan
V sredo, 24. maja 2023, ob 17. uri
vabimo otroke v Krajevno knjižnico Solkan na pravljično urico, ki ji bo sledila ustvarjalna delavnica. V čarobni svet pravljice nas bo popeljala pravljičarka Dolores Komjanc, ustvarjalnost v nas bo prebudila Aneja Batagelj.

Krajevna knjižnica Šempeter
V četrtek, 25. maja 2023, ob 17. uri vabljeni na pravljično urico z ustvarjalnico s pravljičarko Nedo Mikuž.

Več
torek, 09. maj 2023

Otroška uganka meseca maja

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Svetovni dan družine obeležujemo 15. maja. Pomagaj nam dopolniti pesmico o družini tako, da v kvadratke zapišeš številko slikice.

Rešitve lahko do konca maja 2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška),
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška uganka.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V maju smo pridobili 44 novih zvočnih e-knjig na platformi Audibook. Trenutno ponujamo 546 različnih naslovov.

Naj izpostavimo To noč sem jo videl Draga Jančarja, Besedo, ki je nimam Nataše Konc Lorenzutti, Medsočje Mirta Komela in Tajkuna Avgusta Demšarja.
Mlajše bralce
bodo podučili in hkrati zabavali Jan Pančur v testeninski zaroti, Zala, ki pokvari zabavo, Lažniva Suzi in Moj prijatelj Arnold.
Najmlajši
bodo lahko poslušali nove tri dele Čudežne bolhe Megi.
Dijakom bosta prišli prav Sofoklejeva Antigona in Kosmačev Pomladni dan, staršem pa 5 jezikov ljubezni otrok, Kompetentni otrok in Mama hčerki.
Izpostavimo še naslove, ki so na letošnjem seznamu Primorci beremo: Cvetje v jeseni / Tavčar, Mladost v rejništvu / Kegel, Zbiralec strahov / Vojnović in poezija Trilogija / Dermol.

Celoten seznam novih naslovov je dostopen tukaj. Poskusite s poslušanjem zvočnih e-knjig.

Slika je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
torek, 25. april 2023

Novosti v Biblosu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V Biblosu je na voljo nov letnik zbirke Zvezdna Beletrina. Zagotovo ne boste spregledali Zupančičevega Življenja v sivi coni in Partljičevega Vetra z vzhoda. Po Človeškem telesu vas bo vodil Bill Bryson, pobliže boste lahko spoznali Freddieja Mercuryja. Smeh bo zagotovljen ob branju Drži se! Kristine Kuzmič. V globino knjižnega sveta vas bo popeljal Hennov Sprehajalec knjig.

To in še več zanimivega branja je na voljo v ponudbi preko 3.000 e-knjig. Seznam novosti je dostopen na tej povezavi.
Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu.
Če še niste, vabljeni, da postanete tudi e-bralci.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
torek, 25. april 2023

Tačke pomagačke v maju

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Objavljamo razpored srečanj za tačke pomagačke v maju 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

 

Več
petek, 21. april 2023

Teden brezplačnih revij

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi letos pripravljamo v Goriški knjižnici teden brezplačnih revij. Vabimo vas, da nas obiščete od 24. do 29. aprila 2023 na Časopisnem oddelku in si izberete revije, ki so vam všeč.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V ponedeljek, 24. aprila 2023, se uradno začne nova sezona bralne akcije Primorci beremo.

Na letošnjem seznamu je 77 proznih del in 13 pesniških zbirk slovenskih avtorjev. Številni naslovi so hkrati na voljo kot e-knjiga, dva pa tudi kot zvočni e-knjigi. Na voljo bo zgibanka s seznamom predlaganih knjig, v knjižnici pa bodo kot običajno knjige zbrane skupaj in označene z letošnjo nalepko. Pravila ostajajo enaka, sodelujete pa lahko v osrednji knjižnici, vseh krajevnih knjižnicah in na potujoči knjižnici.

Projekt Primorci beremo povezuje deset knjižnic in bo potekal do 3. novembra 2023.

Več o projektu in preteklih bralnih sezonah je na tej povezavi, letošnjo zgibanko pa dobite v knjižnici in tukaj.

Vabljeni k branju knjig s seznama in sodelovanju v akciji Primorci beremo 2023!

Več
ponedeljek, 17. april 2023

Gotropolis in žirafji dialogi

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici na vhodu stoji povabilo h kratkemu ustvarjanju, povezano z Mednarodnm festivalom uprizoritvenih umetnosti Gotropilis, ki je nastal septembra 2022 (ko se je zvrstilo skoraj petdeset dogodkov).

V knjižnici so razstavljene razglednice, ki sta jih ustvarila Enej Gala (ilustracije) in Valterap (dialogi). Obiskovalci pa ste vabljeni, da prispevate svoj žirafji dialog. Najboljšega bodo objavili na spletni strani in Fb profilu Teatra na konfini.

Predloge lahko oddate do 28. aprila 2023. Za papir, svinčnik, stol in mizo je poskrbljeno.

Več
četrtek, 13. april 2023

Potujoča razstava o Oskarju Kogoju

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

V okviru projekta »Oskar Kogoj – življenje in delo«, ki je sofinanciran s strani EU in Evropskega sklada za regionalni razvoj in RS, bo v aprilu in maju 2023 na ogled manjša potujoča razstava o enem izmed slovenskih najvidnejših (industrijskih) oblikovalcev sodobnega časa. Na ogled smo postavili izbor prispevkov iz časopisov in revij skozi čas, bibliografijo Oskarja Kogoja ter nekaj knjig. Razstava bo na ogled v krajevnih knjižnicah Šempeter, Prvačina, Renče, Branik in Miren, zakrožila bo pa tudi z našim bibliobusom.

V Kk Šempeter je na od 5. do 20. aprila 2023.
V Kk Prvačina bo na ogled v ponedeljek, 24. aprila 2023.
V Kk Renče bo na ogled od 26. aprila do 3. maja 2023.
V Kk Branik bo na ogled od 4. do 11. maja 2023.
V Kk Miren bo na ogled od 12. do 26. maja 2023.

Vabljeni!

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Otroke vabimo v krajevne knjižnice na ure pravljic.

Krajevna knjižnica Prvačina
ponedeljek, 17. april 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke in ustvarjalna delavnica. Vodi pravljičarka Eva Ostrouška.

Krajevna knjižnica Deskle
torek, 18. april 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke s pravljičarko Marjo Dolhar Batistič

Krajevna knjižnica Bilje
sreda, 19. april 2023, ob 16.30
Pravljična urica za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Krajevna knjižnica Branik
četrtek, 20. april 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke s pravljičarko Marjo Dolhar Batistič.

Krajevna knjižnica Šempeter
četrtek, 20. april 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Več
torek, 04. april 2023

Kk Kanal in Miren: ura pravljic

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Otroke vabimo v krajevne knjižnice na ure pravljic.

Krajevna knjižnica Kanal
V torek, 11. aprila 2023, ob 17. uri vabimo otroke v Krajevno knjižnico Kanal na pravljično urico za otroke.

Krajevna knjižnica Miren
V četrtek, 13. aprila 2023, ob 18. uri vabimo otroke v Krajevno knjižnico Miren na pravljično urico za otroke z dr. Megi Rožič.

Več
ponedeljek, 03. april 2023

Novosti v Biblosu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V aprilu je v spletni knjižnici Biblos dostopnih več kot trideset novih naslovov.
Na voljo je vseh šest naslovov z letošnjega festivala Fabula. Nadaljujemo s 3. do 5. delom Karlovškovega Ognjenega plemena. Malina Schmidt Snoj spregovori o svojem življenju povezanim s plesom, Zvezdana Mlakar razkrije, kako so ji televizijski pogovori spremenili življenje, Dušica Kunaver se posveča učenju učenja, Karel Gržan nas popelje na duhovno - energetsko - mitološko popotovanje, Boris in Staša Furlan pa preko korespondence razkrijeta tragično usodo slovenskega intelektualca, Srečko Kosovel razmišlja o politiki in kulturi.
To in še več zanimivega branja je na voljo v ponudbi preko 3.000 e-knjig. Seznam novosti je dostopen na tej povezavi.
Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu.
Če še niste, vabljeni, da postanete tudi e-bralci.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

V drugi polovici aprila obeležujemo dan zemlje in tej temi sta posvečeni otroška in mladinska uganka. Bo šlo?

Rešitve lahko do konca aprila 2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska),
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška uganka, mladinska uganka.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

22. april, dan zemlje

Več
ponedeljek, 27. marec 2023

Zasedeno: Tačke pomagačke v aprilu

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo, da so vsi termini za srečanja s tačkami v aprilu zasedeni.

Objavljamo razpored srečanj za tačke pomagačke v aprilu 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

 

Več
sreda, 22. marec 2023

Kk Miren: pravljica in potopis

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Miren

Vabljeni v Krajevno knjižnico Miren na uro pravljic in potopisno predavanje.

v ponedeljek, 27. marca 2023, ob 16.30
pravljična urica za otroke z Nedo Mikuž

v četrtek, 30. marca 2023, ob 19. uri
potopisno predavanje Okoli Bele gore (Mont Blanc) in prečenje Belih gora (Lefka Ori na Kreti)

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V torek, 21. marca 2023, vabljeni, da skupaj obeležimo svetovni dan poezije. Poezija ima svoj dan že od leta 1999, in sicer z namenom branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije. Letos v knjižnici pripravljamo dva dogodka.

Delavnica pisanja poezije - ob 16:30 na oddelku za leposlovje
Vabljeni na prav posebno pesniško delavnico. Ljubitelji poezije se bomo sprehodili med knjižnimi policami, izbrali kupček knjig z zanimivimi naslovi in iz njih sestavljali pesmi.
Lepo vabljeni!

Odprto branje poezije - ob 18. uri pri klavirju
Branje je odprto za vse, predstavite lahko svojo (avtorsko) poezijo ali poezijo svojih najljubših pesnic in pesnikov. Pripravili bomo tudi izbor pesniških zbirk, po katerih boste lahko listali, iz njih izbrali pesmi in jih prebrali občinstvu.
Lepo vabljeni!

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Otroke vabimo v krajevne knjižnice na ure pravljic.

Krajevna knjižnica Prvačina
V ponedeljek, 20. marca 2023, ob 17. uri, pravljična urica za otroke in ustvarjalna delavnica. Vodi pravljičarka Ljuba Krušič.

Krajevna knjižnica Kanal
V torek, 21. marca 2023, ob 17. uri, pravljična urica za otroke s pravljičarko Ano-Marijo Jakopič.

Krajevna knjižnica Bilje
V sredo, 22. marca 2023, ob 16.30, pravljična urica za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Krajevna knjižnica Šempeter
V četrtek, 23. marca 2023, ob 17. uri pravljična urica za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Več
ponedeljek, 13. marec 2023

Dogodka v okviru Gregorjevega 2023

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V petek, 17. marca 2023, ob 18. uri bodo otroci iz Vrtca Nova Gorica spuščali Gregorčke v atriju knjižnice. Dogodek pripravljajo: vrtec, Krajevna skupnost Nova Gorica, Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica, Turistično društvo Nova Gorica in Goriška knjižnica.

V soboto, 18. marca 2023, od 10. do 13. ure bo na sejmu Od semen, sadik in kmetijskih pridelkov do kulinaričnih izdelkov na Bevkovem trgu sodelovala naša Knjižnica semen. Organizirajo v sodelovanju Krajevna skupnost Nova Gorica, Območno obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica in Turistično društvo Nova Gorica.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Mesec marec je in pomlad je pred vrati. Vsak dan ponudi kaj novega, zato otroke vabimo, da nam pomagajo najti razlike na pomladni sliki. Je tudi mesec, ko praznujejo ženske, zato v mladinski uganki iščemo ženske iz slovenske zgodovine.

Rešitve lahko do konca marca 2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska),
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška uganka, mladinska uganka.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
torek, 07. marec 2023

Novosti v Biblosu

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V Biblosu je na voljo novih 32 naslovov e-knjig, trem naslovom pa smo ponovno dokupili licenco. Odslej ponujamo v branje celotno Proustovo Iskanje izgubljenega časa, Koontzeve Oči teme, Kosovelovo Burjo, Tellegenovega Ježa in samotni občutek z ilustracijami Ane Zavadlav, Živi ogenj gledališča Saše Pavček, Lenarčičevo Točko brez vrnitve, Aristotelovo Nikomahovo etiko, Martinov Ogenj in kri ter še marsikaj.

V ponudbi preko 3.000 naslovov e-knjig boste zagotovo našli pravšnjega zase. Seznam vseh tokratnih novosti je dostopen tukaj. Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Če še niste, vabljeni, da postanete tudi e-bralci.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni k ogledu dveh novih likovnih razstav.

     Deteljica – razstava otroških ilustracij
V osrednjem razstavnem prostoru je na ogled razstava otroških ilustracij in z njimi povezanih slikanic štirih ustvarjalcev: ilustratork Karin Berce in Simone Žagar ter pisateljice Karmen Vidmar in pisatelja Gorana Gorjupa.
Od 7. do 31. marca 2023. Lepo vabljeni.

 

 

     Ustvarjalni prstki, razstava
V razstavnem prostoru pri klavirju je na ogled razstava likovnih izdelkov otrok iz teh enot Vrtca pri OŠ Solkan, enote Solkan, Grgar in Trnovo. Likovna dela in izdelki otrok so nastali pod vodstvom strokovnih delavk v šolskem letu 2022/23.
Na ogled so od 6. do 31. marca 2023. Lepo vabljeni.

 

 

Več
sreda, 01. marec 2023

Medo Bruno zbira oblačila

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Medo Bruno zbira oblačila za novorojenčke in Goriška knjižnica je eno od zbirnih mest.
V akciji dve mamici zbirata oblačila za novorojenčke v šempetrski porodnišnici. Primerni so bodiji, pajacki, hlačke s stopali, majčke na preklop, žabice, jopice, nogavičke v najmanjših številkah do vključno velikosti 56, pa tudi plenice za široko povijanje in tetra plenice.
Akcija poteka od 6. do 12. marca 2023, v knjižnici lahko oblekice oddate v času odprtosti knjižnice. Prostor za oblekice je pripravljen nasproti izposojeno-informacijskega pulta. Dodatne informacije o akciji so dostopne v tej priponki.

Hvala za pomoč.

Več
torek, 28. februar 2023

Popestrite si obisk v knjižnici

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sestavite pesem, rešite literarno križanko, spoznajte kaj novega o izbranem avtorju ali temi. Nepričakovano? Na Oddelku za leposlovje so v marcu pripravili kar nekaj zanimivosti, med njimi je ena celo nagradna. Radovedni? Vabljeni k ogledu in sodelovanju.

od 1. do 31. marca 2023
Sestavi svojo pesem. 21. marca je prvi dan pomladi, ta dan pa obeležujemo tudi svetovni dan poezije. Vabimo vas, da iz izrezanih besed sestavite haiku, verz ali kitico o pomladi.

od 1. do 31. marca 2023
Slovenski avtor v fokusu: ob obletnici rojstva Josipa Ostija izpostavljamo njegova dela. Vabljeni k ogledu in branju.

od 1. marca do 31. maja 2023
Nagradna pomladna križanka za odrasle. Vabljeni k reševanju uganke, v kateri boste morali prepoznati citate iz znanih literarnih del. Želimo vam uspešno reševanje in srečo pri žrebu!

od 20. marca 2023 do 2. aprila 2023
Izpostavljamo: ob največjem slovenskem športnem prazniku v dolini pod Poncami izpostavljamo gradivo o Planici, smučarskih skokih in konstruktorju Stanku Bloudku. Vabljeni k ogledu in branju.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Otroke vabimo k obisku pravljičnih uric v krajevnih knjižnicah.

Krajevna knjižnica Deskle
V četrtek, 9. marca 2023, ob 17. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Deskle na pravljično urico za otroke. Vodila jo bo pravljičarka Marja Dolhar Batistič.

Krajevna knjižnica Miren
V petek, 10. marca 2023, ob 16:30 vabljeni v Krajevno knjižnico Miren na pravljično urico za otroke z Megi Rožič.

 

 

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Knjižnica semen bo tudi letos obiskala naše krajevne knjižnice. Vabljeni vsi, ki bi si radi izposodili ali darovali domača semena.
Več o knjižnici semen je zapisano tukaj.
Lepo vabljeni.

Krajevna knjižnica Solkan
torek, 28. februar 2023, od 13.00 do 18.00

Krajevna knjižnica Bilje
sreda, 1. marec 2023, od 15.00 do 18.00

Krajevna knjižnica Miren
petek, 3. marec 2023, od 14.00 do 18.00

Krajevna knjižnica Prvačina
ponedeljek, 6. marec 2023, od 11.00 do 16.00

Krajevna knjižnica Šempeter
sreda, 8. marec 2023, od 15.00 do 18.30

Krajevna knjižnica Branik
četrtek, 9. marec 2023, od 11.00 do 18.00

Krajevna knjižnica Kanal
torek, 14. marec 2023, od 13.00 do 18.00

Krajevna knjižnica Deskle
četrtek, 16. marec 2023, od 15.30 do 18.00

Več
četrtek, 23. februar 2023

Novo notno gradivo

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Morda igrate na klavir, saksofon, harmoniko ali pojete … Poznate našo zbirko notnega gradiva v 1. nadstropju? Pravkar smo jo obogatili z novim notnim gradivom, naslovi so izpisani na spodnjem seznamu. Sicer pa je notno gradivo urejeno po posameznih inštrumentih, po glasbenih zvrsteh in notnem gradivu za vokalno glasbo. Vabljeni v knjižnico.

Marjan Grdadolnik: Psalmi, Očitanja - za solista, zbor in orgle
Urban Koder: Ko sem bil mrtev, Als ich tot war : za saksofon in klavir, glasba za nemi film Ernsta Lubitscha
Mateja Perpar: Andantino - po klavirskih tipkah
Ernö Sebastian: Prekmurska - za harmoniko solo
Josipina Turnograjska: Zbrana dela za klavir (več o Josipini Turnograjski na OSP in dLib-u)

notno2

Več
ponedeljek, 20. februar 2023

Tačke pomagačke v marcu - zasedeno

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so vsi termini za srečanja s Tačkami v marcu zasedeni.

Objavljamo razpored srečanj za tačke pomagačke v marcu 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

 

Več
petek, 10. februar 2023

Izpad internetne povezave

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V petek, 17. februarja 2023, v dopoldanskem času zaradi servisnih del ne bo delovala povezava z internetom v osrednji enoti Goriške knjižnice v Novi Gorici. To vpliva na izposojo in vračilo gradiva, iskanje po katalogu Cobiss, naročila in rezervacije. Koliko časa ne bo dostopa do interneta, žal, ne vemo.

Kljub temu bomo poskusili zagotoviti čim več storitev.

Izposoja
Bralci si lahko v tem času izposodite največ 3 enote gradiva. Evidentirali jih bomo ročno in naknadno vnesli v sistem, ko bo deloval.

Vračilo gradiva
Vračila sprejemamo v knjižnici na glavnem izposojevalnem pultu in jih bomo računalniško vrnili, ko bo to mogoče. Knjigomata za vračanje gradiva ne bosta delovala.

Paketnik bo načeloma deloval, vendar samo za prevzemanje gradiva, ki je bilo pripravljeno pred izpadom.

V knjižnici ne bo dostopa do kataloga Cobiss, zato bodo storitve iskanja gradiva omejene.

Vsa naročila in rezervacije bomo obdelali, ko bo ponovno vzpostavljena povezava. Enako velja za morebitno elektronsko pošto, ki nam jo boste poslali na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Hvala za razumevanje.

Slika je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Otroke vabimo k obisku pravljičnih uric v krajevnih knjižnicah.

Krajevna knjižnica Bilje
V sredo, 22. februarja 2023, ob 16.30
vabljeni v Krajevno knjižnico Bilje na pravljično urico za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Krajevna knjižnica Šempeter
V
četrtek, 23. februarja 2023, ob 17. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Šempeter na pravljično urico za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Krajevna knjižnica Miren
V
ponedeljek, 27. februarja 2023, ob 16.30 vabljeni v Krajevno knjižnico Miren na pravljično urico za otroke s pravljičarko Nedo Mikuž.

Krajevna knjižnica Kanal
V torek, 28. februarja 2023, ob 17. uri vabljeni v Krajevno knjižnico Kanal na pravljično urico za otroke. Vodila jo bo pravljičarka Ana-Marija Jakopič.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Lepo vabljeni v krajevne knjižnice na ure pravljic.

Krajevna knjižnica Prvačina
ponedeljek, 13. februar 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke in ustvarjalna delavnica. Vodi pravljičarka Eva Ostrouška.

Krajevna knjižnica Solkan
sreda, 15. februar 2023, ob 17. uri
V čarobni svet pravljice bomo vstopili s pravljičarko Dolores Komjanc.

Krajevna knjižnica Branik
četrtek, 16. februar 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke s pravljičarko Marjo Dolhar Batistič.

Krajevna knjižnica Miren
petek, 17. februar 2023, ob 17. uri
Pravljična urica za otroke z dr. Megi Rožič.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Le kaj je lahko tema otroške uganke v februarju, ko se sladkamo s krofi? Le koliko klovnov, mask in norčij lahko otroci ujamete v tokratni uganki?

V februarju praznujemo Slovenski kulturni praznik. Rdeča nit Prešernovih poezije je neuslišana ljubezen, ki je bila njegova stalna spremljevalka. V mladinski uganki vas vabimo, da nam jih pomagajte raziskati. 

Rešitve lahko do konca februarja 2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

 

Več
ponedeljek, 23. januar 2023

Nove e-knjige Biblos v januarju

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Te dni smo v naši zbirki dosegli in presegli skupno 3.000 naslovov e-knjig Biblos, ki jih ponuja naša knjižnica (natančneje 3.001 e-naslov).
Med novostmi izpostavljamo vse dele Avginonskega kvinteta L. Durrella, Izgubljeno hči E. Ferrante, Brate Karamazove F. M. Dostojevskega, Petelinje jajce F. Lainščka, Tako je govoril Zaratustra F. Nietzscheja, Božanskega imperatorja peščenega planeta F. Herberta, Kompetentnega otroka J. Juula, Začarani grad M. Kravosa, Fižolozofijo I. Štaudohar. Tokrat je na voljo veliko naslovov, ki jih do sedaj nismo imeli in ste jih s kliki najpogosteje predlagali za nakup.

Seznam vseh januarskih novosti: tukaj.
Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
ponedeljek, 23. januar 2023

Zasedeno: Tačke pomagačke v februarju

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so vsi termni v februarju zasedeni.

Objavljamo razpored srečanj za tačke pomagačke v februarju 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Na uro pravljic lepo vabimo otroke v krajevni knjižnici v Kanalu in Solkanu.

Krajevna knjižnica Kanal
V torek, 17. januarja 2023, ob 17. uri
vabimo otroke vabimo otroke v Krajevno knjižnico Kanal na pravljično urico, ki jo bo vodila pravljičarka Ana-Marija Jakopič.

Krajevna knjižnica Solkan
V sredo, 18. januarja 2023, ob 17. uri
vabljeni v Krajevno knjižnico Solkan. V čarobni svet pravljice bomo vstopili s pravljičarko Dolores Komjanc.

 

Več
ponedeljek, 09. januar 2023

Otroška uganka za januar

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

Novo leto, nova uganka. Tokrat otroke vabimo, da ilustratorju pomagajo do priljubljenih knjižnih junakov, ki jih je narisal.

Rešitve lahko do konca januarja 2023 oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V letu 2023 bo v Goriški knjižnici zaživel bralni klub. Sodelujoči bomo prebirali zanimiva dela različnih žanrov domačih in tujih avtoric in avtorjev. V prijetnem vzdušju se bomo pogovarjali in si izmenjevali vtise, mnenja in občutke o prebranem.

Srečanja bodo potekala enkrat mesečno v večernem času. Prvo srečanje bo v četrtek, 26. januarja 2023, ob 17.00 na oddelku za leposlovje.

Pogovarjali se bomo o knjigi Otroci z vlaka Viole Ardone. Knjigo si lahko izposodite na oddelku za leposlovje, dostopna je kot e-knjiga na portalu Biblos, predstavljena pa je tudi na portalu Dobreknjige.si. Izbor knjig, ki jih bomo brali v okviru bralnega kluba, se tematsko navezuje na bralno akcijo 12 mesecev = 12 priložnosti za dobro branje, ki poteka v Goriški knjižnici.

Več o bralnem klubu lahko preberete v zgibanki (tukaj), natisnjene zgibanke bodo v kratkem na voljo tudi v knjižnici.

Bralnemu klubu se lahko pridružite kadarkoli. Srečanja vodi Maruša Mugerli Lavrenčič. Lepo vabljeni!

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

Na uro pravljic lepo vabimo otroke v krajevni knjižnici v Desklah in Mirnu.

Krajevna knjižnica Deskle
V četrtek, 12. januarja 2023, ob 17. uri vabljeni na pravljično urico za otroke s pravljičarko Marjo Dolhar Batistič. Dogajanje bomo popestrili z izdelovanjem snežink iz odpadnega materiala.
Pravljice so namenjene otrokom od tretjega do sedmega leta starosti.

Krajevna knjižnica Miren
V petek, 13. januarja 2023, ob 17. uri vabljeni na pravljično urico z dr. Megi Rožič.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi v tem letu vabimo k sodelovanju v bralni akciji 12 mesecev = 12 priložnosti za dobro branje. Vsak mesec bomo v branje ponudili nov izbor knjig domačih in tujih avtorjev na določeno temo, izbran svetovni dan.
Akcijo poznate že od lani (kmalu več o tem), letos pa poleg leposlovnega sodelujejo tudi oddelek za mladino, strokovni in časopisni oddelek ter Mojstrovalnica. Pripravljamo še spremljevalne prireditve, delavnice in druge dejavnosti, o čemer bomo sproti obveščali.

Kako sodelovati?
Sodelujete lahko v osrednji enoti v Novi Gorici ali v krajevnih knjižnicah v Braniku, Desklah, Kanalu, Mirnu, Solkanu in Šempetru. Tu vas bodo vsak mesec čakale izpostavljene knjige na določeno temo. Med njimi izberite tisto, ki vas pritegne, jo preberite, nato pa izpolnite bralno znamenje in iz knjige izpišite citat, ki se vas je še posebej dotaknil. Če želite dokončati bralno akcijo, morate do konca leta prebrati vsaj 6 tematsko različnih knjig. Vsem, ki bo to uspelo, bomo podelili praktične nagrade. Akciji se lahko pridružite kadarkoli.
Tema v januarju je vzgoja in izobraževanje, februarska bo materinščina, v marcu bomo brali o … Več o temah in sami bralni akciji lahko preberete v zgibanki (tukaj), natisnjene zgibanke in bralna znamenja bodo v kratkem na voljo tudi v knjižnici.

Drage bralke, dragi bralci, vabljeni k branju in sodelovanju!

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Novo leto smo začeli s 100 novimi naslovi zvočnih e-knjig v Audibooku in tako zdaj naša knjižnica ponuja že okoli 500 naslovov.

Tokrat je veliko naslovov za otroke in mladino: od Živalskih novic do Čudežne bolhe Megi, Anice, Petra Nosa, Bibi in Gusti ... Za odrasle bi lahko izpostavili Dolino rož, Ivano pred morjem, Prešernove Poezije, Velikega Gatsbyja ...

Vse zvočne e-knjige je najlažje poiskati v Cobiss+ s ključno besedo Audibook, seznam novosti pa dobite tukaj.

Več
sreda, 28. december 2022

Nagradili smo najboljši strip

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Na stripovskem natečaju, ki je potekal v okviru Dnevov Goriške knjižnice 2022 Reci ne - nevednosti! Ekologija, je sodelovalo 30 učencev, ki prihajajo iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica, OŠ Čepovan in Večstopenjske šole Pavla Petričiča Špeter (Italija).

Vseh 25 izdelkov je pregledala strokovna komisija, ki so jo sestavljali dr. okoljskih znanosti Mojca Stubelj Ars, akademski slikar Ivan Rob in bibliotekarka Kristina Hoffmann. Med vsemi prejetimi stripi so izbrali najboljšega. Zmagovalka je prejela nagrado, ki jo podarja Kulturni dom Nova Gorica.

Nagrajenki čestitamo, zahvaljujemo se vsem sodelujočim in Kulturnemu domu.

Razstavo stripov si še do konca leta si lahko ogledate v stripoteki knjižnice.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so termini za branje s Tačkami v januarju 2023 že zasedeni.

Tudi v prihajajočem letu bomo brali s Tačkami pomagačkami. Objavljamo razpored srečanj za januar 2023.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
četrtek, 15. december 2022

Potičke za ptičke

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Prvi pravi mraz je tu, naš atrij pa kot nalašč za potičke. Za ptičke!

Vabimo vas, da v atriju Goriške knjižnice obesite potičke za ptičke. Sami izdelajte prigrizek in ga obesite na grm ali drevo v atriju. Potem pa opazujte ptice. Mi smo jih nekaj že obesili in čakamo, da jih odkrijejo še ptice. Izberite priboljške, ki so primerni kot hrana za ptice. Potičko lahko obesite vse do februarja prihodnje leto.

poticke za pticke2

 

 

 

 

 

 

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

V krajevnih knjižnicah Bilje, Šempeter in Miren otroci lahko prisluhnejo pravljici. Prijazno vabljeni.

Krajevna knjižnica Bilje
V sredo, 21. decembra 2022, ob 16.30 vabljeni v Krajevno knjižnico Bilje. Prisluhnili bomo božični pravljici za otroke. V čarobni svet nas bo popeljala pravljičarka Neda Mikuž.

Krajevna knjižnica Šempeter
Dragi ljubitelji pravljic, vabimo vas, da se nam pridružite na praznični pravljični urici v četrtek, 22. decembra 2022, ob 17. uri v Krajevni knjižnici Šempeter. V čarobni svet pravljic vas bo popeljala pravljičarka Neda Mikuž.

Krajevna knjižnica Miren
V petek, 23. decembra 2022, ob 16.30 vabljeni, da v Krajevni knjižnici Miren prisluhnete božični pravljici za otroke. V čarobni svet nas bo popeljala pravljičarka Neda Mikuž

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

V krajevnih knjižnicah v Šempetru in Mirnu otroke vabimo na ustvarjalno delavnico. Lepo vabljeni!

okraski mŠempeter
V četrtek, 8. decembra 2022, ob 17. uri
vabimo otroke v Krajevno knjižnico Šempeter na izdelovanje okraskov za jelko. Delavnico organiziramo v sodelovanju z Medobčinskim društvom prijateljev mladine za Goriško, vodila jo bo Nadja Čebohin.

 

Mi delavnica dec22Miren
V petek, 9. decembra 2022, ob 17. uri
vabimo v Krajevno knjižnico Miren na ustvarjalno delavnico za otroke. Primerna je za otroke različne starosti, izdelovali bomo okraske.
Zaradi lažje organizacije so zaželene prijave na tel. 040 241 590 (Sonja) ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Delavnico organizirata Goriška knjižnica in Kulturno društvo Stanko Vuk Miren-Orehovlje.

Več
torek, 06. december 2022

Otroška uganka za december

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka vse enote

December, lučke, pričakovanje, veselje … vse je že tu. In v tem prazničnem vzdušju je zastavljena tudi uganka za otroke.

Rešitve lahko do konca decembra oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

V krajevnih knjižnicah Kanal in Deskle otroci lahko prisluhnejo pravljici. Prijazno vabljeni.

Kanal
V torek, 6. decembra 2022, ob 17. uri vabimo otroke v Krajevno knjižnico Kanal na pravljično urico, ki jo bo vodila pravljičarka Ana-Marija Jakopič.

Deskle
V četrtek, 8. decembra 2022, ob 17. uri
bo v svet prigod pravljičnih junakov otroke popeljala pravljičarka Marja Dolhar Batistič.

Lepo vabljeni!

Pravljična urica je animacija in ne varstvo otrok.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Priskrbeli smo novo bero e-knjig, ki vas bo kratkočasila v dolgih decembrskih večerih.
Mladi lahko posežejo po osmih e-knjigah iz Skubičeve zbirke Trio Golaznikus, za domače branje bodo prišle prav Stare grške bajke, Antigona, Majhnice in majnice, Bratovščina Sinjega galeba, Krasni novi svet, Möderndorfer pa bo vodil skozi najstniška doživetja Kot v filmu.
Šolniki se bodo usedli na Kavč učiteljice Veronike in tam pretresli ustreznost šolskega sistema. Morda bo pri iskanju smeri pomagal Nejc Zaplotnik, ki razkriva svojo in našo Pot.
Stephen King nas bo spomnil na 22. 11. 1963, Orwell pa na 1984. Tellierjeva Anomalija nas ne bo pustila ravnodušnih, na bolj humoren način nas bo pritegnil Paasilinnov Očarljivi skupinski samomor.
Skozi dnevne odmerke modrosti nas bo pospremil Epiktet v e-knjigi Brez skrbi z Epiktetom.
Vabljeni k brezskrbnemu branju.

Seznam vseh decembrskih novosti: tukaj.

Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
ponedeljek, 21. november 2022

Tačke pomagačke v decembru - zasedeno

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so decembrski termini za branje s Tačkami zasedeni.

Pred koncem leta objavljamo še decembrski srečanji za branje s Tačkami pomagačkami.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
četrtek, 17. november 2022

Pixxelpoint - tudi v Goriški knjižnici

 • Ciljna skupina Otroci, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Mestna galerija Nova Gorica letos že triindvajseto leto zapored gosti mednarodni festival Pixxelpoint, ki je v vseh teh letih prerasel v festival sodobnih umetniških praks in deluje na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije. Letos so k sodelovanju povabili kuratorko Nino Jeza.

Že 16 let ga razvijajo tudi kot čezmejni projekt. Nova Gorica in Gorica bosta od 10. do 26. novembra 2022 tako v znamenju festivala. Prizorišč in lokacij je več, ena od njih je tudi Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica. Tu se bo odvijala odprta delavnica Lego robotika za otroke (od 6. do 14. leta).

Celoten program je dostopen na tej povezavi, zgibanka je dostopna na tej povezavi.

19. NOVEMBER
9.30–12.00 Lego robotika za otroke, odprta delavnica za otroke od 6. do 14. leta
Obvezne prijave do 17. novembra na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija: Goriška knjižnica Franceta Bevka 

26. NOVEMBER
9.30–12.00 Lego robotika za otroke, odprta delavnica za otroke od 6. do 14. leta
Obvezne prijave do 24. novembra na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Lokacija: Goriška knjižnica Franceta Bevka

Letošnji umetniki in sodelujoči so: Thanasis Kaproulias (Grčija), Moritz Wehrmann (Nemčija), Iva Tratnik, Tatiana Kocmur, Ryuzo Fukuhara, Stefan Doepner, Borut Savski, Andrej Štular, Janez Grošelj, Brina Ivanetič, Nika Oblak, Primož Novak, Ana Čavić, Renée O’Drobinak (Velika Britanija), Saša Bezjak, Jože Slaček, Jakob Vogrinec, Betina Habjanič, skupina Stran 22 in študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL ter Akademije umetnosti UNG.

Lepo vabljeni k spremljanju festivala.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V Goriško knjižnico se vrača akcija Božiček za en dan. Od ponedeljka, 14. novembra, do vključno torka, 29. novembra 2022, se knjižnica pridružuje akciji in bo v Novi Gorici osrednja točka za zbiranje daril.

Kotiček za zbiranje daril bo v prireditvenem prostoru pri klavirju. Darila lahko oddate od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro, v soboto pa od 8. do 12. ure.

Več o akciji s klikom na spodnjo sliko.

bz1d logo

 

Več
petek, 11. november 2022

Teden splošnih knjižnic 2022

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Med 14. in 18. novembrom 2022 se bo po vsej Sloveniji odvijal Teden splošnih knjižnic, ki letos poteka pod sloganom Moja knjižnica praznuje – Izvolite [v] knjižnico! Tednu splošnih knjižnic se pridružujemo tudi v Goriški knjižnici. Pripravili smo pester program dogodkov in dejavnosti za vse generacije. Vabljeni.

Brezplačni vpis za nove člane
Osrednja knjižnica in krajevne knjižnice (14. –18. 11.)
Trgovski center Supernova (torek, 15. 11., 9.00–17.00)
Trgovski center Supernova Mercator (sreda, 16. 11., 9.00–17.00)

Podarjanje odpisanih knjig (14. –18. 11.)
Osrednja knjižnica (pritličje)
Knjigobežnica v Eda centru (pritličje, pred trgovino Zale & Pepe)

Mostovi na Soči na razglednicah, v knjigah in časopisju (razstava, 14. –18. 11.)
Osrednja knjižnica, Oddelek s strokovnim gradivom (1. nadstropje)

Boris Jukić (izpostavljena literarna dela in knjižni prevodi)
Osrednja knjižnica, Oddelek za leposlovje (pritličje, november)

Andraž Rožman: Titov sin in dr. Mirt Komel: Akiles (predstavitev romanov in pogovor)
Četrtek, 17. 11., ob 18. uri, Osrednja knjižnica (pri klavirju)

Potopisno predavanje: Brazilija
Čtrtek, 17. 11., ob 19.30, Krajevna knjižnica Miren

Otroška in mladinska mesečna uganka
Vse enote in na spletu (november)

Ustvarjalna delavnica za otroke
Četrtek, 17. 11., ob 17. uri, Krajevna knjižnica Šempeter

Ustvarjalna delavnica
Petek, 18. 11., ob 17. uri, Osrednja knjižnica, Mojstrovalnica (1. nadstropje). S 3d pisali bomo izdelali most. Obvezne so prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali T: 05 33 09 131. Na voljo je 8 mest, priporočljiva starost je vsaj 7 let.

 

Več
nedelja, 20. november 2022

Piši Tini

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Imate kdaj občutek, da v knjižnici nekaj manjka? Da kljub vsem dogodkom in dejavnostim, ki jih pripravljamo, ne najdete pravih tem zase, da se program naših prireditev ponavlja, ni zanimiv, je premalo strokoven, celo dolgočasen?
Ni problema! Uvajamo rešitev, ki nas bo pri tem še bolj povezala – predvsem v spremljanju vaših pobud in želja, ki lahko pripomorejo k izboljšanju programa našega skupnega »tretjega« prostora – Goriške knjižnice.
Piši Tini je novost, ki vam omogoča, da prosto izrazite pobude, predloge, mnenja in izboljšave k programu prireditev Goriške knjižnice. Vaša sporočila bo pregledovala in nanje odgovarjala Tina, koordinatorica prireditev, ki program tudi pripravlja in uresničuje skupaj s sodelavci. Veseli bomo prav vsakega odziva.
Zato – nič se ne bojte. Če želite kaj povedati, dodati ali predlagati – pišite Tini!
Verjamemo, da lahko z vašimi idejami in predlogi program knjižnice samo še izboljšamo!

Piši Tini na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Predstavitveni video za novo pobudo je objavljen na YouTube kanalu Goriške knjižnice in dostopen s klikom na sliko:

Pisi Tini YT

 

 

 

 

 

 

Več
četrtek, 03. november 2022

Otroška in mladinska uganka za november

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

November je čas tudi za naš praznik – 20. novembra namreč obeležujemo dan splošnih knjižnic. Uganki sta tako že tematsko obarvani. Vabljeni k spoznavanju knjižnice skozi igro.

Rešitve lahko do konca novembra oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Jesenski čas s krajšimi dnevi in daljšimi nočmi kar kliče po branju, spoznavanju novih, realnih ali pa domišljijskih svetov. V ta namen vam ponujamo novo bero zanimivih naslovov e-knjig.

Mladi boste lahko sledili Golobu in izsledili Kam je izginila Brina? ali pa se z Deso Muck odpravili v Lipico, kjer boste odkrivali Nebo v očesu lipicanca. Nerazumevanja, težave in stiske vsakdanjega življenja boste lahko reševali s Townsendinim Skrivnim dnevnikom in Rastočimi težavami Jadrana Krta starega 13 in ¾.

Ivan Sivec vam bo približal življenje domačina Valentina Staniča v Blagoslovu gora. Lahko se prepustite z inkovskim pridihom prepojenega najljubšega lastnega romana Alme Karlin Malik. Morda pa vas pritegne večplastnost najnovejšega Ihanovega roman Karantena. Ali pa se podate na pot z Gradišnikom (čeprav naslov tega ne nakazuje) v Če zdaj doma na zofi kdaj.

Za zabavno branje bo poskrbel Groen z Zadnjim skrivnim dnevnikom Hendrika Groena, starega 90 let ali Jonasson v Maščevanje je sladko d. o. o..  Podajte se v antično Grčijo z Ahilovo pesmijo Millerjeve. Vedno moderna Orwellova klasika Živalska farma vam lahko še danes odkrije skrite (ali niti ne) mehanizme delovanja družbe. V prihodnost vas popeljejo McEwanovi Stroji kot jaz. Fantastične svetove pa lahko odkrivate v Zadnji želji z novo zvezdo fantazijske književnosti – Andrzejem Sapkowskim.

Seznam vseh jesenskih novosti in ponovno naročenih naslovov je na voljo na tej povezavi. Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Doživeto potovanje z e-knjigami vam želimo.

 

Več
torek, 25. oktober 2022

Tačke pomagačke v novembru

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Znani so novembrski datumi za branje s Tačkami pomagačkami.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Oktober nam je letos prinesel osveženo in preurejeno pritličje, kjer smo na enem mestu zbrali stripe. Zato vas z mladinsko uganko sprašujemo, kako dobro poznate stripe, njihove junake in avtorje? V oktobru obeležujemo tudi Teden otroka, letos z osrednjo temo Skupaj se imamo dobro. Zato vas z otroško uganko vabimo, da medvedku pomagate najti pot do prijateljev.

Rešitve lahko do konca oktobra oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
sreda, 21. september 2022

Tačke pomagačke v oktobru

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Tudi oktobra nadaljujemo z branjem s Tačkami pomagačkami. Znani so novi termini.

Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na Oddelku za mladino.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 25, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vse obiskovalce knjižnice obveščamo, da bo konec septembra knjižnica nekaj dni zaprta zaradi preureditve pritličja, in sicer od sobote, 24. septembra, do najkasneje sobote, 1. oktobra 2022. Krajevne knjižnice in Potujoča knjižnica bodo delovale nemoteno, ravno tako e-viri z oddaljenim dostopom.

V tem času bomo združili Oddelek za mladino in Oddelek za cicibane ter vsebinsko preuredili Leposlovni oddelek. Na novo bomo zastavili prireditveni prostor in pridobili nekaj kotičkov za preživljanje prostega časa in učenje.

Zavedamo se, da vsako izredno zaprtje prinaša tudi nevšečnosti. Zahvaljujemo se vam za razumevanje in se veselimo vašega obiska v preurejenih, osveženih in bolj preglednih prostorih.

Izposoja in vračilo gradiva bosta okrnjena

Vabimo vas, da si še pred zaprtjem izberete gradivo, ki ga boste v tem času potrebovali.

Izposoja gradiva je že prilagojena zaprtju: ob izposoji gradiva za dneve, ko je knjižnica zaprta, program ne določa datuma vrnitve gradiva, ravno tako v tem času ne beleži zamudnine.
Spletna storitev Moja knjižnica bo omogočala samo podaljševanje gradiva, ne pa tudi rezervacij, naročil in medknjižnične izposoje.

Za vračilo gradiva lahko uporabite zunanji knjigomat za vračanje.

Dostopne storitve

Odprte bodo vse krajevne knjižnice. Urniki posameznih enot so dostopni na tej povezavi.
Potujoča knjižnica bo obiskovala kraje po rednem razporedu.
Vabljeni, da obiščete in izberete gradivo v kateri od teh enot (z isto člansko izkaznico kot novogoriško enoto).

Vse naše storitve z oddeljenim dostopom bodo nemoteno delovale:

Medknjižnična izposoja

V tem času ne bo mogoče naročiti ali vrniti medknjižnično izposojenega gradiva. Ravno tako tudi drugim knjižnicam ne bomo pošiljali našega. Naročila za medknjižnično izposojo sprejemamo le še do ponedeljka, 19. septembra 2022, sicer gradivo ne bo prišlo do časa, da bi ga prevzeli pred zaprtjem. Naše gradivo bomo drugim knjižnicam posredovali do četrtka, 22. septembra 2022.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Zvesti poslušalci jih že poznate: zvočne e-knjige so primerne za vse, modra pa še najbolj olajšajo dostop do knjig tistim, ki lažje poslušajo kot berejo.

Trenutno ponujamo okoli 400 zvočnih e-knjig. Med novostmi v naši zbirki so to jesen Jurčičev Deseti brat v interpretaciji domačina Iztoka Mlakarja, Čukov Črni obroč, Golobovi kriminalki Jezero in Leninov park, Petersonovih 12 pravil za življenje. Samo Rugelj nas popelje po Triglavskih poteh, Walden predstavi Življenje v gozdu, Ivan Sivec pa nas zasanja z romantično zgodovinsko povestjo Ne pozabi najine ljubezni. Za mlajše je na razpolago Karlovškovo Ognjeno pleme – Pobeg, dve zgodbi o Anici Dese Muck in še bi lahko naštevali.

Seznam tokratnih novih naslovov je dostopen na tej povezavi, vse zvočne e-knjige, ki so na voljo, pa lahko v katalogu Cobiss+ preverite s ključno besedo Audibook.

Prisluhnite zgodbi po vaši meri.

Foto: Pixabay.

 

Več
sreda, 07. september 2022

V krajevnih knjižnicah obdarujemo

 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka krajevne knjižnice

V krajevnih knjižnicah tudi to šolsko leto začenjamo z obdarovanjem prvošolk in prvošolcev, ki se bodo vpisali v katero od krajevnih knjižnic. Obdarovanje bo potekalo od ponedeljka, 12. septembra, do konca oktobra 2022. Vabljeni, da nas s starši obiščete v knjižnicah v Biljah, Braniku, Desklah, Kanalu, Prvačini, Renčah, Solkanu ali Šempetru.

Zanimive zgodbe že čakajo na vašo družbo, lepo vabljeni!

Ilustracija: Kristina Hoffmann

 

Več
sreda, 07. september 2022

Stripovski natečaj za osnovnošolce

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

V okviru Dnevov Goriške knjižnice 2022 vabimo k sodelovanju na stripovskem natečaju. Namenjen je učencem od 5. do 9. razreda osnovne šole.

Prepustite domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot ...  Sodelujete lahko samostojno, kot razred ali kot skupina, vendar pozor, tema mora biti ekologija.

Izdelki so lahko v poljubnem formatu. Ko bodo pripravljeni za oddajo, jih lahko pošljite po e -pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pa jih prinesete v knjižnico na Oddelek za cicibane in mladino. Ob oddaji izdelkov priložite še izpolnjen obrazec (dostopen je tukaj in v knjižnici).

Natečaj poteka septembra in oktobra 2022; konec meseca se izteče rok za oddajo.

Vabljeni k risanju, pisanju, ustvarjanju, sodelovanju!

 

Več
torek, 30. avgust 2022

Obvestilo o koncertu

 • Ciljna skupina Mladina
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Za dobro opravljeno čistilno akcijo smo dijakom obljubili nagradni koncert skupine Elvis Jackson v četrtek, 8. septembra 2022. Ker je na ta dan napovedano slabo vreme (smola!), smo se odločili, da koncert izpeljemo v prostorih knjižnice.

Koncert bo v osrednjem prostoru v pritličju, zato vas prosimo za razumevanje, ko bo zaradi dela, priprave prostora in opreme v knjižnici nekoliko bolj hrupno. Začeli bomo zgodaj popoldan, koncert pa bo ob 19. uri, zato vabljeni, da tudi po zaprtju ostanete z nami.

Slika je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
četrtek, 01. september 2022

Otroška in mladinska uganka za september

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

V knjižnici september začenjamo s temo ekologija, zato sta tako obarvani tudi tokratni uganki. Vabljeni k reševanju!

Rešitve lahko do konca septembra oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Čez poletje smo seznamu dostopnih e-knjig na Biblosu dodali še novih 60 naslovov. Izpostavili bi s kresnikom nagrajeno Rozinovo Sto let slepote, biografski roman o Jožici Avbelj Petre Pogorelec in Videmškovo (s sodelavci) Zadnji dve. Ker so izposoje pošle, smo dokupili tudi naslove Kraljestvo (Nesbo), Virus (Golob), To noč sem jo videl (Jančar), Zlagano življenje odraslih (Ferrante), Neukrotljivo poželenje (Garwood) in Ulovila te bom, River (Tucker).

Seznam poletnih novosti je dostopen na tej povezavi. Če želite preizkusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Lepo se imejte ob branju.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni na številne dogodke, delavnice, predavanja, ki jih skupaj z drugimi pripravljamo na temo ekologije v okviru drugih Dnevov Goriške knjižnice. Enako kot lani smo dogajanje preselili tudi izven zidov knjižnice, zato bodite pozorni na lokacije dogodkov. Za nekatere dogodke je obvezna prijava.
Program je zapisan spodaj, lahko pa si ga ogledate tudi v zgibanki (dostopna je tukaj in v knjižnici).
Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in TikTok.

Lepo vabljeni v našo družbo!

Odprtje projekta s Fejmiči in Andrejem Velkavrhom
V ponedeljek, 5. 9. 2022, ob 18.00 na ploščadi med knjižnico in arhivom
Komika Gašper Bergant in Žan Papič, avtorja znanega slovenskega podkasta Fejmiči, se bosta z Andrejem Velkavrhom pogovarjala o Dnevih Goriške knjižnice in ekologiji.
Dogodek lahko spremljate v živo ali preko YouTube kanala Goriške knjižnice na tej povezavi.

Voden ogled Zbirnega centra CERO Nova Gorica (Stara Gora): ravnanje z odpadki in pomen njihovega urejanja
V torek, 6. 9. 2022, ob 16.45 v Zbirnem centru CERO Nova Gorica (Stara Gora).
Organiziran je brezplačni avtobusni prevoz v zbirni center in nazaj. Odhod z avtobusne postaje v Novi Gorici je ob 16.30, prihod na izhodišče pa po ogledu zbirnega centra, predvidoma ob 18. uri.
Soorganizatorja dogodka: Komunala Nova Gorica d. d. in Nomago d. o. o.

Knjižnična soba pobega: Pobeg pred koncem ali poučna in zabavna ekološka dogodivščina v Goriški knjižnici
Od torka, 6. 9. 2022, do četrtka, 8. 9. 2022, od 14.00 do 19.00
(zadnji vstop ob 18.00).
Potrebna je predhodna prijava na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Eko torek za otroke: pravljična urica za otroke na temo "ekologija"
V torek, 6. 9. 2022, ob 17.00
v pravljični sobi ali na Oddelku za cicibane oziroma v atriju Goriške knjižnice.

ODPOVED DOGODKA:
Obveščamo, da delavnica o zeliščih in naravni kozmetiki z go. Darjo Rojec odpade. Hvala za razumevanje.
Delavnica: Zelišča in izdelava naravne kozmetike
V sredo, 7. 9. 2022, ob 17.00 ob Kornu v Novi Gorici (točka Mobilet).
Delavnico vodi Darja Rojec. Potrebne so predhodne prijave na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..
Prijave zbiramo do 7. 9. 2022, do 12.00.

Predavanje in delavnica: Hiške za koristne organizme
V četrtek, 8. 9. 2022, ob 17.00 v Goriški knjižnici (pri klavirju).
Vodi Rosana Vrh Makarovič.
Soorganizator dogodka: Šolski center Nova Gorica, Biotehniška šola Nova Gorica

ODPOVED DOGODKA
Pohod po Gozdni učni poti Panovec žal odpade zaradi razmočenega terena in slabega vremena. Hvala za razumevanje.
Pohod po Gozdni učni poti Panovec

V petek, 9. 9. 2022, ob 17.00
na izhodišču učne poti (Ajševica).
Soorganizator dogodka: Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Tolmin, Krajevna enota Nova Gorica

Predavanje na temo podnebnih sprememb* dr. Christine Paparokidou
V petek, 9. 9. 2022, ob 17.00 v Goriški knjižnici (pri klavirju). Prevajanje v slovenščino je zagotovljeno.
Soorganizatorici dogodka: Fakulteta za naravoslovje Univerze v Novi Gorici in Fakulteta za znanosti o okolju Univerze v Novi Gorici
*
Prišlo je do spremembe teme predavanja. Namesto napovedanega predavanja o invazivnih rastlinah bo dr. Paparokidou predavala o podnebnih spremembah: A closer view on Climate change topic / Podrobnejši pogled na temo podnebnih sprememb.

Delavnica v Mojstrovalnici na temo "ekologija"
V petek, 9. 9. 2022, ob 18.00 v Mojstrovalnici Goriške knjižnice.
Potrebne so predhodne prijave na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Ekološke delavnice na doživljajskem igrišču ob Kornu
Vsako soboto do 30. 9. 2022, v popoldanskem času, v smrekovem gozdičku med potokom Koren in pešpotjo na Kapelo.
Otroci in mladostniki na doživljajskem igrišču, ki je odprto vsak dan, gradijo igrala, hiške, skulpture, glasbila in druge predmete iz naravnih materialov. Tako so skozi igro spodbujeni k uporabi domišljije ter aktivnemu preživljanju prostega časa v stiku z naravo. V naslednjih tednih bomo v povezavi s Knjižnico semen uredili tudi naš vrtiček. Več na Facebook profilu Zeleni kiosk Mobilet.

Sodelujemo z osnovnimi in srednjimi šolami
Povezali smo se tudi z osnovnimi in srednjimi šolami na Goriškem in jih povabili k sodelovanju.
Literarni natečaj na temo "ekologija" je namenjen osnovnošolcem in dijakom na Goriškem, potekal pa bo v jesenskem času 2022.
Čistilna akcija: Za lepši jutri najprej počisti pred svojim pragom bo potekala v torek, 6. 9. 2022, od 10.30 do 11.30 na lokacijah posameznih šol, ki sodelujejo v akciji.
Nagradni koncert za učence in dijake, sodelujoče v čistilni akciji Za lepši jutri najprej počisti pred svojim pragom - Elvis Jackson bodo zanje nastopili v četrtek, 8. 9. 2022, od 19.00 do 20.30 na ploščadi med knjižnico in gledališčem.

Organizatorji in soorganizatorji Dnevov Goriške knjižnice

 • Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica
 • Komunala Nova Gorica d. d.
 • Mestna občina Nova Gorica
 • Šolski center Nova Gorica, Biotehniška šola Nova Gorica
 • Univerza v Novi Gorici: Fakulteta za naravoslovje in Fakulteta za znanosti o okolju
 • Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Tolmin, Krajevna enota Nova Gorica
 • Zveza kulturnih društev Nova Gorica

Donatorji

 • Copigraf Faganelj d. o. o.
 • Delavska Hranilnica d. d. Ljubljana
 • Epistola, založništvo, d. o. o.
 • Gostol-Gopan d. o. o.
 • Grafenauer založba, založniška dejavnost d. o. o.
 • HIT hoteli, igralnice, turizem d. d. Nova Gorica
 • Insis informacijski sistemi d. o. o.
 • Instalacije Furlan d. o. o.
 • Knjigoveznica Ličen, Edvin Ličen s. p.
 • MM-BIRO d. o. o.
 • Nomago d. o. o.
 • OLLO Audio d. o. o.
 • RVG ENA d. o. o.
 • SENG d. o. o.
 • STOPA d. o. o.

Vsem iskrena hvala!

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli

S projektom želimo izpostaviti, za kaj vse je knjižnica pomembna. Predvsem pa, da lahko širi znanje, ki je prosto dostopno, široko, bogato, raznoliko – lahko bi rekli neskončno. Prav za vsakega se nekaj najde!

Dnevi Goriške knjižnice – zdaj že drugič zapored – bodo potekali med 5. in 9. septembrom 2022. Goriška knjižnica postaja zelena knjižnica in v okviru tega želi opozarjati na ekološko problematiko in usmerjenost – zato je letošnja osrednja vsebina projekta ekologija. Želimo si, da ta usmeritev ne bi veljala le za Goriško knjižnico, temveč za vse prebivalce naše lokalne skupnosti in za institucije, organizacije in podjetja, ki v njej delujejo. Z znanjem rastemo, gradimo boljši svet ter ustvarjamo nove in dobre priložnosti. Zato ne pozabite obiskati Dnevov Goriške knjižnice ter skupaj z nami pokukati v znanje, osveščati o okoljski problematiki. »Reci NE – nevednosti!« je tudi slogan Dnevov Goriške knjižnice.

Letošnji program sooblikujemo z zanimivimi ustvarjalci in ponudniki storitev, ki so aktivni na področju okoljske problematike. Veliko bo ustvarjalnih ali kreativnih delavnic, predavanj, srečanj z ekološko tematiko, povezali pa smo se tudi z okoliškimi šolami. Natančen program dogodkov bomo predstavili kmalu in o dogajanju sproti in pravočasno obveščali. Spremljajte nas na spletni strani knjižnice in Facebook profilu.

Hvala, da skupaj z nami gradite boljšo prihodnost prebivalcev naših krajev. Prijazno vabljeni na Dneve Goriške knjižnice 2022!

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vsi termini za branje s Tačkami pomagačkami v septembru so zasedeni.

Stara novica:

Septembra se vračajo Tačke pomagačke! Novi termini, dva v septembru, so zapisani v prijavnici.
Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.
Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi. Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na mladinskem oddelku.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 27, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Kanal

Obveščamo, da ima Krajevna knjižnica Kanal novo telefonsko številko. V času odprtosti knjižnice lahko pokličete na 059 92 30 46. Na prejšnjo številko (mobilni telefon) v knjižnici nismo več dosegljivi.
Hvala za razumevanje.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Končno počitnice! Naj bodo vesele, brezskrbne in polne lepih doživetij. Za kratkočasje pa vabljeni k reševanju naših ugank.

Rešitve lahko do konca avgusta oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici smo postavili 6 brezžičnih točk, ki omogočajo brezplačen dostop do interneta. Ob obisku knjižnice se po novem lahko povežete z omrežjem wlan.novagorica.eu.

Ilustracija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
torek, 21. junij 2022

Joga v knjižnici

 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vsako soboto v mesecu juliju vabljeni v atrij knjižnice na vadbo joge, ki jo organizira Društvo Joga v vsakdanjem življenju Nova Gorica. Udeležba je brezplačna, prijave niso obvezne.
Vadba bo potekala ob sobotah med 6.30 in 8. uro v atriju knjižice. Dostop do vadbe v atriju je z zunanje strani (Borov gozdiček).

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
ponedeljek, 20. junij 2022

V juniju novi naslovi e-knjig Biblos

 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Spet ponujamo seznam novih e-knjig, na tokratnem kupčku jih je 32, še dve pa sta ponovno na voljo.

Ljubitelji Nesba se bodo razveselili novega naslova Kraljestvo. Na leposlovju lahko "preskočite" vrsto rezervacij s prebiranjem e-knjige Beli volk Irene Svetek. Ljubitelji Lainščka bodo lahko ponovno brali Ločil bom peno od valov in Murišo v skupni e-knjigi z naslovom Murska saga. Naša domača avtorja -  Darinka Kozinc in Milan Petek Levokov - sta prispevala e-knjigi z naslovoma Dolge sence fašizma in V noči čarovnic. Za šolarje in ostale zainteresirane je na voljo Proustovo Iskanje izgubljenega časa v dveh delih. Mladi bodo lahko odslej v e-obliki prebirali Mebsino Nedeljko. Zbirka strokovnih e-knjig je bogatejša za Larchetovo Epidemijo novih medijev, Previšićevo Zgodovino Golega otoka in Kepic Moharjino Nevidno moč knjig. Tudi e-knjig.

Celoten seznam novosti je dostopen na tej povezavi. Če želite preiskusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Lepo se imejte ob branju.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V okviru festivala Bralnice pod slamnikom so otroci iz Vrtca Nova Gorica (enote Centralni vrtec, Najdihojca, Kekec in Čriček) in učenci OŠ Kozara spoznavali in brali festivalsko knjigo Ne pozabi na naslov! avtorice Gaje Kos in ilustratorja Jake Vukotiča. V knjižnici so spoznali oba ter njuno urednico Tino Bilban.

Kaj vse so ustvarili, si lahko ogledate na razstavi pri klavirju do 19. avgusta 2022.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Oh, junij! Skoraj že počitnice in še praznik pred tem. Kar je tudi tema tokratnih ugank.

Saj že veste, kako gre. Rešitve ugank lahko do konca junija oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Vabljeni k ogledu razstave izdelkov učencev OŠ Šempas in OŠ Frana Erjavca Nova Gorica, ki so nastali v okviru festivala Bralnice pod slamnikom 2022 in ob prebiranju knjig iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe pisatelja Sebastijana Preglja. Na osnovni šoli v Šempasu so z dečkom Brinom potovali v pradavnino in izdelali maketo koliščarjev, v Novi Gorici pa sta ob branju nastala pustolovsko-zgodovinska stripa.
Učenci obeh šol so se v okviru festivala v knjižnici z avtorjem tudi srečali.

Izdelke in razstavo si lahko ogledate od 25. maja do 19. avgusta 2022 pri klavirju. Lepo vabljeni.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Obveščamo, da so vsi termini za Tačke pomagačke v juniju že zasedeni. Po poletni prekinitvi nadaljujemo spet septembra, o čemer bomo pravočasno obvestili.

Stara novica:

Znani so novi termini za srečanja s Tačkami pomagačkami v juniju 2022. Tokrat sta termina le dva, potem pa sledi poletna prekinitev do septembra.

Termini so zapisani v prijavnici. Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.

Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na mladinskem oddelku.

Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi.

Kontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

logo tacke

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 27, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
četrtek, 19. maj 2022

Novi naslovi e-knjig Biblos

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

Seznam e-knjig, ki jih izposojamo, je spet nekoliko daljši. Tokrat za 29 novih naslovov, dva pa sta ponovno na voljo. Kaj je novega, lahko preverite na tej povezavi. Če želite preiskusiti bralnik, vprašajte zanj na glavnem izposojevalnem pultu. 

Lepo se imejte ob branju.

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Nov mesec, nova uganka. No, dve, seveda. Otroško smo povezali s čebelicami, saj maja obeležujemo svetovni dan čebel (20. maj). Mladinska uganka pa je športno obarvana, da se spomnimo svetovnega dneva športa (31. maj).

Rešitve ugank lahko do konca maja oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade.

Več
 • Ciljna skupina Otroci
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Sporočamo, da so termini za srečanja s Tačkami v maju zasedeni. Ko bodo znani novi termini, bomo obvestili.

Stara novica:

Znani so novi termini za srečanja s Tačkami pomagačkami v maju 2022.

Program bo potekal po vnaprej dogovorjenem razporedu, za maj so termini zapisani v prijavnici. Prijava je obvezna, prijavnica je na voljo tukaj - pdf in tukaj - doc. Izpolnjene lahko oddate osebno na mladinskem oddelku ali preko e-pošte.

Udeležence lepo prosimo, da se pred srečanjem s terapevtskim parom oglasijo knjižničarkama Alenki in Darji na mladinskem oddelku.

Srečanja s Tačkami bodo potekala v pravljični sobi.

logo tackeKontaktni podatki za srečanje s Tačkami v Goriški knjižnici:     

 • E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  (za prijavnico in vprašanja v zvezi s projektom)
 • Tel. št.: 05 / 330 91 27, mladinski oddelek Goriške knjižnice

Skrbnici projekta v Goriški knjižnici sta Alenka Štefanič in Darija Šatej.

Tačke pomagačke delujejo po programu R.E.A.D. ali Beremo s tačkami. Srečanja bomo izvajali s članicami goriške enote Društva Tačke pomagačke.

Na fotografiji je psička Fia.

Več
 • Ciljna skupina Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Slovenska filantropija ponovno pripravlja DAN ZA SPREMEMBE in vabi vse ljudi v Sloveniji, da sooblikujejo boljšo družbo, tako da se v svojem okolju povežejo v akcijah, ki lahko rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja. Vsako leto aprila pod sloganom Ne prepuščaj se toku, SPREMINJAJ tudi TI! nagovarjajo prebivalce Slovenije, da vsaj za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke.

Dan za spremembe so v letu 2022 pripravili pod naslovom Soustvarjajmo skupnost, potekal je v soboto, 9. aprila 2022.

Tudi letos so na različnih lokacijah v Novi Gorici postavili hiške za zbiranje odgovorov in mnenj lokalnih prebivalcev. Sprašujejo naslednje: »Kaj meniš, da bi pripomoglo k večjemu povezovanju med ljudmi?« Mnenja in predloge zbirajo do 30. aprila 2022.

Hiške so postavili okoliških osnovnih in srednjih šolah, v Dnevnem centru Žarek, Domu upokojencev Nova Gorica, Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica, v avli MONG, Društvu univerza za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica, Ljudski univerzi Nova Gorica, v Skupnostnem centru in Mladinskem centru Nova Gorica.

Ob koncu akcije bodo izmed vseh prejetih predlogov izbrali enega, ki ga bodo realizirali v tednu prostovoljstva, med 23. in 29. majem 2022.

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka vse enote

V knjižnični zbirki gradiva je na voljo veliko novih naslovov: zvočnih e-knjig Audibook in e-knjig Biblos.

Na platformi Audibook smo pridobili 21 novih in trenutno ponujamo 382 različnih naslovov. Med njimi so tudi naslovi, ki so na letošnjem seznamu Primorci beremo: Pustolovec zmote Mihe Šaleharja, Evidenca Mojce Širok in Butalci Frana Milčinskega. Bralci oz. poslušalci bodo zagotovo veseli sicer precej rezerviranih oz. iskanih naslovov Devica, kraljica, vdova, prasica, Kako izgoreti in vzeti življenje v svoje roke, Nekropola. Na razpolago so tudi skoraj vsi deli kriminalk Avgusta Demšarja.

Iskanje po Cobiss+ je enostavno, s ključno besedo Audibook. Seznam novosti je dostopen tukaj.

Zbirka e-knjig v Biblosu se je povečala za 39 naslovov. Na razpolago so skoraj vsi naslovi letošnjega letnika nove zbirke Zvezdna Beletrina (Alica v čudežni deželi, Mali princ, Ostržek, Pridi, mili moj Ariel) in Fabule 2022 (Dežela pozabe, Očetov sinko, Nelagodje večera, Maršalinja, Vsa moja poletja). Dodali smo Skubičeve Krasne dneve in Novakov Obvoz, ki sta na seznamu letošnje sezone projekta Primorci beremo, sicer pa so z letošnjega seznama že od prej dostopne knjige Balada o drevesu, Beseda, ki je nimam, Butalci, Đorđić se vrača, Jaz sem Andrej, Kaj hoče ženska?, Kdo se boji črnega moža, Ko jebe, Krasni dnevi, Ljudje z Otoka, Lumpsterji, Med nama je angel, Modri otok, Na prepihu, Ne želi si lahke poti, Niti koraka več, Obvoz, Rdeča kapica, Samo domov me pelji, Slepe miši, Tramp, Vprašaj goro, Zgodbe za lažji konec sveta.

Skupaj je preko naše knjižnice na voljo skoraj 2.500 naslovov na Biblosu. Seznam novosti je dostopen tukaj.

Še kot zanimivost: nekatere vsebine ponujamo že v treh oblikah - knjižni, kot e-knjigo na Biblosu in kot zvočno e-knjigo na Audibooku.

Fotografija je simbolična, vir Pixabay.

Več
sreda, 06. april 2022

Pesniški natečaj za mlade

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Goriška knjižnica vabi učence od 5. do 9. razreda osnovne šole k sodelovanju – razpisujemo namreč natečaj za najizvirnejšo poezijo. Sodelujete lahko sami, kot razred, skupina pri krožku itd. Pesmi naj bodo izvirne, poljubno kratke ali dolge, na vam priljubljeno temo.

Natečaj traja od 2. aprila, mednarodnega dneva knjig za otroke, do 31. maja 2022.

Prispevke lahko oddate v knjižnici na otroškem ali mladinskem oddelku ali na e-naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Komisija bo izbrala in nagradila 3 izvirne pesmi.

Ošilite svinčnike, sprostite domišljijo in zapišite poezijo. Vabljeni k sodelovanju.

Foto: Pixabay

Več
stran 1 od 5

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina