Velikost črk Kontrast

12 mesecev je 12 priložnosti

S celoletno bralno akcijo 12 mesecev = 12 priložnosti za dobro branje želimo ponuditi v branje knjižno gradivo, ki običajno ni deležno toliko pozornosti kot knjižne novosti. Akcija v letu 2024 poteka že tretjo sezono.

Bralna akcija poteka v osrednji knjižnici, krajevnih knjižnicah in potujoči knjižnici. Vsak mesec v branje ponudimo nov izbor knjig domačih in tujih avtorjev na določeno temo oziroma izbran svetovni dan. V bralni akciji z različnimi dejavnostmi sodelujejo tudi oddelek za mlade, časopisni oddelek in Mojstrovalnica. V povezavi z bralno akcijo v osrednji knjižnici deluje tudi bralni kub Na isti strani. O vseh dejavnostih vas bomo sproti obveščali.

Kako sodelovati?
Sodelujete lahko na oddelku za leposlovje in na oddelku s strokovnim gradivom v osrednji enoti v Novi Gorici, v krajevnih knjižnicah in v potujoči knjižnici. Tu vas bodo vsak mesec čakale izpostavljene knjige na določeno temo. Med njimi izberite tisto, ki vas pritegne, jo preberite, nato pa izpolnite bralno znamenje in iz knjige izpišite citat, ki se vas je še posebej dotaknil. Izpolnjeno bralno znamenje vrnite v knjižnico. Če želite dokončati bralno akcijo, morate do konca leta prebrati vsaj 6 tematsko različnih knjig. Vsem, ki bo to uspelo, bomo podelili praktične nagrade. Akciji se lahko pridružite kadarkoli.

Teme za leto 2024 so pripravljene; več o temah in sami bralni akciji je zapisano v zgibanki (tukaj). Natisnjene zgibanke in bralna znamenja so na voljo tudi v knjižnici.

Drage bralke, dragi bralci, vabljeni k branju in sodelovanju!

Kaj smo brali v prvih dveh sezonah bralne akcije?

2023
januar: Vzgoja in izobraževanje
februar: Materinščina
marec: Ženske
april: Zemlja
maj: Družine
junij: Glasba
julij: Prebivalstvio
avgust: Mladi
september: Srce
oktober: Živali
november: Otroštvo
december: Solidarnost

V letu 2023 smo prejeli kar 519 kazalk. V akciji je sodelovalo 73 bralk in bralcev, uspešno jo je zaključilo 43 bralcev.

2022
januar: Dragi dnevnik (gradivo napisano v obliki dnevnika)
februar: Nekaj kratkega (kratka proza)
marec: Svet v verzih (poezija)
april: Smeh je pol zdravja (humor)
maj: Ljubezen (ljubezenski romani)
junij: Lahkih nog naokrog (gradivo, ki govori o hoji)
julij: Spregledani in pozabljeni biseri (gradivo, ki je že dalj časa na policah)
avgust: Okoli sveta (potopisi)
september: Iz domačih logov (dela avtoric in avtorjev z Goriške)
oktober: Nagrajene knjige
november: Nekoč je bilo (zgodovinski romani)
december: Filmske zgodbe (knjige po katerih so bili posneti filmi)

Akcija je bila lepo sprejeta: sodelovalo je 28 ljubiteljev dobrih knjig, uspešno pa jo je zaključilo 20. Sodelujoči so skupno prebrali 215 knjig.