Velikost črk Kontrast

KAKO ZAČETI?

kakozacetiSemena lahko sejemo neposredno v zemljo na vrtu ali pa predhodno v lončke. Vzgoja sadik v lončkih ima nekaj več prednosti: s to metodo lahko sami uravnavamo ustrezno temperaturo, svetlobo, dotok vode in zraka. Pri odločitvi o zunanji ali notranji setvi je pomemben tudi podatek, da seme v težki zemlji teže kali in da se iz sejanja v zaprtem (kontroliranem) prostoru rastline prej razvijejo. Setev v lončkih z rahlejšo zemljo je primernejša tudi pri rastlinah, ki uspevajo samo pri višjih temperaturah (npr. paradižnik ali paprika). Naš cilj je namreč pridobiti močno in zdravo sadiko, potem bomo imeli tudi lep pridelek.

klik zel pon

 

 

PREIZKUS KALJIVOSTI

kaljivost

Če sami doma pridelujemo in hranimo semena, vemo tudi, da moramo biti pri njihovem skladiščenju zelo pazljivi. Enako je tudi s semeni, ki jih kupimo v trgovinah. Čeprav se zdi, da so v zaprtih vrečicah dobro zavarovana, se prav tako lahko poškodujejo. Paziti moramo, da jih ne izpostavljamo premočnemu soncu ali da nanje ne odlagamo kakih težjih stvari, ki bi semena fizično poškodovale. Velikokrat nam po setvi nekaj semena ostane – strokovnjaki svetujejo, da jih takoj zavijemo nazaj v vrečico in pospravimo v suh in hladen prostor.

klik zel pon2

 

 

O ZIMSKI SETVI

zimska setev2

Zimska setev je odlična metoda za sejanje semen v še hladnih mesecih. Primerna je za ljudi, ki nimajo velikih vrtov, toplih gred in pokritih rastlinjakov. Ne zavzame veliko prostora, je enostavna in z upoštevanjem navodil vedno uspešna. Gre pravzaprav za sejanje v pokrite prozorne lončke, ki predstavljajo tople grede v pomanjšani obliki: s tem lahko zagotovimo semenu, da bo kalilo v toplem in svetlem okolju, zavarovano pred škodljivci. Hkrati pa bo imelo zaradi luknjic, ki jih naredimo v pokrov lončka, zadosten pretok zraka.

 klik clanek zp1

 

 

Naslovna fotografija zavihka: Pixabay.