Velikost črk Kontrast

V knjižnicah Goriškega območja začenjamo s projektom Obrazi slovenskih pokrajin – sklop pogovorov z izbranimi gosti, znanimi Primorci.

Navdih za sklop pogovorov je spletna stran Obrazi slovenskih pokrajin. To je spletni biografski leksikon znanih osebnosti slovenskih pokrajin ter Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki ga upravlja Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju z osrednjimi območnimi knjižnicami. Vanj so združene biografije, objavljene v regijskih leksikonih: Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Pomurci.si., Primorci.si, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si. Mesto v leksikonu so našle pomembne osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale razvoj posameznih pokrajin ali občin v preteklosti in sedanjosti ter so tako soustvarjale njihovo podobo. Projekt, sklop pogovorov, je zagnala Mestna knjižnica Kranj v sodelovanju s knjižnicami Gorenjskega območja.

Kdo so obrazi slovenskih pokrajin? Kako so odraščali, kako živijo in kakšne so njihove želje za prihodnost? Z izbranimi gosti, ki so se v družbi uveljavili s svojim delom, karizmo in avtoriteto na svojem področju, se bodo pogovarjali gostitelji v knjižnicah Goriškega območja, ki sodelujejo v projektu: Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija. 

V sezoni 2022/2023 boste lahko prisluhnili pogovorom z naslednjimi gosti:

 • Peter Podgornik, alpinist
  Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, december 2022, ob 18. uri
 • Dušan Moravec, režiser, scenarist, pesnik
  Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, januar 2023, ob 18. uri
 • Marko Kobal, operni pevec
  Lavričeva knjižnica Ajdovščina, začetek februarja 2023
 • Tinka Volarič, ilustratorka, pesnica
  Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, začetek aprila 2023

Pogovorom boste lahko prisluhnili v knjižnici gostiteljici in kasneje na YouTube kanalih knjižnic.

OSP PeterPodgornik dec2022Novi projekt smo uvedli s pogovorom z alpinistom Petrom Podgornikom, ki je potekal 1. decembra 2022, ob 18. uri v Goriški knjižnici Franceta Bevka. Z gostom se je pogovarjala Daša Medvešček.
Posnetek prireditve je dostopen na YouTube kanalu Goriške knjižnice s klikom na sliko na levi ali na tej povezavi.

 

Foto: posnetek zaslona YouTube Goriška knjižnica.