Velikost črk Kontrast

 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Čeprav je naša knjižnica bogato založena, je na njenih policah le malo knjig v ukrajinskem jeziku. Vseeno smo skušali nabrati nekaj informacij in ponuditi nekaj storitev, ki bodo lahko v pomoč beguncem, ki so se v naše kraje zatekli pred vojno v Ukrajini.

Although the Library is well stocked, we only have a few books in the Ukrainian language. We have however collected some information and available services that might be of help to the refugees from Ukraine.


Brezplačno članstvo / Free membership

Vsem beguncem iz Ukrajine v Goriški knjižnici omogočamo brezplačno letno članarino, ki omogoča izposojanje gradiva ter dodelitev gesla za dostop do različnih e-virov (npr. zbirka Pressreader, ki vključuje tudi nekaj naslovov ukrajinskega časopisja).

The Library offers a free yearly membership to all Ukrainian refugees in the Goriška region. This will allow them to borrow books and access our licensed databases. Among others, we offer Pressreader with over 6.000 newspapers and magazines from all over the world including some Ukrainian titles and Encyclopaedia Britannica with three difficulty levels.

Literatura v angleškem jeziku / Books in english

Za vse, ki zanjo angleško (ali kak drug tuj jezik), je na voljo veliko leposlovja v angleškem jeziku – slikanice za otroke, zgodbe za mladino in romani za odrasle, pa tudi slovarji, učbeniki.

To all English-speaking members a large collection of novels, picture books and young adults’ books is available (but also in Italian, French, Spanish and German). We also have a large collection of dvds  mostly in English.
In addition, some dictionaries might come useful: Ukraïnsʹko-slovensʹkyj ta slovensʹko-ukraïnsʹkyj slovnyk, Slovensko-ukrajinski slikovni slovar, or any picture dictionary with Slovenian words. And in case someone is interested many workbooks for learning Slovenian.
All our material is catalogued in an on-line public access catalogue called Cobiss (click here - change to english at the bottom of the page) so you can check in advance if we have what you're looking for.

Novo/New: book for children Pekarka - pampušečka in Ukrainian language to borrow (click here to check the catalogue).

Prostor za preživljanje prostega časa / Free time

Goriška knjižnica je odprt prostor, ki ponuja možnosti tako za samostojno in skupinsko učenje, branje in druženje manjših skupin. Omogočen je tudi dostop do interneta iz računalnikov v knjižnic. Na voljo je tudi računalnik s tipkovnico v cirilici.
Na voljo imamo tudi večji prostor, kjer se lahko organizira večja srečanja, a je potrebna predhodna rezervacija na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

The Library is an open, large and bright space where visitors can read, study and spend quality time. Members can use library’s computers and Wi-Fi network.
We are also setting up a computer with Cyrillic alphabet keyboard.
A larger room that can accommodate many people is available, but a previous reservation is necessary. For more information, please contact us at
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Povezava do e-knjig / E-books on line

Na spodnjih povezavah najdete prosto dostopne e- knjige in zvočne knjige v ukrajinščini.

Here are some additional useful resources on-line (e-books and audiobook in Ukrainian language).
Here you'll find a collection of 70 Ukrainian books for children in open access selected and provided by Ukrainian educational organization 'Osvitoria' – these books are lovely, some of them are bilingual (English-Ukrainian) which is useful for learning a foreign langue.
Digital Library of Ukrainian Literature and its channel for audio records: here.
Free audiobooks in Ukrainian (for children)
Polish audiobook platform provided by Storytel
Odilo
(learning and reading, free access)
Translation of children's book Valeri Gorbachev: Na bodi takšna reva into Ukranian language by Epistola Publishing house: here (pdf).

Kontakti knjižnice / Contact information

The Library is located in the city center of Nova Gorica between the Town hall and the National theatre.
Address: France Bevk Public Library, Trg Edvarda Kradlja 4, Nova Gorica
Phone: 00386 5 33 09 111 (Mrs. Tina Podgornik)
E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Opening hours:
  Monday - Friday: 7.00-19.00
  Saturday: 8.00 -13.00 (closed in July and August)

 

Več
petek, 01. julij 2022

13 let Igrive arhitekture

 • Začetek dogodka petek, 01 julij 2022
 • Konec dogodka sreda, 31 avgust 2022
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Razstava predstavlja delovanje izobraževalnega programa o arhitekturi, prostoru in oblikovanju. Program Igriva arhitektura poteka od leta 2009.
Center arhitekture Slovenije deluje na področju arhitekturne vzgoje in izobraževanja ter ozavešča o pomenu kakovostno grajenega prostora. Zavedajo se, kako močan vpliv imata prostor in arhitektura na naše življenje, zdravje, počutje, uspešnost, varnost in zadovoljstvo. V okviru programa potekajo številne dejavnosti doma in v tujini, delavnice za otroke v vzgojno - izobraževalnih ustanovah, izobraževanja za učitelje, vsakoletni natečaji ob mednarodnem dnevu habitata ter priprave didaktičnih materialov in priročnikov.  (Vir besedila: Barbara Viki Šubic in spletna stran Igrive arhitekture na dan 20. 6. 2022)

Ogledate si jo lahko v osrednjem razstavnem prostoru od 30. junija do 31. avgusta 2022.

Lepo vabljeni.

logo CAS   logo igriva arh

 

Več
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina
 • Kraj dogodka vse enote

Končno počitnice! Naj bodo vesele, brezskrbne in polne lepih doživetij. Za kratkočasje pa vabljeni k reševanju naših ugank.

Rešitve lahko do konca avgusta oddate na več načinov:
- izpolnite list in ga oddajte v knjižnici (dobite ga v knjižnici ali na povezavi: otroška, mladinska)
- rešitev pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.,
- poskusite z interaktivnim delovnim listom na povezavi: otroška, mladinska.

Veliko zabave pri reševanju in srečno pri žrebu nagrade!

Več
 • Začetek dogodka sreda, 29 junij 2022
 • Konec dogodka petek, 26 avgust 2022
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

Na razstavi se s svojimi deli predstavijo člani mozaične sekcije Kulturnega društva Rak Rakek.

Mozaična sekcija je najmlajša sekcija KD Rak Rakek. Mozaike so člani najprej izdelovali v okviru likovne sekcije, zaradi izjemnega zanimanja za ustvarjanje mozaikov pa je bila leta 2017 ustanovljena mozaična sekcija pod mentorstvom Eve Ule, kjer iz različnih materialov, z veliko potrpežljivosti in natančnosti ustvarjajo čudovite izdelke. Prevladujejo naravni materiali: kamni, peski, stekla in keramične ploščice.
Tokrat se predstavljajo z dvema cikloma mozaičnih slik: Ptice naših krajev in Sadje, zelenjava in slaščice. (Vir besedila: Karmen Petrič in spletna stran Občine Idrija dne 20. 6. 2022)

Del razstavljenega gradiva je naprodaj. Razstava je na ogled od 30. junija 2022 do 26. avgusta 2022 na mladinskem oddelku.

Prijazno vabljeni k ogledu.

Več
 • Ciljna skupina Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V knjižnici smo postavili 6 brezžičnih točk, ki omogočajo brezplačen dostop do interneta. Ob obisku knjižnice se po novem lahko povežete z omrežjem wlan.novagorica.eu.

Ilustracija je simbolična, vir Pixabay.

 

Več
 • Začetek dogodka petek, 03 junij 2022
 • Konec dogodka petek, 19 avgust 2022
 • Ciljna skupina Otroci, Mladina, Odrasli
 • Kraj dogodka Centralna knjižnica

V okviru festivala Bralnice pod slamnikom so otroci iz Vrtca Nova Gorica (enote Centralni vrtec, Najdihojca, Kekec in Čriček) in učenci OŠ Kozara spoznavali in brali festivalsko knjigo Ne pozabi na naslov! avtorice Gaje Kos in ilustratorja Jake Vukotiča. V knjižnici so spoznali oba ter njuno urednico Tino Bilban.

Učenci OŠ Šempas in OŠ Frana Erjavca Nova Gorica so ustvarjali izdelke ob prebiranju knjig iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe pisatelja Sebastijana Preglja. Na osnovni šoli v Šempasu so z dečkom Brinom potovali v pradavnino in izdelali maketo koliščarjev, v Novi Gorici pa sta ob branju nastala pustolovsko-zgodovinska stripa. Učenci obeh šol so se v okviru festivala v knjižnici z avtorjem tudi srečali.

Izdelke in razstavi si lahko ogledate do 19. avgusta 2022 pri klavirju. Lepo vabljeni.

Več
stran 1 od 246

Filtri dogodkov

Kraj dogodka

Tip dogodka

Ciljna skupina